Rolien Sandelowsky
Rolien Sandelowsky Editorial 1 okt 2016
Leestijd: 5 minuten

Op zoek gaan naar ‘inner peace’ is een dankbaar gevolg van maatschappelijke vooruitgang, en niet van stress

Dit weekend is The Inner Peace Conference in Amsterdam. Een grootschalig opgezet evenement waar Westerse filosofie en Oosterse wijsheid, meditatie, yoga en muziek elkaar vinden. Op de meest idyllische locaties in de stad worden workshops, concerten en lezingen gegeven, all in het perspectief van Inner Peace. Maar wat is eigenlijk die ‘inner peace’? Is dat iets wat iedereen kan bereiken, als je maar vaak of goed genoeg oefent? Is het een staat van zijn die iedereen zou moeten nastreven, of is innerlijke gemoedsrust een bijproduct van een geïndustrialiseerde samenleving waarin niet meer iedereen een functioneel nut heeft en daarom de ruimte geniet om op andere manieren te zoeken naar de zin van het bestaan? De artikelen vliegen je om de oren over de opkomst van mindfulness, yoga en andere vormen van ‘bezinning’ en ‘zijn’. ‘Fijn’ is het nieuwe chill en het is allang niet meer stoffig om te bekennen dat je meerwekelijks een yogales bijwoont. Wat al die fijne artikelen je ook altijd meedelen, is dat deze ontwikkelingen voortkomen uit een behoefte die wortels vindt in onze prestatiemaatschappij, waarin de druk om je te onderscheiden steeds verder wordt opgevoerd en de toekomst volledig maakbaar lijkt te zijn. Gezamenlijk knikken we fanatiek van ja, want ook wij voelen de druk om authentiek te zijn en wij hebben eigenlijk ook geen idee wat we moeten doen, of hoe we moeten veinzen dat we wel weten wat we moeten doen. We doen allemaal maar wat en doen alsof we elkaars verhaaltjes te geloven opdat we zelf ook niet door de mand vallen. Want prestatiedruk, ja dat voelen we, en keuzestress inderdaad ook! En wat te doen als je graag goed wilt zijn, maar niet zo goed bent in kiezen waarin?

Het internet en de almaar goedkoper wordende infrastructuur bieden ons wereldwijde mogelijkheden, plus een inkijkje in het keuzepatroon van anderen, die dezelfde mogelijkheden genieten. Wij vergelijkende monsters leggen onszelf en elkaar continu langs een lat die sociale media geconstrueerd hebben en scoren redelijk vaak ondergemiddeld. Dan voelen we ons rot, noem het ontevreden, of zelfs wat depressief of burn-out en gaan we op zoek naar manieren om onszelf ervan te overtuigen dat we het toch best goed doen. Dat is of op diezelfde tred doorgaan en vuur met vuur bestrijden door een extreem geslaagd online alterego te creëren, of door vuur met water te bestrijden en het over een andere boeg te gooien: spiritualiteit.

Want de hang naar wetenschap die voortkwam uit de Verlichting, ging hand in hand met een afkeer van religie en spiritualiteit. Who needs belief in een tijd waarin wetenschappelijke onderbouwing, kwantificering en mechaniek het nieuwe goud vertolkten? Wat is de waarde van gevoel of intuïtie als je je overtuiging ook kunt onderbouwen met hypothesen, grafieken of Excel? Langzaamaan lijken we terug te komen van onze hiërarchie van waarheden. Filosofie, wetenschap, religie en spiritualiteit proberen immers elk op eigen wijze het onverklaarbare in kaart te brengen. Middels spiritualiteit en filosofie (gewoon wat zitten, gewoon wat mijmeren) proberen we redenen aan te dragen voor wat we niet verklaard krijgen, zo ook niet in de wetenschap. De industrialisatie en technologische revolutie hebben veel werkzaamheden voor ons weggenomen. Zoveel, dat er hele beroepsgroepen verloren zijn gegaan, de concurrentie op de arbeidsmarkt alsmaar drukkender wordt en steeds meer functies worden uitgevoerd door geen mens maar machine. In de door onszelf gecreëerde maakbare wereld worden we zelf steeds nuttelozer, of, onze handelingen althans.

Op de hoogte blijven van Bedrock-nieuws? Schrijf je in voor onze Bedrock-sparks!

Want dat is wat de nieuwe hang naar spiritualiteit, filosofie en andere wijsbegeerten werkelijk vertolkt. De hang naar bezinning, naar rust, naar handelen in lijn met denken is niet het gevolg van prestatiedruk en keuzestress, maar de oorzaak. Niet de methoden die we zoeken voor onze burn-outs en onzekerheden zijn nieuw; we ervaren deze vormen van stress en druk omdat we veel meer tijd hebben om ‘in ons hoofd’ te leven dan voorheen. Filosoferen is immers niets meer dan je hersenen laten doortochten, wat tijd en ruimte nemen om na te denken over jezelf, je omgeving en de wereld. Mediteren is de tijd kunnen nemen om stil te zitten, om niet efficiënt te hoeven zijn, om niet te produceren maar voor een bepaalde tijd niets fysieks toe te hoeven voegen aan je omgeving. Iets waar machines ons de ruimte voor hebben gegeven, door veel van onze fysieke handelingen uit handen te nemen.

Vergeet niet Bedrock’s Facebook-pagina te liken, zodat je nooit meer iets mist.

Wellicht is de tijd bijna rijp om ons geen -mindful- slachtoffer meer te voelen van maatschappijgrote ontwikkelingen als druk, stress en veranderende werkvelden, maar in te zien dat deze veranderingen voortkomen uit onze eigen vooruitgang. Waarbij yoga en meditatie geen coping mechanisms zijn om ons te wapenen in de wilde jungle die leven heet, maar nieuwe manieren van omgaan met tijd en ruimte die de jungle ons geeft.

Laten we voortaan in deze volgorde naar de maatschappelijke ontwikkelingen kijken. Waarbij we de opkomst van yoga, chakra’s, bewustzijn, groen geluk en andere ‘hippe’ bewustzijnsperikelen niet zien als de gedwongen kinderen van een gestresste maatschappij, maar als dankbaar gevolg van maatschappelijke vooruitgang. Meer ruimte in je hersenpan, c.q. een groeiend bewustzijn maakt ons gevoeliger voor de ervaring van stress, emoties en fysieke klachten. In feite heb je meer tijd om de signalen op te merken die je lijf naar je hersenen stuurt, omdat deze niet in continue productiemodus hoeven te staan. Meer opmerken is ook meer voelen, en het negeren ervan geeft stress en vermoeidheid. Meer voelen is meer behoefte aan inner peace, het ontspannen gevoel dat de verschillende manieren waarop prikkels ons brein bereiken gestroomlijnd verloopt en we bestand zijn tegen angst en stress, ongeacht wat onze omgeving ons voorschotelt. Hoe we dit zo snel mogelijk kunnen bereiken lijkt een mythisch raadsel te zijn dat voor iedereen anders wordt ingevuld. Wellicht een leuk onderwerp voor wetenschappelijk onderzoek?

Interesse?

Online: brainpickings.org
Kijken: The Man Who Knew Infinity
Offline: The Objectivity of science in society, 3 oktober, Spui25, Amsterdam (gratis)
Lezen: Maps of the Imagination – Peter Torch

Meer lezen

Make inner peace, not war.

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Op zoek gaan naar ‘inner peace’ is een dankbaar gevolg van maatschappelijke vooruitgang, en niet van stress
Sluiten