Rosa Bertram
Rosa Bertram Psyche 31 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

8 x effectieve manieren om self-care te beoefenen (aldus de wetenschap!)

Bij woorden als zelfliefde en self-care denken we al snel aan rijkelijk schuimende baden, je teennagels lakken en een yogaretraite ergens ver weg, misschien in een heuvelachtig landschap van Italië. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van self-care, maar goed voor jezelf zorgen zit ‘m ook in juist hele simpele dingen. Daar is ook de wetenschap het over eens: daarom delen we 8 wetenschappelijk bewezen effectieve manieren van self-care!

Wanneer het ook maar een beetje druk is, wordt self-care vaak als eerste overgeslagen. Terwijl goed voor jezelf zorgen ontzettend belangrijk is voor je mentale gezondheid, juist wanneer je het druk hebt. Op die momenten ren je jezelf immers een stuk makkelijker voorbij.

Meer zelfliefde

Zorg je goed voor jezelf, dan heeft dat direct een positief effect op je eigenwaarde, je stressmanagement en je algehele welzijn. Self-care is dus ontzettend belangrijk, en hoewel we dat meestal heus wel weten, lukt het vaak niet om er écht een prioriteit van te maken.

Gelukkig hoef je niet meteen een retreat naar een ander land te boeken of uren lang uit te trekken om in bad te gaan liggen om aan self-care te doen. Nee, self-care zit ‘m ook de kleine acties gedurende dag die je mentale gezondheid goed doen.

Het mooie? Self-care is iets wat je voor jezelf doet en kan je dus doen precies waar en wanneer het jou uitkomt.

Wetenschappelijk bewezen manieren van self-care

Ben jij er klaar voor om de stress vandaag als sneeuw voor de zon te laten smelten en jouw mentale gezondheid een flinke boost te geven?

Deze 8 wetenschappelijk bewezen effectieve manieren van self-care pas je vandaag nog toe:

1. Ga naar buiten

Hoe knus je woonkamer ook is, je doet je mentale gezondheid een groot plezier om je comfort-zone heel even achter je te laten en de deur uit te gaan. Net zoals meditatie brengt ook tijd in de buitenlucht spenderen heel veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

Er is zelfs een wetenschappelijk onderzoek dat laat zien dat het kijken naar foto’s van de natuur al een positief effect heeft op ons brein. Dus als je een keer je geen tijd hebt voor een wandeling in de buitenlucht, dan kan je ook naar buiten turen of een natuurdocumentaire aanzetten! Niet hetzelfde natuurlijk, maar in elk geval beter dan niets.

2. Bewegen

Ons lichaam en geest zijn dol op beweging. Je lichaam maakt door sporten gelukshormonen als dopamine en serotonine aan, waardoor je erna energieker én vrolijker bent. Bovendien voelt het heerlijk om te werken aan je lijf, terwijl je even helemaal uit je hoofd bent.

Nog meer vruchten pluk je van het sporten als je naar buiten gaat. Dit onderzoek wijst uit dat het meer energie geeft, zorgt voor minder verwarring, depressieve gevoelens en woede.

3. Help anderen

Van weinig dingen wordt een mens zo blij als een ander helpen. Boodschappen doen voor je oudere buurvrouw, vrijwilligerswerk bij jou in de buurt of een vriend of vriendin die ergens hulp mee nodig heeft.

Door het helpen van een ander, helpen we dus óók onszelf. Het zorgt zelfs voor een langere levensverwachting, laat dit onderzoek zien.

4. Essential oils

Essential oils ruiken niet alleen heerlijk, ze hebben ook een bewezen rustgevende werking. De geur van citrus (sinaasappel voornamelijk) helpt tegen stress en angsten, aldus deze studie.

5. Wees vaker mindful

Wie bewust is van z’n omgeving, de geuren, de texturen en wat hij doet, plukt daar heel wat mentale vruchten van. Wanneer we de dag doorbrengen op de automatische piloot, zijn we niet écht aanwezig en genieten er minder van wat er gebeurt. Bovendien onthoud je dingen een stuk minder goed.

Wanneer je echter mindful bent en daarmee meer in tune met jezelf, komt dat je algehele welzijn flink ten goede, net zoals je stresslevel, blijkt uit dit wetenschappelijke onderzoek van Cambridge University.

6. Mediteer

Onderzoek na onderzoek laat zien dat mediteren ontzettend veel voordelen heeft voor onze fysieke, maar voornamelijk mentale gezondheid. Het helpt ondermeer stress tegengaan en haalt je binnen no time naar het nu, als je weer je gedachten weer eens afdwalen.

Vind je mediteren moeilijk? Zo lukt het je wél om te mediteren (met 5 tips van Krishna Prem).

7. Dans!

Onder de douche, in de slaapkamer, in de tuin of bij estatic dance: dans, waar je ook maar wilt! Je lichaam laten gaan, schudden en gewoon heerlijk dansen geeft je mood instantly een boost, het werkt bevorderend voor je lichaamsbeeld en zorgt voor een betere levenskwaliteit, laat dit onderzoek zien.

Altijd druk? 3 tips om (nu écht) minder druk te zijn

8. Groenten en fruit eten

Goed voor jezelf zorgen, is zo simpel als gezond eten en je lichaam als jouw tempel beschouwen. Vandaag (en misschien wel elke dag!) wat extra veggies of fruit aan je maaltijd toevoegen, is een perfecte en simpele manier van self-care.

Onderzoek laat bijvoorbeeld zien dat blauwe bessen ware health bommetjes zijn voor je brein.

Op de één of andere manier vinden we het vaak moeilijk om prioriteit te geven aan onze mentale gezondheid, maar hopelijk wordt het met deze simpele manieren van self-care makkelijker om elke dag tenminste een paar minuten vrij te maken voor jezelf.

Moet lukken, toch?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️