Sanne Verweij
Sanne Verweij Psyche 26 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Op deze manier laat je een oude vriendschap weer opbloeien

Je raakt verstrikt in een herinnering aan die keer dat jullie de slappe lach kregen in de bioscoop of je moest denken aan de picknicks die jullie elke zomer hielden. Dan slaat het besef je om de oren: je mist je oude vriend(in) en de vriendschap die jullie hadden.

We kennen ze allemaal wel, de vriendschappen die aan het begin nog zo rooskleurig lijken maar uiteindelijk eindigen in een hoopje dorre bladeren. Helaas gaat het leven nu wel eens zo; je groeit uit elkaar, ziet elkaar niet meer of hebt compleet andere interesses. Niks aan te doen… tenzij je die vriendschap nieuw leven in wilt blazen natuurlijk.

Akward

Heb je gelijk die ene vriend of vriendin in je hoofd, maar twijfel je of het wel een goed idee is om weer contact te zoeken? Natuurlijk kan het wat akward zijn als jullie op een nare manier uit elkaar zijn gegaan.

Knallende ruzie op het einde of uit elkaar groeien vanwege andere interesses, zijn niet de beste eindes van een vriendschap. Toch kan alleen proberen je laten zien of de vriendschap het redden waard is.

Voordelen van een nieuwe… of eh oude vriendschap

Weer contact hebben, is niet alleen maar ‘leuk’ en ‘gezellig’. Er zitten ook nog meerdere voordelen aan. Als je nu nog twijfelt, ben je zo om!

  • Het herbeleven van gelukkige herinneringen: je denkt terug aan die oude tijden toen jullie leuke dingen deden, een sterke band hadden en elkaar door moeilijke tijden sleepten.
  • Je meer verbonden voelen met je verleden: je kan je meer verbonden gaan voelen met andere versies van jezelf. Die oude vriendin herinnert je aan hoe je vroeger was en aan delen van jezelf die je misschien onderdrukt hebt.
  • Een nieuwe blik: contact met een oude vriend kan je opnieuw doen kijken naar je leven, bijvoorbeeld in vergelijking met hoe het vroeger was.

Zo pak je het contact weer op

Vriendschapsverzoek verzonden

Een gemakkelijke manier om weer contact te zoeken is social media. Een lieve comment onder een foto of reageren op het verhaal van je voormalige vriendin is een al goed begin.

Show the love

Als je de oude vriendschap weer wilt oppakken, is het goed om je vriendin te laten weten hoeveel het voor je betekent. Wees open en warm en geef haar bijvoorbeeld een complimentje (online) of toon interesse door vragen te stellen. Zo laat je weten dat je ook geïnteresseerd bent in haar ‘nieuwe’ leven.

Een mooie herinnering

Jullie hebben waarschijnlijk mooie herinneringen waar je met plezier aan terug kan denken. Dat is dan ook het hoofdingrediënt om jullie vriendschap weer te laten bloeien. Door een herinnering te delen, kan je laten weten dat je aan haar hebt gedacht.

Dit kan je verwerken in een simpel berichtje, bijvoorbeeld: ‘Hey! Dit is … Hoe is het met je? Ik dacht net aan die keer toen we… en ik kan niet geloven dat dat al zo lang geleden is. Lijkt het je leuk om een keer af te spreken?’

Ouch

Ook na een ruzie is het een goed idee om met een lief berichtje te beginnen. Het is niet nodig om bij oude conflicten te blijven hangen, maar als je voelt dat je (nog eens) sorry moet zeggen dan is dit wel je kans.

Zet het in de agenda

Als de connectie er weer is en jullie weer eens willen afspreken, is het zaak dat het ook echt gebeurt. Zoek een activiteit die bij jullie allebei past en prik de datum.

Genoeg vissen in de zee

Houd er rekening mee dat niet iedereen gelijk antwoord geeft of tijd heeft voor nieuwe vriendschappen in zijn leven. Je hebt het in elk geval geprobeerd de vriendschap te redden. Daarnaast zijn er nog genoeg andere vrienden of oud collega’s die misschien wel (zouden) reageren en het hartstikke leuk zouden vinden om je weer een keer te zien.

7 manieren om hechte vriendschappen te ontwikkelen (en ze te behouden)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️