Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Voeding 12 sep 2023
Leestijd: 4 minuten

Psylliumvezels: hét geheim voor een platte buik?

Psyllium is de naam van een vezel die afkomstig is van de zaden van de Plantago Ovata (Indische psyllium) plant. Psylliumvezels komen oorspronkelijk uit India, maar worden tegenwoordig ook in het Westen veelvuldig gebruikt om de darmen en spijsvertering te ondersteunen.

Darmen worden immers gezien als je tweede brein en het belang om hier goed voor te zorgen, is dus groot. Vezels spelen hier een belangrijke rol in.

Psylliumvezels hebben een stimulerend effect op de darmen en daardoor verdwijnt een opgeblazen of altijd vol gevoel.

Wat zijn psylliumvezels?

Nu we weten waar psylliumvezels vandaag komen, is het ook handig om te weten wat het precies zijn en wat ze doen. De psylliumvezels worden ook wel vlozaad of Psyllium husk genoemd en het wordt gezien als een superfood.

Het zijn vezels die gemaakt worden van de buitenste laag (husk) van de zaadjes van de Plantago Ovata plant. Deze vliesjes zijn in staat om tot wel twintig keer hun gewicht in water vast te houden.

Dit zorgt ervoor dat de darminhoud zachter en volumineuzer wordt, waardoor klachten als constipatie en diarree verminderen.

Detox voor de darmen

Psylliumvezels verbeteren de darmwerking en stimuleren het zelfreinigend vermogen van het lichaam. Ze zijn perfect om te gebruiken tijdens een detox bijvoorbeeld!

Het is een goede manier om je vezelinname aan te vullen en om de darmen te reinigen tijdens een detox of ontgiften.

Het belang van voedingsvezels

Voedingsvezels zijn koolhydraten die niet worden verteerd of opgenomen in de darmen. De vezels komen voor in de celwanden van planten en ze spelen onder andere een belangrijke rol bij de spijsvertering en geven je een verzadigd gevoel na een maaltijd.

Vezels zijn belangrijk om de darmen gezond te houden en zorgen voor een goede stoelgang. Mensen die de aanbevolen hoeveelheid vezels via hun voeding binnenkrijgen, hebben gemiddeld gezien een wat lager lichaamsgewicht dan mensen die veel minder vezels binnenkrijgen.

Er zijn twee soorten vezels te onderscheiden:

Fermenteerbare vezels

Fermenteerbare vezels worden door bacteriën in de darmen afgebroken (fermenteren). Tijdens dit fermentatie proces komt er energie vrij, wat door de darmcellen gebruikt kan worden. Uiteindelijk worden ze omgezet in vetzuren als butyraat en acetaat, waardoor de massa in de darm soepel blijft.

Sommige fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd.

Niet-fermenteerbare vezels 

De niet-fermenteerbare vezels worden niet afgebroken door de bacteriën in de darmen en verlaten het lichaam op dezelfde manier als je ze inneemt.

Ze leveren ook geen energie, maar vergroten wel het volume van de darminhoud doordat ze vocht opnemen. Dit is goed voor de spijsvertering.

Waar zitten vezels in?

Dit zijn vezelrijke voedingsmiddelen:

  • volkorenproducten, zoals brood, volkorenpasta en zilvervliesrijst
  • groente
  • fruit
  • peulvruchten, zoals bruine bonen, kikkererwten en linzen
  • noten

Voordelen van psylliumvezels

Het kan lastig zijn om de aanbevolen hoeveelheid vezels binnen te krijgen. Psylliumvezels zijn dan een mooie manier om de vezelinname aan te vullen.

Een voordeel van psylliumvezels ten opzichte van andere vezelsoorten is dat de fermentatie relatief langzaam verloopt. Hierdoor kun je minder last hebben van bijverschijnselen zoals een opgeblazen gevoel of winderigheid.

Psyllium is ook een goede vervanger voor gluten om mee te bakken om brood toch volume en stevigheid mee te geven.

Hoe gebruik je psyllium?

Wil je psylliumvezels gebruiken als aanvulling op je dagelijkse voeding, dan heb je de keuze tussen psylliumpoeder of psylliumcapsules.

Wil je afvallen? Dan kun je de vezels het beste voor de maaltijd nemen. Als je ze gebruikt voor een betere spijsvertering, maakt het niet uit of je ze voor of na het eten inneemt.

Kleven er ook nadelen aan?

Naast de vele voordelen van psylliumvezels, wil je natuurlijk ook weten wanneer ze niet geschikt zijn.

Zie de vezels niet als vervanging van een gevarieerde voeding. Probeer altijd voldoende te variëren en een gezond eetpatroon na te streven. Je kunt psyllium ook afwisselen met lijnzaad en chiazaad, maar vergeet vooral niet andere bronnen die rijk zijn aan vezels, zoals groente, fruit, peulvruchten, bonen, noten en brood.

De inname van psylliumvezels kan de opname van bepaalde medicijnen verlagen waardoor deze minder goed werken. Gebruik je medicijnen? Raadpleeg dan je arts.

Edelstenen bij hoogsensitiviteit: deze 5 kunnen je helpen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️