Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Stop met opkroppen van gevoelens en durf uit te spreken wat je voelt

Het opkroppen van gevoelens en emoties, iedereen doet het. Soms is het moeilijk om iets uit te spreken omdat je bang bent om een ander te kwetsen of om teleurgesteld te worden. Of heb je te maken met emoties die je liever niet onder ogen wil komen. Het is makkelijker om ze weg te drukken, dan bestaan ze niet. Toch?

Freud zei ooit: “Onuitgesproken emoties sterven nooit. Ze worden levend begraven en zullen later op vervelendere manieren naar buiten komen.” Wanneer je moeite hebt om jezelf in alle eerlijkheid te uiten en te zeggen wat je zou willen zeggen, maak je jezelf kleiner dan je bent.

Jouw waarheid blijft in jou verstopt en dat is zonde, want om authentiek te leven en te groeien, wil je jouw waarheid kennen én delen.

Stop met opkroppen van gevoelens en vind jouw waarheid

De eerste stap om gevoelens uit te spreken, is weten wat deze gevoelens dan zijn. Wat betekenen ze? Hoe ziet jouw waarheid er eigenlijk uit? Leef je jouw eigen leven, of ben je onbewust bezig met anderen pleasen? Dit laatste overkomt bijna iedereen. Denk maar aan de relatie met je ouders of geliefde, je wil graag dat ze trots op je zijn en jou liefhebben.

Om dit te bereiken manoeuvreer jij je in allerlei bochten waar je niet wil zijn. Je durft jezelf niet te zijn en daardoor maak je keuzes die eigenlijk niet bij je passen. Dit maakt je kleiner dan je bent waardoor je onzekerder wordt en stress ervaart. Je bent namelijk niet waar je wilt zijn en dat is frustrerend.

Een mooie manier om jouw waarheid te leren kennen, is door gevoelens en gedachten op te schrijven. In het onderbewustzijn, zijn deze altijd aanwezig, maar door ze op te schrijven, maak je ze concreet.

Omarm jouw waarheid en durf deze te delen

Wanneer je jouw waarheid langzaam leert kennen, mag je deze omarmen. Het opschrijven van dromen, gevoelens en verlangens heeft waarschijnlijk een duidelijk beeld geschetst van jouw waarheid. Nu is het tijd om jouw waarheid te gaan leven. Dit hoeft niet in een keer, want in eerste instantie zal het ongemakkelijk zijn om jouw verlangens en gevoelens met de rest van de wereld te delen. Probeer in kleine stapjes gewoontes te creëren die passen bij jouw waarheid en het opkroppen van gevoelens te verminderen.

Wil jij je fit en gezond voelen? Probeer dan iedere dag vijftien minuten krachttraining te doen, of ga een half uur wandelen. Dit zijn simpele, maar haalbare gewoontes. Juist omdat je ze makkelijk volhoudt, geven ze je een goed gevoel. Leg de lat niet te hoog, dan is de kans dat je faalt groter en raak je minder gemotiveerd. Het is de bedoeling dat je in jouw kracht komt te staan, dat je jouw waarheid leeft en hier steeds zekerder over wordt.

Ken je waarheid en deel deze met anderen

Je kent je waarheid en doet dingen in het dagelijks leven waardoor jouw gevoelens dagelijks positief gestimuleerd en gemotiveerd worden. Misschien ben je wel iemand gaan volgen die jou inspireert. Of volg je een cursus waardoor je ervaring op doet en nog zekerder wordt. In deze fase maak je jouw waarheid eigen en durf je deze te uiten. Het is namelijk wie jij bent! Je hoeft je niet te verstoppen. Omdat je niet alles opkropt, ervaar je minder frustratie en teleurstelling.

Leef jouw waarheid en beteken daarmee iets voor een ander

Wanneer je volledig durft uit te spreken wat je voelt, kun je anderen raken en inspireren. Iedereen heeft dromen en doelen in het leven, als je jouw gevoelens kent en durft te delen, is de kans groter dat je deze ooit bereikt. Je hebt de keuze om bepaalde paden te bewandelen. Om dingen wél of juist niet te doen.

Het opkroppen van gevoelens belemmert je in je doen en laten, terwijl het delen van gevoelens je laat groeien.

Denk je vaak ‘dat kan ik niet?’: verrijk jezelf door een groeimindset te ontwikkelen, want je kan het wel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️