Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Psyche 25 jan 2024
Leestijd: 2 minuten

De wereld van psychedelica: wanneer pas je het toe?

Psychedelica zijn stoffen die de geest beïnvloeden, waardoor de gebruikers ervan een andere perceptie van de realiteit ervaren. In dit artikel duiken we dieper in op wat psychedelica zijn, de verschillende soorten, hun toepassingen en de voor- en nadelen.

Voor de één zijn het positieve middelen, voor de ander allesbehalve.

Wat is psychedelica?

Psychedelica zijn psychoactieve stoffen die hallucinaties, veranderde percepties en een diepe introspectie kunnen veroorzaken. Hierdoor kan je je opeens bewust worden van emoties, onbewuste gedachtenpatronen en verborgen aspecten. De term psychedelica komt van het Griekse woord psyche, wat geest betekent en van delein, wat openbaren betekent. Er zijn veel verschillende soorten psychedelica.

Soorten psychedelica

Er zijn diverse soorten psychedelica met die verschillende effecten hebben. Enkele bekende voorbeelden zijn:

Paddo’s (psilocybine)

Psilocybine is afkomstig van bepaalde schimmels. Paddo’s staan bekend om de mogelijkheid om spirituele ervaringen en visuele effecten op te wekken.

LSD (lyserginezuurdi-ethylamide)

Dit is ook wel een synthetische stof waarbij vaak kleurrijke visuele hallucinaties en een veranderd gevoel van tijd komen kijken.

DMT (dimethyltryptamine)

Dit is een krachtige stof die van nature voorkomt in bepaalde planten en dieren (bijvoorbeeld een pad). Hierkan je intense en korte trips door krijgen.

MDMA (3,4-methyleendioxymethamfetamine)

Ook met MDMA kun je psychedelische effecten ervaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verhoogde waarneming.

Waarbij wordt het ingezet?

Psychedelica worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende culturen voor rituelen en spirituele doeleinden. Ook zijn wetenschappers er recent achtergekomen dat het ook in te zetten is bij psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS). Onder gecontroleerde omstandigheden kunnen psychedelische therapieën zorgen voor het verlichten van psychische last.

Voordelen van psychedelica

Therapeutisch inzetten

Psychedelica kunnen therapeutisch worden ingezet om de mentale gezondheid te verbeteren en psychische aandoeningen te behandelen.

Spirituele ervaringen

Veel mensen krijgen bij het gebruik van psychedelica te maken met spirituele ervaringen, wat weer kan bijdragen aan persoonlijke groei en inzicht.

Creativiteit

Naast spiritueel inzicht, krijgen sommige gebruikers ook te maken met een verhoogde creativiteit.

Nadelen van psychedelica

Angst en paniek

Ongecontroleerd gebruik kan leiden tot angstige reacties en paniekaanvallen. Dit is vooral bij mensen die gevoelig zijn voor psychische stoornissen.

Illegaal gebruik

Het bezit en gebruik van deze middelen zijn in veel landen illegaal, wat extra veel risico met zich meebrengt. Als het illegaal is, bestaat daar vaak een reden voor. Als het niet gevaarlijk is voor de gezondheid, gaat het verhandelen vaak gepaard met criminaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Het veel en langdurig gebruik kan leiden tot gezondheidsrisico’s, waaronder slaapproblemen en geheugenverlies.

 

Ook zo moe? Dit zijn de beste slaaptips voor in de winter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️