Monique van den Boomen
Monique van den Boomen Welzijn 8 jul 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit is wat mensen over je kunnen vertellen op basis van je uiterlijk

We leven in een samenleving waarin uiterlijk een steeds grotere rol speelt. Waarom vellen we eigenlijk zo snel een oordeel op basis van het uiterlijk? Kunnen we zo daadwerkelijk een beeld vormen van de karaktereigenschappen van iemand?

Hoe we eruit zien speelt een grote rol bij de manier waarop anderen ons zien. Mensen nemen een heleboel over je aan, enkel gebaseerd op je uiterlijk. Het uiterlijk van iemand is vaak het eerste stukje informatie dat we over iemand krijgen.

Oordelen gaat snel

Het vormen van een oordeel over de ander op basis van uiterlijk gaat snel: we hebben al binnen één tiende van een seconde een beeld gevormd van een onbekend gezicht. In deze korte tijd beoordelen we karaktereigenschappen als zorgzaamheid, betrouwbaarheid, agressiviteit en deskundigheid op basis van enkel het uiterlijk. Dat beeld dat we vormen is ook nog eens hardnekkig; als het eenmaal is gevormd, is het ongelooflijk moeilijk om het nog te veranderen.

Die man bij de bar, de werkgever waarbij je solliciteert, die dame in de supermarkt… Ze vormen allemaal een oordeel over je op basis van je uiterlijk. Oppervlakkig? Ja, misschien wel, maar kunnen we er überhaupt iets aan doen? Want geef toe, ook jij bent er wel eens schuldig aan geweest om iemand te beoordelen, alleen op basis van zijn of haar uiterlijk.

Ook lezen: Wat kun je leren van iemands lichaamstaal?

Het aflezen van persoonlijkheidskenmerken aan de hand van uiterlijk wordt physiognomie genoemd. De gewoonte om mensen te stereotyperen is een primitieve en automatische reactie die diep verankerd ligt in ons onderbewuste. Het is daarom moeilijk om het te negeren. Zelfs als we het niet willen, doen we het onbewust toch.

De veronderstelling dat je het karakter van een persoon af kunt leiden aan de hand van zijn of haar uiterlijk stamt af van de Oude Grieken. De laatste tijd wordt er echter steeds meer onderzoek naar gedaan. En dat is niet heel gek, want uitstraling speelt op veel vlakken een rol – van een eerste date tot de presidentsverkiezingen (ja, ook de president wordt beoordeeld op zijn looks).

Maar waarom?

Onderzoekers proberen te achterhalen waarom het vormen van een oordeel op basis van uiterlijk zo diep in ons geworteld ligt. Is er een evolutionair voordeel waardoor we mensen op hun uiterlijk beoordelen? Allemaal vragen waarop de wetenschap een antwoord probeert te vinden. Uit sommige onderzoeken komen de opmerkelijkste dingen naar voren. Wist je bijvoorbeeld dat …

Mensen je persoonlijkheid kunnen beoordelen op basis van een foto?

Uit een onderzoek is gebleken dat mensen heel veel kunnen weten, op basis van een foto. In het onderzoek maakten ze gebruik van twee foto’s van 123 studenten van de University of Texas at Austin: voor de ene foto werd verteld dat ze voor de camera moesten poseren met een neutrale gezichtsuitdrukking en voor de andere foto mochten ze zelf kiezen hoe ze poseerden.

Vervolgens moesten vreemden de persoonlijkheidskenmerken van deze studenten beoordelen op basis van de foto’s. Het bleek dat mensen heel goed waren in het beoordelen van de juiste karaktereigenschappen. Het maakte daarbij niet uit wat voor houding de studenten in de foto aannamen.

Mensen je fysieke kracht beoordelen op basis van de bottenstructuur in je gezicht?

Onderzoekers hebben onlangs een studie gedaan waarbij ze mensen foto’s lieten zien van 10 verschillende personen met 5 verschillende gezichtsuitdrukkingen. Ze vroegen deze mensen om een oordeel te geven over de vriendelijkheid, betrouwbaarheid en kracht van de persoon die op de foto stond.

Mensen met een gelukkige gezichtsuitdrukking werden gezien als vriendelijker en betrouwbaarder dan de personen met een boze uitdrukking. Wanneer er werd gekeken naar lichamelijke kracht, werden brede gezichten als sterker beoordeeld.

Mensen met een onbetrouwbaar gezicht een grotere kans hebben om de doodstraf te krijgen?

Uit onderzoek is gebleken dat mensen in de dodencel een grotere kans hebben om de doodstraf te krijgen als ze een ‘onbetrouwbaar gezicht’ hebben. In het onderzoek kregen 200 mensen foto’s te zien van gevangenen in de dodencel. Vervolgens werd aan deze mensen gevraagd om de gevangenen te beoordelen op hun betrouwbaarheid. De personen waarvan het gezicht als onbetrouwbaar werd bestempeld, kregen vaker de doodstraf.

Mensen sneller stemmen op een politicus met bepaalde gezichtskenmerken?

Uit onderzoek blijkt dat het uiterlijk van een politicus van invloed is op de uitslag van verkiezingen. Mensen beoordelen een politicus namelijk op eigenschappen als bekwaamheid en betrouwbaarheid, op basis van gezichtskenmerken.

Meer Bedrock?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️