Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Psyche 14 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Hoe voelt een spirituele ontwakening?

Als je ook maar een beetje met spiritualiteit bezig bent, heb je er zeker van gehoord en misschien zelfs van gedroomd: een ‘spirituele ontwakening’. Klinkt als abracadabra? We leggen het je uit –  en zetten wat tekenen op een rijtje dat jij ook aan het ‘ontwaken’ bent.

Laat die verlichting maar komen!

Wat is een spirituele ontwakening?

We zeggen dat natuurlijk wel heel makkelijk, maar makkelijk is zeker niet het woord waarmee spiritualiteit omschreven kan worden. Het vereist een heleboel inner work en vaak moeilijke inzichten om een fase te bereiken waarin je ‘spiritueel ontwaakt’ bent. Dit wordt ook wel verlichting genoemd.

Verlichting is een begrip dat al eeuwen bestaat, en vooral wordt gebruikt in verschillende religies. Het christendom kent bijvoorbeeld illuminatie: een staat waarin je volledig begrip en inzicht hebt. Het boeddhisme heeft bodhi. Bodhi betekent zowel ‘ontwaken’ als ‘begrijpen’, wat een heleboel zegt over de betekenis. Het staat gelijk aan het helder zien van de werking van de geest, en daarmee het verklaren van ons lijden. Het is kortom een soort hogere staat van bewustzijn.

https://www.bedrock.nl/een-spiritueel-met-praat-zweverig/

Belangrijk om te weten is dat in het boeddhisme, een spirituele ontwakening nog niet gelijk staat aan verlichting. Immers, het helder zien van lijden betekent nog niet de oorzaken van het lijden meteen worden beëindigd –  daarvoor moet extra werk verricht worden.

Verlichting, ook wel nirwana genoemd, is pas de hoogste staat die een mens kan bereiken. Sommige stromingen van het boeddhisme kennen zelfs nog verschillende niveaus van het zien van nirwana.

Maar een goed begin is het halve werk, en dat geldt zeker ook voor ontwaken.

Hoe bereik je verlichting?

In het boeddhisme kan ontwakening alleen voortkomen uit inzicht in de ‘drie karakteristieken‘. Het is ietwat te gecompliceerd om daarop in te gaan (Google is your best friend), maar in de praktijk zijn het heel vaak grote gebeurtenissen die zorgen voor een hoger niveau van bewustzijn.

Sommige mensen noemen bijvoorbeeld een ongeluk of het verliezen van een baan, maar ook een soulmate vinden en scheiden van een partner worden veel genoemd, volgens Shannon Kaiser, auteur van onder andere Return to you.

Zo simpel is spiritueel ontwaken (volgens Jeff Foster)

Toch kun je een stap naar verlichting ook ervaren als je níet net iets heftigs hebt meegemaakt. Heel veel mediteren kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je een stap terugzet, je leven van een afstandje bekijkt en de wereld op een andere manier ziet.

Maar hoe voelt dat dan?

Verlichting en helderheid klinken natuurlijk heel fijn, maar in werkelijkheid kan plotseling anders naar de wereld kijken juist ook heel verwarrend zijn. Als je jezelf ineens de vraag stelt waarom je op aarde bent (terwijl je dat eerder nooit deed), kan je hoofd op z’n zachtst gezegd een beetje vol raken.

Maar hé, het is voor het goede doel – uiteindelijk brengt het namelijk wel meer rust. Dit moment van onzekerheid en verandering heb je dan ook nodig om op andere gewoonten en zienswijzen over te kunnen stappen.

‘Help, mijn partner is niet spiritueel!’

Een paar andere tekenen dat je aan het begin van een spirituele ontwakening staat, zijn:

  • Je bent je meer bewust van wat je doet, of het nu gaat om bepaalde gedragspatronen of je gedachten;
  • Je gaat anders over dingen denken, krijgt misschien andere idealen;
  • Je voelt je meer betrokken bij de wereld om je heen, zowel de mensen als de natuur, en voelt ook meer compassie voor hen én jezelf;
  • Je intuïtie wordt beter en je zintuigen lijken scherper;
  • Je wordt je bewust van hoe je jezelf definieert, maar dat die definities je niet tegenhouden;
  • Je relaties veranderen;
  • Je voelt meer innerlijke rust;
  • Je voelt je gezond en gelukkig.

Check? Check? Check? We kunnen je niks beloven, maar het zóu kunnen zijn dat je in een spirituele ontwakening zit. Enjoy the ride, maar ook: houd niet op met leren! Dit is pas het begin van je spirituele pad, en jij bepaalt waar dat heen gaat leiden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️