Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 25 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Tof! Dit kleding- en schoenenmerk komt met leer gemaakt van planten

Goed nieuws delen we maar al te graag, want in een wereld waarin we soms lijken om te komen in crisissen, oorlogen en pandemieën gaat er ook een hoop goed. Zo is er een duurzaam Nieuw-Zeelands-Amerikaans kleding- en schoenmerk dat komt met een 100 procent natuurlijk en plantaardig alternatief op leer. Het gaat om – jawel – plant leater. 

En dat is goed nieuws, want hoewel leer een duurzaam materiaal kan zijn dat in de juiste omstandigheden ontzettend lang kan mee gaan, is het niet vegan en komt er bij het productieproces een heleboel CO2 vrij.

Plant leather

Eerder kwamen we al met het nieuws dat er door innovatieve bedrijven inmiddels al leer wordt gemaakt van appel, cactus of paddenstoelen, maar straks sluit ook het zogeheten plant leather zich bij dat rijtje aan.

Het duurzame kleding- en schoenenmerk Allbirds is Nieuw-Zeelands-Amerikaans, maar heeft een grote entree gemaakt op de Nederlandse markt. Onder andere door het uitbrengen van de schoen ‘Wool Runner’, die is gemaakt van superfijne merinowol uit Nieuw-Zeeland. Alsof je op wolkjes loopt én ze zijn duurzaam geproduceerd.

Nu laat het bedrijf weten maar liefst $2 miljoen (!) geïnvesteerd te hebben in het materiaal-innovatie bedrijf Natural Fibre Welding om het plant leather ook écht op de markt te kunnen brengen.

Dit leer is gemaakt van paddenstoelen (een duurzaam alternatief)

Wat zijn de voordelen?

Het plant leather stoot straks 40 keer minder CO2 uit dan runderleer en 17 keer minder dan synthetisch leer van plastic. En waarom juist plantleer en geen ander alternatief? In tegenstelling tot andere alternatieve leeropties is plantaardig leer meer commercieel haalbaar en duurzamer omdat het schaalbaar en betaalbaarder is en geen synthetische stoffen bevat.

Vaak wordt synthethisch materiaal (zogenaamd pleather) ook veganistisch leer genoemd ondanks dat er petroleum in zit (wat iets is wat ze juist tegen proberen te gaan).

Eén van de oprichters van Allbirds, Joey Zwillinger, vertelt hierover: “Modebedrijven vertrouwen te lang op vuile kunststoffen en niet-duurzaam leer, waarbij snelheid en kosten hoger zijn dan het milieu.” Dat maakt het plan voor Plant leather een goede beweging in de vervuilende mode-industrie als je het ons vraagt!

Zodra het plant leer verkrijgbaar is, zal het gebruikt worden in Allbirds producten. Nog even wachten dus!

https://www.bedrock.nl/good-news-dit-europese-sneakermerk-maakt-duurzame-schoenen-van-jawel-appelleer/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️