Rosa Bertram
Rosa Bertram Reizen 5 aug 2022
Leestijd: 4 minuten

Reizen met meer diepgang? Dit zijn 5 spirituele plekken op de wereld

Wie weleens op reis is geweest, kan het vast beamen: reizen brengt veel diepgang, vernieuwing, inspiratie en levenslessen met zich mee. Nooit eerder werd je misschien zo uit je comfort-zone getrokken als op reis. Toch kun je elke reis insteken zoals jij dat wilt. De ene reis is de ander niet. Ben je toe aan een reis die je toewijdt aan zingeving en meer betekenis? Dan kan je één van deze prachtige spirituele plekken bezoeken.

Reizen op je achttiende is natuurlijk wel even anders dan wanneer je iéts ouder wordt. Alhoewel, over het algemeen genomen dan.

Waar je vroeger misschien met je veel te zware backpack van hostel naar hostel trok in Zuid-Oost Azië en elk lokaal bierpong toernooi avond na avond weer won, is de kans aanwezig dat je na wat levenservaring nu iets anders in de wedstrijd zit.

5 nieuwe go-to retreats die je deze nazomer nog wilt volgen in Europa

Het elke avond doelloos op een zuipen zetten en je wéér door een mentale kater heen slepen? No thanks. Geef mij maar een fijne yogaschool, vrijwilligerswerk of een plek waar ik iets kan leren of toevoegen, wordt steeds vaker het credo.

Spirituele plekken ter wereld

Gelukkig zijn er hele bijzondere plekken overal ter wereld waar je je helemaal kunt onderdompelen in de kennis van inheemse stammen, spiritueel bewustzijn en kunt leren of juist kunt bijdragen.

Een greep uit de spirituele plekken ter wereld:

1. Rishikesh, India

Rishikesh is een stad en gemeente in Dehradun, in de Indiase staat Uttarakhand en is misschien wel de meest bekende spirituele plek ter wereld. Waarom? Je ontkomt er niet aan de spirituele leiders en spirituele workshops. Van astrologie tot intense yoga-opleidingen en van handlezingen tot helderzienden.

Rishikesh is een perfecte plek als je op zoek bent naar jezelf en klaar bent voor heel wat zelfwerk.

2. Bali

Hoewel Bali al jaren ontzettend populair is onder allerlei verschillende toeristen en dat soms voor vraagtekens zorgt, is het natuurlijk niet zonder reden dat zoveel gelukszoekers die kant op trekken. Bali is immers een toevluchtsoord geworden voor yogi’s, digital nomads en mensen die toe zijn aan rust, reinheid en orde.

Waarom alleen op vakantie gaan niet voor iedereen is weggelegd

Je vindt op het Indonesische eiland dan ook allerlei fijne yogaretreats (temidden van prachtige rijstvelden), yogashala’s, Vipassana-mogelijkheden en afgelegen dorpjes waar je perfect tot rust kan komen.

3. Ibiza

Ibiza is misschien wel hét eiland met twee gezichten. Waar er in het zuiden dorstig op los wordt gedanst en geclubd, staat het noorden van het eiland juist bekend om de rust en spiritualiteit. Van hippiemarktjes tot ayahuasca-ceremonies en van vrouwen- én mannencirkels tot cacaoceremonies. Je vindt het allemaal op het Spaanse eiland.

Ze zeggen niet voor niets dat het eiland een magische energie heeft waar bijzondere dingen gebeuren en je geheeld kan worden.

4. Costa Rica

Je zou het misschien niet meteen zeggen, maar Costa Rica is ook een heuse spirituele reisbestemming. Alleen al omdat wel 60 procent van het land bestaat uit jungle en rauwe natuur. Tel daar de grootse golven bij op en dat maakt het een perfecte bestemming om je helemaal onder te dompelen in de wilde natuur en lokale gebruiken.

Op deze plek in Spanje leer je over permacultuur, slow living en yoga

Van retreats tot bijzonder vrijwilligerswerk wat je kunt doen bijvoorbeeld via WorkAway.com.

5. Amazone, Brazilië

Weinig plekken in de wereld brengen zoveel magie met zich mee als het Amazone-regenwoud, waaronder het gedeelte dat ligt in Brazilië. De plek waar ontzettend veel illegaal gekapt wordt, is het thuis van eindeloos veel bijzondere dieren én inheemse stammen met wijsheid die alleen daar ligt opgeslagen.

Hoe inheemse stammen kinderen met zelfvertrouwen opvoeden

Stammen uit het Amazone en Acre gebied werken met plantmedicijnen, hebben sjamanen en soms kan je daar zelfs op bezoek. Het liefst kom je er via via terecht en mag je mee doen aan hun gebruiken en gewoontes. In het land is ayahuasca dan ook legaal, omdat het zo’n groot deel uitmaakt van de inheemse cultuur.

Wil je je écht eens onderdompelen in deze cultuur en sta je open voor een bijzondere reis? Je kunt met een 5-daagse boot de Amazone-rivier op en bijvoorbeeld een maand bij een inheemse stam of community leven.

Je kunt je reis zo invullen als jij dat wilt: een nieuwe taal leren, een school helpen bouwen, leven met lokale mensen of vrijwilligerswerk doen. Websites als WorkAway, Helpex en WWOOFEN staan boordevol bijzondere projecten.

Durf van de gebaande paden te gaan en laat je onderdompelen in de magie van deze bijzondere plekken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️