Leonie Collombon
Leonie Collombon Duurzaamheid 6 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Duurzaam dilemma: zo leef je duurzamer met een laag budget

Peperdure havercappuccino’s, ethisch verantwoorde kledingstukken met prijskaartjes waar je U tegen zegt eraan en biologische komkommers zorgen ervoor dat duurzaamheid een nogal duur imago heeft. Duurzamer leven zou volgens velen enkel weggelegd zijn voor rijke mensen. Dat klopt als je uitgaat van bovenstaande voorbeelden, maar groener leven kán ook met een kleiner budget.

Duurzamer leven met een laag budget

Wil je jouw steentje bijdragen aan een gezonder klimaat, maar heb je niet veel geld te besteden? Dan zijn er – gelukkig – veel manieren om met een laag budget toch duurzamere keuzes te maken. Die biologische komkommer moet je dan wel links laten liggen, er zijn genoeg andere opties die voor zowel je portemonnee als het milieu zachter zijn.

Consuminderen

Kleding van ethisch verantwoorde merken is nou eenmaal duurder dan kleding van een massaproductiebedrijf. Dat duurzaam shoppen bij deze winkels dus enkel weggelegd is voor mensen met geld, klopt waarschijnlijk wel. Het duurzaamste kledingstuk is echter het kledingstuk dat je al hebt – en dat geldt voor alle producten. Minder kopen bespaart zowel geld als milieu-impact. Toch behoefte aan iets nieuws? Organiseer een kledingruil, leen die boor van een vriendin of geef de kast waar je op uitgekeken bent een nieuw kleurtje.

Tweedehands

Heb je écht een nieuw item nodig, dan biedt tweedehands uitkomst. Deze markt is anno 2023 groter dan ooit waardoor je er werkelijk alles vindt. Of je nou een paar schoenen, een ‘nieuwe’ fiets of een keukenapparaat nodig hebt: wie zoekt, die vindt. Je redt zo niet alleen een gebruikt item van de afvalstapel, maar bespaart er hoogstwaarschijnlijk ook wat geld mee.

Creatief met eten

Eten weggooien is funest voor het milieu (en bovendien behoorlijk zonde voor je portemonnee). Met elk restje kun je wel weer een nieuwe maaltijd maken: creatief zijn met eten is hierbij het sleutelwoord. Waar je op dag één een pasta eet, maak je op dag twee van de overgebleven groenten een stoofpotje. Je kunt meer met kliekjes dan je misschien denkt.

Weten waar je koopt

De biologische komkommer in de grote supermarkten is vaak onbetaalbaar voor mensen met een laag budget, maar eenzelfde soort komkommer koop je op andere plekken voor minder. Breng vaker een bezoekje aan de lokale groenteboer of markt en je zult zien: duurzamer leven met een laag budget wordt een stuk eenvoudiger.

Ander vervoer

We leven in een tijd waarin alles snel, snel, snel moet en dat geldt ook voor de manier waarop we ons verplaatsen. Naar onze vakantiebestemming vliegen we het liefst, terwijl de trein pakken waarschijnlijk veel mooiere uitzichten oplevert. En met de auto naar die vriendin toe? Kijk eens of je de afstand te voet kunt overbruggen om onderweg misschien nog wel iets nieuws in je woonplaats te ontdekken.

Langzamer leven

Ook qua hobby’s en het dagelijkse leven is vertraging een goede optie om duurzamer te leven met een klein budget. Ga na van welke dingen je geniet in het dagelijks leven en ontdek of je deze ook gratis of goedkoper kunt uitvoeren. Lezen is duurzamer én goedkoper wanneer je boeken leent in plaats van telkens nieuwe exemplaren koopt, een wandeling in het lokale park is groener en betaalbaarder dan een wandeling waarvoor je eerst uren moet rijden.

Hoewel duurzamer leven soms wat meer tijd kost (even omfietsen naar de groenteboer, om maar iets te noemen), bewijzen deze tips dat een groen leven zeker niet is weggelegd voor de rijksten. Ook met een klein budget is liever zijn voor het milieu mogelijk.

De beste versie van jezelf worden? Deze 10 belangrijke vragen helpen daarbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️