Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 5 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Valéry bezocht een chakra-retreat: ‘Persoonlijk had ik heldere visioenen’

Eerder schreef redacteur Valéry over haar ervaring in het bijzonder re-connect retreat in Portugal waar ze niet alleen in contact kwam met haarzelf, maar ook een diepe relatie opbouwde met anderen. In het eerste deel ging zij in op de eerste dagen van dit retreat; in dit deel zal zij de laatste dagen beschrijven.

Aangezien het retreat uit zeven dagen bestond, kwam iedere dag een andere chakra aan bod. De eerste drie dagen bestonden uit de root chakra waarbij grounding centraal stond. De tweede dag draaide om de sacral chakra, waarbij emoties en zelfbeeld belangrijk waren. Tijdens de derde dag kreeg de solar plexus veel aandacht, waarbij buikspieren getraind werden en er tijd was voor tantra.

Dag vier – hart chakra

Na drie intense dagen waarbij emoties vloeiden en iedereen zich tijdens de oefeningen en sharing circles kwetsbaar opstelde, was het tijd voor mijn favoriete chakra: het hartchakra. Na een intense break-up, wist ik dat hier nog wel werk te verzetten was. Na een prachtige en diepe meditatie was het tijd voor de cacao sessie, gecombineerd met een healing sound ceremonie, verzorgd door gastdocent Johnny White.

Na een korte meditatie, kregen we allemaal een beker met pure cacao. Vervolgens moesten we in gedachten een intentie zetten: iets wat we aankomende periode wilden manifesteren. We dronken meerdere kopjes cacao en zongen kirtan.

Daarna gingen we op onze yogamatjes liggen en werden we meegenomen door de prachtige muziek van Johnny White. De muziekinstrumenten maakten bij ons allemaal iets los. Iedereen kan een cacao ceremonie anders ervaren. Persoonlijk had ik heldere visioenen en leek ik niet helemaal ‘hier’ te zijn geweest. Cacao is een middel waar je natuurlijk DMT door aanmaakt, waardoor je in contact komt met een hoger bewustzijjn: iets wat je tijdens breathwork of ayahuasca  ook kan voelen.

Dag vijf – keel chakra

Na de intense cacao-ceremonie, waren we klaar voor de vijfde dag van het programma. Op deze dag stond de zuivere waarheid centraal. Waarheid naar onszelf en naar anderen. Om dichtbij deze waarheid te komen, stond de dag in het teken van stilte. Vanaf de ochtendmeditatie tot het avond diner waren we stil. In de avond was er ruimte voor een sharing circle, waarin we onze ervaringen deelden. Deze waren gemengd: de één vond de stilte heel fijn, terwijl de ander juist moeite had met de stilte.

Dag zes – Derde oog en crown chakra

Het toeval wilde dat het op deze mooie zesde dag van het retreat ook nog eens volle maan was. Het was de perfecte dag om sjamanistische rituelen uit te voeren. Zo bouwden we overdag een altaar en zochten ‘offers’ voor het avond vuur. Overdag schreven we brieven waarin we onze wensen en goede voornemens schreven. In een andere brief schreven we wat we achter ons wilden laten; waar we afscheid van wilden nemen.

Na het avondeten was het tijd om de volle maan te eren. Met muziekinstrumenten riepen we één voor één de goden van het Noorden, Oosten, Zuiden en Westen op. We zongen kirtan, en verbranden de helft van de brieven. Vervolgens zochten we in de bossen een plekje om de andere helft (met wensen en goede voornemens) te begraven. Uiteindelijk trokken we tarotkaarten en bedankten de goden.

De tarotkaarten trokken we overigens één op één met de uitleg van Cony. Toevallig trok ik een kaart over het moederschap: iets waar ik een visioen over had gehad tijdens de cacao ceremonie, maar met niemand gedeeld had.

Op de laatste dag namen we afscheid. We gaven elkaar zelfgemaakte cadeautjes, omhelsde elkaar, en fluisterden elkaar boodschappen die we aan elkaar kwijt wilden. Heel bijzonder dat ik van de meesten te horen kreeg dat ze voorspelden dat ik een fantastische moeder zou zijn en dat ze mij met een klein kindje zagen. Zeker aangezien ik toentertijd geen kinderwens had en dit onderwerp niet ter sprake was gekomen.

Omdat het retreat gezien werd als een wedergeboorte, werden we aan het einde gedoopt. Uiteindelijk zijn we in stilte onze eigen weg gegaan. Ik zal dit retreat nooit meer vergeten, en ben stiekem toch benieuwd naar die moedergevoelens. Who knows…

 

Valéry bezocht een chakra-retreat: ’Het leek wel alsof ik drugs op had’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️