Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Liefde & Seks 11 jan 2023
Leestijd: 5 minuten

Datingtrend: jonge singles zien de ‘situationship’ als echte relatiestatus

Je bent meer dan vrienden, maar je bent geen stel. Je bent wel aan het daten en jullie slapen ook regelmatig bij elkaar. Dan hebben jullie seks, maar toch is het geen traditionele relatie. Het voelt als iets dat er tussenin zit. Als dit alles je bekend in de oren klinkt, dan heb je waarschijnlijk geen relatie maar een situationship.

De situationship staat bekend als een casual en vrijblijvende relatie en deze status wint bij veel jongeren aan terrein.

Met de flow meegaan

Uit recent onderzoek van datingapp Tinder, uitgevoerd onder app-gebruikers tussen de 18 en 24 jaar, is gebleken dat jonge singels de status situationship zien als een serieuze vorm van een relatie. Meer dan 1 op de 10 deelnemers zei namelijk de voorkeur te geven aan een situationship als een manier om een relatie met minder druk te ontwikkelen. Daarnaast zag Tinder wereldwijd een stijging van maar liefst 49 procent van de gebruikers, die deze nieuwe relatiestatus aan hun profiel toevoegden.

Een situationship is dus geen scharrel, of friend with benefits, of fuckbuddy, maar meer een fase waarin twee mensen met de flow meegaan, er geen etiket op plakken en doen wat op dat moment goed voelt. Ze hebben gevoelens voor elkaar, in welke mate dan ook en ze spreken regelmatig met elkaar af.

Soms om leuke dingen te doen, soms om samen te slapen. Er zit zeker potentie in voor de toekomst en eventueel zou dit alles kunnen leiden tot een officiële relatie, maar dat is nu nog niet aan de orde.

Een tergend proces

Als je al weken (of maanden) aan het twijfelen bent of je nu wel of niet samen bent, dan zit je waarschijnlijk in een situationship. Nu hoeft dat niet per se negatief te zijn, maar in de meeste gevallen wordt de toekomst niet besproken en daar ligt precies het gevaar. Deze relatievorm is heel erg op het hier en nu gericht en dat kan verwarrend zijn.

Aan de andere kant past het heel erg bij deze tijd, waarin veel dingen onzeker zijn, sportabonnementen als OneFit en ClassPass heel populair zijn en we steeds minder vooruit plannen.

Mensen willen zich liever niet meer te snel binden en zo lang mogelijk alle opties open houden. Ze willen zich niet verplicht voelen om tijd vrij te maken in hun schema en hebben geen zin in de verantwoordelijkheden die horen bij een vaste relatie.

Deze tussenfase kán een opstap naar een volwaardige relatie zijn, maar het kan ook een situatie zijn die alsmaar voortkabbelt en nergens heen gaat. En zeker als één van beiden meer van de relatie verwacht (wat vaak zo is), dan kan het een tergend proces worden.

Zit jij in een situationship?

De definitie is nogal vaag, maar deze signalen kun je zien als tekenen van een situationship:

  1. Er worden geen toekomstplannen gemaakt. Je spreekt wel af voor volgende week, maar volgende maand is al ingewikkeld. Laat staan volgend seizoen!
  2. Je ontmoet elkaars vrienden niet. Als jullie afspreken zijn jullie meestal gewoon met z’n tweeën. Hooguit met een huisgenoot of gezamenlijke vriend(in) erbij.
  3. Jullie hebben Het Gesprek nog niet gehad, waarin jullie naar elkaar uitspreken wat jullie van elkaar verwacht of wat jullie relatie nu precies voorstelt. Daar zijn jullie (of is één van jullie) gewoonweg nog niet klaar voor.
  4. Je staat nog steeds open voor anderen. Je bent misschien niet heel actief op zoek, maar je zou het ook niet uit de weg gaan als het op je pad komt.
  5. Er is geen consistentie. Jullie zien elkaar een tijdje elke week en dan ineens drie weken niet. Of misschien spendeer je wel een heel weekend samen, maar hoor je daarna weer een week niks.
  6. Je twijfelt heel erg. Voor sommige mensen is deze eerste fase van daten misschien een heel en spannend, maar doordat je niet weet waar het heengaat, voelt het voor jou soms als verwarrend en stressvol.

Voor- en nadelen

Zoals we al zeiden, een situationship hoeft niet negatief te zijn. Er zitten ook zeker een hoop voordelen aan. Allereerst biedt deze vorm van een relatie je gezelschap. Je bent niet alleen. Daarnaast heb je minder verantwoordelijkheden. Je hoeft niet mee naar verjaardagen, familieaangelegenheden of andere verplichtingen. Je hebt meer vrijheid en kunt iets voor jezelf doen wanneer jij dat wilt.

Hoe is het om een open liefdesrelatie te hebben? We spraken 3 ervaringsdeskundigen

Ook kan een situationship een leuke en ontspannen manier zijn om elkaar beter te leren kennen. Het is een soort try-out van een echte relatie, hoewel dat niet per se het einddoel is. Het is een manier om te genieten van de voordelen van een relatie, zonder dat je er emotioneel in investeert. Naast al deze voordelen kent de situationship ook een aantal nadelen.

Geen verwachtingen

Ten eerste kan het nogal verwarrend zijn. Zeker als het niet wordt uitgesproken, is het mogelijk dan jullie er niet helemaal hetzelfde in staan en dat de één misschien andere verwachtingen heeft van de relatie. Misschien ben jij wel helemaal oké met hoe het is, terwijl de ander jou het liefst meeneemt naar het kerstdiner. Daardoor kan de een meer gaan verlangen van de ander, die vervolgens niet bereid is om meer te geven.

Hoe blijf je trouw aan jezelf? Een les over integriteit van Martha Beck

Daarnaast biedt het geen stabiliteit. Het is moeilijk om dingen van je partner te verwachten, als deze zich niet verplicht voelt om aan die verwachtingen te voldoen. Andersom geldt hetzelfde. Je bent geen partners, dus je kunt geen dingen van elkaar verwachten die partners wel zouden doen. Het is één groot grijs gebied en je komt ook niet echt heel veel verder in de relatie.

Als jij die tijd nodig hebt, helemaal prima, maar blijf wel dicht bij jezelf en communiceer naar je partner. Dat is – cliché, maar waar – de key.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️