Rosa Bertram
Rosa Bertram Voeding 6 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Heerlijk recept voor een plantaardige andijviestamppot met vegan gehaktbal

Als het buiten koud en guur wordt, is de tijd voor stamppot weer aangebroken. Nederland duikt massaal de keuken in voor het typisch Hollandse gerecht. En bij de andijviestamppot hoort een gehaktbal, toch? Maar dan wel een plantaardige versie. Wist je dat je die easy peasy zelf kan maken? We delen een recept om je vingers bij af te likken.

Met dit typische winterse gerecht verras je iedereen thuis, óók de vleeseters.

Vegan andijviestamppot recept

Wil jij binnenkort een heerlijke, Hollandse stamppot op tafel toveren, maar liever zónder vlees? Geen probleem, want tegenwoordig vind je de lekkerste vleesvervangers die haast niet van echt te onderscheiden zijn. Of je maakt ze gewoon zelf. Zoals deze vegan gehaktbal!

Probeer dit heerlijke gerecht van Gourmet Garden voor 3 – 4 personen eens:

Vegan gehaktbal

  • 200 g   Garden Gourmet Sensational vegan gehakt
  • 25 g     vegan witbrood (zonder korst)
  • 50 g     vegan melk
  • 3 g       gehakte verse peterselie
  • 3 g       Franse Dijon mosterd
  • 2 g       Maggi Aroma
  • 40 g     fijngesnipperde ui
  • 200 g   vegan roomboter

Jus

  • 1 zakje Maggi jus met uitjes (vegan)
  • 250 ml water
  • 25 g     braadjus (vanuit de pan met gehaktballen)

Good News: de McPlant komt vast op de menukaart bij McDonald’s

Vegan andijviestamppot

  • 1 kg      kruimige aardappel
  • 3          sjalotten
  • 30 g     ongezouten vegan roomboter
  • 250 ml water
  • 100 ml vegan melk
  • 500 g   gesneden andijvie

De bereidingswijze van de vegan andijviestamppot

  1. Schil de aardappelen, snijd deze in gelijke stukken en kook in water met eventueel zout in 20 minuten gaar. Snijd de sjalotten in halve ringen. Verhit de vegan boter in een koekenpan en bak de sjalot 10 minuten. Voeg het water en de mix voor jus toe en breng aan de kook. Laat 1 minuut op laag vuur koken.
  1. Giet de aardappelen af en stamp deze fijn. Voeg de plantaardige melk en andijvie toe. Verwarm 2 minuten al roerend op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Serveer de stamppot met de Garden Gourmet vegan gehaktballen en jus.

Vegan vrijdag: witte bonensoep met chipotle en groene kruiden

De bereidingswijze van de vegan gehaktbal

  1. Het witbrood in stukken snijden en samen met de melk mengen. Dit voor ongeveer 10 minuten laten slaan.
  2. De rest van de ingrediënten mengen en goed door elkaar kneden (ook het gedrenkte brood erbij).
  3. Afwegen op 45 gram en mooie gehaktballetjes rollen in de palm van je hand.
  4. De vegan boter laten smelten in een braadpan, daarin de gehaktballen mooi en rondom bruin bakken (ongeveer 5-8 minuten).
  5. Ondertussen de jus maken; water mengen met de Maggi juspoeder en deze al roerende aan de kook laten komen, de braadboter toevoegen en 1-2 minuten door laten koken.
  6. Zodra de gehaktballen mooi gelijkmatig zijn gebakken, deze in de jus verder laten garen (ongeveer 10 minuten).

Serveertip: Garneer de stamppot met Garden Gourmet Vegan Bacon voor extra crunch.

Enjoy!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Heerlijk recept voor een plantaardige andijviestamppot met vegan gehaktbal
Sluiten