Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 14 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Met je mobiele telefoon in bed duiken is minder slecht dan gedacht

Bijna iedereen maakt zich er schuldig aan en heeft het vaak genoeg gehoord: voor het slapen naar een mobiele telefoon turen, is slecht voor de nachtrust. Veel mensen leggen hun smartphone daarom bewust opzij voor het slapengaan. Nu blijkt uit nieuw onderzoek dat met je mobiele telefoon in bed duiken, helemaal zo’n ramp nog niet is! Het zorgt er zelfs voor dat je minder piekert.

Vooral slechte slapers zijn zich ervan bewust dat de slaapkamer verboden terrein is voor de smartphone. Nu blijkt uit nieuw Australisch onderzoek dat juist deze slechte slapers baat kunnen hebben bij het gebruik van een mobiele telefoon. Deze zorgt namelijk voor afleiding tijdens piekermomenten net voor het slapen gaan.

Ongewenste hersenspinsels en piekergedrag zijn vaak een belangrijke reden waarom je de slaap maar niet kunt vatten. Toch grijpen we op deze momenten van onrust liever niet naar een mobiele telefoon. Het blauwe licht van de smartphone zou je biologische klok beïnvloeden en daardoor het slaapritme verstoren, waardoor je nóg slechter slaapt.

Met je mobiele telefoon in bed duiken

De uitkomst van een groot Australisch onderzoek van Flinders University, wees echter iets anders uit. Meer dan zeshonderd tieners deden mee aan het onderzoek en kregen een vragenlijst over de kwaliteit van slapen en hun smartphonegebruik.

Nieuwe generatie heeft baat bij afleiding

Meer dan de helft van de tieners gaf aan dat de mobiele telefoon er juist voor zorgt dat ze minder negatieve gedachten hebben voor het slapengaan. Vooral apps als YouTube, Snapchat en muziek-apps zoals Spotify werken rustgevend voor de tieners. Dit komt met name door meer rust in het hoofd omdat ze op een passieve manier met hun telefoon bezig zijn. Door wat je ziet en hoort, word je afgeleid en ga je minder malen.

Gebruik technologie op de juiste manier

Niemand is hetzelfde. Of je wel of niet gebaat bent bij een mobiele telefoon in de slaapkamer, hangt sterk van jouw persoonlijkheid af. De manier waarop je jouw mobiele telefoon gebruikt is ook bepalend voor de kwaliteit van slaap. Social media-kanalen zoals Instagram zorgen juist voor een boost van je adrenaline, want de meldingen die daarop binnenstromen zorgen voor een constante staat van alertheid waardoor je de slaap juist minder goed kunt vatten.

Mensen die in bed normaal gesproken piekeren en negatieve gedachten ervaren, hebben het meeste baat bij het gebruik van een mobiele telefoon voor het slapen gaan. De afleiding zorgt ervoor dat ze sneller in slaap vallen. De beste afleiding is toch die in de vorm van een podcast of YouTube-video. En als je het écht goed wil doen: er zijn tegenwoordig mega veel slaapmeditaties te vinden die je helemaal zen maken!

Slaapmeditatie helpt je bij een betere nachtrust en dit is waarom

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️