Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Psyche 19 apr 2023
Leestijd: 3 minuten

De ongelooflijke manier waarop paarden kunnen helpen bij hoogsensitiviteit

Als je vaker op een paard heb gezeten, dan weet je misschien dat deze dieren op een bijzondere manier contact met je kunnen maken. Vanuit die kracht zijn er verschillende therapieën met paarden ontwikkeld. Zo kunnen paarden onder andere helpen bij het omgaan met hoogsensitiviteit, maar ook bij persoonlijke ontwikkeling,  fysieke en mentale klachten en zelfs familieproblemen.

Paarden kunnen dienen als een spiegel en ons ervan bewust maken hoe we in het leven staan. Daar kunnen we veel van leren!

Paarden en hoogsensitiviteit

Paarden zijn van nature kuddedieren. Daardoor zijn erg alert op hun omgeving, net als HSP’ers (hoog sensitieve personen). Elke beweging, houding, intentie en geur is belangrijk voor ze, en daarom reageren ze op alles wat wij naar hen uitstralen. Zelfs dingen waarvan wij ons niet eens bewust zijn.

Maar het fijne van paarden: ze oordelen niet. Het maakt ze niet uit waarom je iets doet, alleen dat je iets doet. Zo kom je er dus achter wat je uitstraalt en hoe je overkomt. Je krijgt meteen terug gespiegeld als je een houding laat varen of als je je anders opstelt.

Systemische familieopstellingen

Omdat paarden zo’n helend effect kunnen hebben op mensen (en kinderen!) zijn er steeds meer therapieën ontwikkeld, waarbij deze beesten een centrale rol spelen. De paarden zijn hierbij onze leermeester en de menselijke therapeuten zijn de ‘vertalers’.

Het kan helpen tegen klachten als depressie, stemmingswisselingen, eetproblemen en bij de verwerking van rouw. Ook worden paarden tegenwoordig gebruikt bij familieopstellingen, oftewel systemisch werken, waarbij je met behulp van paarden op zoek gaan naar (familie)patronen, pijnen en wellicht onverwerkte trauma’s.

Paarden kijken dwars door je heen

Wat al deze therapieën gemeen hebben, is dat het paard de therapeut is. Niet dat het dier je op de sofa legt – de menselijke therapeut speelt ook een belangrijke rol – maar je leert het meeste van het paard. Terwijl je bij het paard bent (je verzorgt het, leidt of je rijdt op zijn rug), observeert de therapeut je gedrag en hoe het dier op je reageert.

Ondertussen praat je over je gedrag, gedachten, gevoelens. Ook als je niet zo gemakkelijk vertelt, kan de therapeut veel aflezen aan hoe het paard op jou reageert. Ze kijken dwars door wat je neer zou willen zetten heen en zien wat eronder zit.

Een psychologe zei eens: “Ik heb menig sessie nodig om te achterhalen hoe iemand in elkaar steekt, paarden maken dit binnen enkele uren duidelijk.”

Aanwezig zijn in het moment

Een paard kun je niet voor de gek houden, dat voelt al op grote afstand aan hoe jij in je vel zit. Het reageert op jouw emoties, het spiegelt deze. Ben jij onzeker, dan wordt het paard onzeker. Ben je bang, dan wordt het paard dit ook. Maar kun jij onbezonnen als een kind zijn, dan kan het paard weer als een veulen ronddartelen.

Voorwaarde voor het maken van echt contact maken met een paard is dat je echt aanwezig bent in het moment. Dat is een mooie les die paarden je kunnen leren: pas als je uit je hoofd gaat en in je hart, kom je in contact met jezelf en daarmee met de ander, het paard in dit geval.

Therapie voor HSP’ers

Paarden reageren op de non-verbale communicatie en zien of jouw gedachten, gevoel en gedragingen overeen komen. Dus bij paarden mag je niet alleen zijn wie je bent, het moet eigenlijk wel. Hierdoor krijg je betere inzichten in jezelf en komt er net wat meer naar boven. Er wordt je op een heel inzichtelijke manier duidelijk gemaakt waar je tegenaan loopt, en waarom.

Omdat paarden direct reageren op gedrag, kunnen ze HSP’ers leren hoe ze hun zogenaamde ‘zachte kracht’ kunnen ontwikkelen. Het aangeven en bewaken van grenzen is bijvoorbeeld een belangrijk leerpunt. Daarnaast kan het helpen om zelfvertrouwen te vergroten, durven op te komen voor jezelf en te vertrouwen op je gevoel.

Geen ervaring nodig

Je hebt geen affiniteit of ervaring met paarden nodig om een paardentherapiesessie te volgen. Mocht je last hebben van je hoogsensitiviteit, emotionele blokkades hebben of nieuwsgierig zijn naar jouw plek in het familiesysteem, dan is een paard wellicht een goeie therapeut voor jou.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️