Julia van Buuren
Julia van Buuren Liefde & Seks 25 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

De penny method is dé nieuwste toxic datingstrend

We zijn allemaal op zoek naar liefde, en om dit te vinden is daten vaak noodzakelijk. Maar daten is niet altijd makkelijk, zeker niet in deze tijd. Zo zijn er tegenwoordig verschillende datingtrends, waarvan de penny method een gevaarlijke is.

Influencer Erika Tham leerde via een vriend over de penny method en legt via TikTok uit wat deze trend precies inhoudt.

Geld investeren

Ze legt uit dat het lijkt op love bombing. Dit gebeurt wanneer iemand je in het begin van de datingsfase, eigenlijk te snel, overlaadt met liefde en veel beloftes maakt, waar uiteindelijk niks van terecht komt.

Erika Tham schetst een hypothetische situatie waarin een vrouw gelijk staat aan een spaarvarken. De man die achter haar aangaat, geeft haar daarom eerst honderd dollar biljetten om te zorgen dat ze geïnteresseerd raakt.

@erikatham

you learn something new everyday 🙃🙃🙃 #lovebombing #dating #boymath

♬ original sound – erikatham

Dit kost veel geld en tijd, dus stapt de man over naar negentig dollar biljetten. Er is dan een afname van inspanning, maar omdat het maar tien procent is, zal de vrouw er niet snel iets over zeggen.

Blij met een paar penny’s

Vervolgens zal de man weer 95 dollar geven, hierdoor krijgt de vrouw het gevoel dat ze weer meer krijgt. Dit komt omdat de man niet rechtstreeks van honderd naar 95 dollar ging. Desalniettemin is dit nog steeds minder dan de honderd dollar die ze in het begin kreeg. De man blijft dit spel herhalen en zal steeds minder energie aan haar besteden, tot het moment dat de vrouw zelfs blij wordt van een paar penny’s.

Dit gaat natuurlijk niet om echt geld maar om de moeite die iemand voor je doet. Kortom, doordat de man op een subtiele manier steeds minder inspanning levert, is de vrouw gelukkig met het absolute minimum dat ze krijgt.

Penny method is een vorm van love bombing

De penny method kan worden gezien als een subtiele vorm van het eerder genoemde love bombing.

Mensen die aan love bombing doen, hebben vaak een behoefte aan controle of validatie van hun partner. Dit kan komen door onzekerheid, trauma’s of een persoonlijkheidsstoornis zoals narcisme.

Love bombing kan een onbewuste strategie zijn om snel een sterke emotionele band te creeëren. Door deze sterke band kan de ander zich gewaardeerd voelen. Dit zorgt ook voor een bepaalde afhankelijkheid, want het is voor de ander moeilijk om weg te gaan zelfs wanneer de relatie een controlerende vorm aanneemt.

Tegelijkertijd kan love bombing juist ook een bewuste strategie zijn om de ander te manipuleren. Op deze manier zal er een ongelijke machtsverhouding ontstaan, waarbij de love bomber erg dominant is.

Pas op voor penny daters

Deze manipulatieve datingstrend doet veel met de eigenwaarde van een vrouw of man. Daarom is het verstandig om alert te blijven en te letten op de volgende signalen:

Kijk uit voor love bombers, mensen die je te snel overladen met (te) veel liefde, complimenten en cadeaus. Wanneer je elkaar nog maar net kent, is de kans klein dat die ander echt weet wie je bent en of hij of zij verliefd op je is.

Ook wanneer je merkt dat de ander zich uit het niets terugtrekt, is het goed om alert te blijven. Want wanneer je elkaar beter leert kennen zou je juist dichter tot elkaar moeten groeien en meer tijd aan elkaar willen besteden.

Side note: dit betekent niet direct dat iemand de penny method toepast, maar bespreek wel waar het gedrag vandaan komt.

De kans is daarnaast groot dat mensen die de penny method toepassen tijdens het daten, ook op andere vlakken manipulatief zijn. Het is dus verstandig om in het algemeen goed te letten op manipulatief gedrag.

Het is ten alle tijden goed om een open gesprek aan te gaan met je date. Want in een gezonde relatie is open communiceren een echte must. En als dat niet lukt, is het wellicht niet een relatie waar je in wil zitten.

Aan het daten? Dit zijn de 8 gezonde dating trends van 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️