Rosa Bertram
Rosa Bertram Betere wereld 14 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze planten bloeien het hele jaar door (en zijn ideaal voor een wintertuin)

Tijdens een fijne herfstwandeling voelt het soms alsof je door een schilderij loopt. Zó kleurrijk, levendig en inspirerend zijn de kleuren van de blaadjes. Helaas vallen de meeste blaadjes aan het eind van de herfst weer massaal van de bomen. Gelukkig kun je thuis een heus Winter Wonderland creëren door planten te kiezen die het hele jaar door groeien.

Fijn voor jou én de biodiversiteit in buurt.

Groen maakt gelukkig

Je kent het gevoel vast: je wandelt door het park, een bos of door de duinen en voelt de opgebouwde stress van de dag haast direct van je schouders glijden. Je hartslag gaat omlaag, je schouders zakken en je stressvolle gedachten verdwijnen als sneeuw voor de zon. Een groene omgeving maakt de mens dan ook gelukkig, zo laat wetenschappelijk onderzoek zien. De rustgevende werking van de natuur, die vóel je.

Je kunt de natuur op zoeken door in de weekenden te gaan wandelen of na je werk een rondje door het park lopen, maar waarom niet het groen naar jou toe halen? Bijvoorbeeld door je eigen tuin of balk om te toveren tot een ware groene oase, als je die hebt. Wel zo makkelijk, toch?

Zo heb je altijd een plek vlakbij (of in!) huis waar je de ontspanning makkelijk kunt op zoeken. Maar, dan wil je wel de juiste planten kiezen die het hele jaar door groeien.

Deze planten groeien het hele jaar

Eerder tipte groenburgemeester Sanne Vogel aan BEDROCK hoe je jouw buurt kunt vergroenen, dit keer tipt ze welke planten je het beste kunt inzetten voor je wintertuin zodat deze er het hele jaar mooi bijstaat.

Niet alleen zodat jijzelf het hele jaar door kunt genieten van een rustgevende, groene omgeving  maar je creëert er bovenal meer planten en bloemen mee, die bijen en andere insecten kunnen bestuiven.

Ook bieden planten die het hele jaar door groen blijven, insecten en vogels een fijne schuil- en nestelplek. Win-win dus!

Gelukkig is het een misvatting dat bloemen enkel in de lente of zomer zouden bloeien. Er zijn namelijk genoeg bloeiers die tot ver in het najaar jouw buurt of wintertuin opfleuren.

Tot ver in oktober bloeien:

  • Muse van Van Gogh
  • Zonnebloem

Ook deze planten groeien lang door:

  • Herfststijlloos (tot de eerste vorst)
  • Chrysant (tot de eerste vorst)
  • Heide

Deze planten blijven de hele winter groen:

Naast bloeiende planten zijn er ook genoeg groene planten en struiken die winterhard en blijvend groen zijn. Winterhard wil zeggen dat ze makkelijk nachten met strenge vorst kunnen doorstaan.

Klimop

Hoe Sanne Vogel het zelf aanpakt? Ze is gek op klimop. “Nu ik weet dat klimop niet schadelijk is voor gevels en muren, laten wij op onze gevels klimop en de wingerd groeien. Voor de schutting gaan we voor de Toscaanse jasmijn, waarvan we de bodem als het vriest bedekken met stro. Deze klimmer blijft het hele jaar door groen en heeft in het voorjaar witte bloemen die waanzinnig lekker ruiken”.

Bamboe

Bamboe (wat eigenlijk een grassoort is!) is een prachtige plant, die niet alleen snel groeit, maar ook winterhard is.

Varens

Varens groeien enkel op plekken waar er genoeg water is en is daarom een ideale plant voor in je wintertuin. Hij groeit immers júist goed in de winter.

Kruiden

Wist je dat kruiden de hele winter kunnen doorgroeien? Vooral rozemarijn, tijm en lavendel zijn winterhard. Bovendien heb je er geen tuin voor nodig, je kunt ze makkelijk groeien in een pot op het balkon.

Weinig onderhoud

Planten die goed in de winter groeien, hebben vaak maar weinig verzorging en onderhoud nodig. Het vochtige klimaat buiten is ideaal genoeg voor deze winterharde planten. Lees natuurlijk wel even goed op het verzorgingskaartje wat welke plant nodig heeft.

Et voilà, zo creëer jij jouw eigen Winter Wonderland!

7 mooie lessen die we kunnen leren van de natuur

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️