Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 24 nov 2024
Leestijd: 4 minuten

Pukkels op je billen? Dit kun je er tegen doen

Super menselijk, maar ook super irritant: pukkels die soms op je billen opduiken. Misschien voel je ze als je op een harde stoel zit, tijdens het fietsen of zie je ze in de spiegel na het douchen. Hoe dan ook, het is een irritant probleem waar niemand graag mee rondloopt. Het goede nieuws? Je bent zeker niet de enige, en er is veel wat je kunt doen om die bultjes aan te pakken.

Lees verder als je wilt weten wat de pukkels op je billen veroorzaakt en wat je ertegen kunt doen. Let’s go!

WTF?

Wat zijn die pukkels op je billen eigenlijk? Gelukkig is het meestal geen echte acne, zoals je die op je gezicht kunt hebben. Vaak gaat het om een ontsteking van de haarzakjes. Door wrijving, zweten en bacteriën raken die haarzakjes geïrriteerd, en dat zorgt voor rode bultjes, soms (ja, ieuw!) met een klein wit kopje erop.

Daarnaast kan het ook zijn dat je te maken heb met een zogenaamde ‘kippenvelhuid’. Dit zijn kleine, harde bultjes die ontstaan doordat dode huidcellen zich ophopen rond de haarzakjes. Dit ziet er anders uit dan ontstoken haarzakjes, maar beide kunnen behoorlijk storend zijn. Zeker als je in bikini moet.

Hoe ontstaan pukkels op je billen?

Er zijn een paar boosdoeners die pukkels op je billen veroorzaken:

1. Wrijving

Strakke kleding – zoals skinny jeans of sportleggings – kan de huid irriteren. Tel daar een flinke work-out, een lange fietstocht of een warme dag bij op, en je hebt het perfecte recept voor irritatie.

2. Zweet en bacteriën

Zweet en warmte zijn de ideale omstandigheden voor bacteriën. Dus als je (te) lang in zweterige kleding blijft zitten, kan dat problemen (lees: pukkels op je billen) geven.

3. Droge huid

Een droge huid zorgt ervoor dat dode huidcellen zich ophopen. Combineer dat met wrijving, en de kans op bultjes is groot.

4. Hormonen en voeding

Net zoals bij gezichtspuistjes kunnen hormonen en een dieet met veel suikers of vetten bijdragen aan ontstekingen in de huid.

Wat kun je eraan doen?

Gelukkig zijn er heel wat stappen die je kunt nemen om die pukkels op je billen te verminderen (of helemaal te voorkomen). Hieronder vind je de beste tips:

1. Kies de juiste kleding

Laten we beginnen met je outfit. Strakke, synthetische stoffen zoals polyester kunnen funest zijn voor je huid. Kies liever voor loszittende kleding van ademende materialen, zoals katoen. Tijdens het sporten is een vochtabsorberende legging een betere optie dan een goedkope polyester broek

2. Douche meteen na het sporten

Na een work-out is het verleidelijk om eerst even te chillen, maar dat is niet slim als je gevoelig bent voor pukkels. Door direct te douchen verwijder je zweet, bacteriën en vuil, en geef je je huid minder kans om te ontsteken.

3. Exfoliëren is je beste vriend

Een of twee keer per week scrubben helpt om dode huidcellen te verwijderen. Gebruik een milde scrub met fijne korrels of een chemische exfoliant met ingrediënten zoals salicylzuur of glycolzuur. Deze helpen ook om poriën schoon te maken en ontstekingen te verminderen. Let op: te vaak scrubben kan je huid irriteren, dus overdrijf niet.

4. Hydrateer je huid

Een gehydrateerde huid is minder vatbaar voor irritatie. Kies voor een lichte bodylotion die geen poriën verstopt (zoek naar producten met de term ‘niet-comedogeen’). Als je een gevoelige huid hebt, zijn crèmes met ureum of melkzuur een goede keuze.

5. Zet tea tree oil in

Tea tree oil is echt een magisch middeltje als het gaat om het bestrijden van bacteriën. Smeer je billetjes dagelijks in en laat de olie goed intrekken om ontstoken bultjes sneller te laten genezen.

6. Verander je lakens regelmatig

Jouw beddengoed kan een broeinest van bacteriën zijn, vooral als je in je pyjama zweet of naakt slaapt. Was je lakens minstens één keer per week om je huid gezond te houden.

7. Let op je voeding

Hoewel voeding niet altijd de directe oorzaak is, kunnen suikerrijke en vette snacks bijdragen aan ontstekingen in je huid. Probeer wat vaker te kiezen voor fruit, groente en voedingsmiddelen rijk aan omega-3, zoals zalm of walnoten.

Wat als niets helpt?

Heb je echt alles geprobeerd en blijven die pukkels koppig terugkomen? Dan kan het slim zijn om een dermatoloog te raadplegen. Soms is er sprake van een onderliggende huidaandoening, zoals acne of een hardnekkige vorm van huidziekte, die specifieke behandelingen vereist. Een arts kan je helpen met een plan op maat, bijvoorbeeld met voorgeschreven crèmes of zelfs lasertherapie.

Voorkomen is beter dan genezen

Als je eenmaal van die pukkels af bent, wil je natuurlijk dat ze wegblijven. De gouden regel is: behandel je huid met liefde. Zorg voor ademende kleding, een goede douche- en exfoliatieroutine, en een beetje extra aandacht voor hydratatie. Je billen verdienen net zoveel zorg als je gezicht – misschien zelfs meer.

Maar weet dat deze pukkels geen reden zijn om je te schamen. Dit is namelijk wat mensen écht aantrekkelijk maakt.

Dit is de reden waarom je soms bultjes of acne op je borsten hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️