Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Beweging 28 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Onderzoek wijst uit: dit is het grote voordeel van sporten met je lover

Dat sporten en je goed voelen een grote link met elkaar hebben, weten we inmiddels wel. Tijdens het sporten komen endorfines vrij waardoor je je happy voelt. Nieuw onderzoek wijst uit dat sporten met je partner helemaal een goed idee is.

Sporten met jouw lover zou namelijk een positief effect hebben op zowel jouw geluk als op jullie relatie. We vertellen je er alles over.

Waarom sporten zo gezond is

Iedereen heeft zo zijn eigen redenen om te sporten. De een sport om de kans op overgewicht te verkleinen, de ander om angst en stress te verminderen. We kunnen het over één ding eens zijn: sporten is gezond. Niet alleen voor het lichaam, maar ook voor de geest.

Uit onderzoek van onderzoekers van de Universiteiten van Yale en Oxford bleek bijvoorbeeld dat sporten zelfs gelukkiger maakt dan geld. En we schreven al eerder over waarom sporten zo goed voor je brein is. Eén work-out verhoogt al een aantal neurotransmitters als dopamine en serotonine in je hersenen.

Het is dan ook niet gek dat je je na een sportsessie altijd gelukkiger voelt dan daarvoor. Bewegen maakt je happy!

Tip: luister onze podcast over gelukkig zijn met gelukspsycholoog Josje Smeets

Op deze manier kom je weer in de gezonde flow van sporten

Goed voor je relatie: sporten met je lover

Uit recent onderzoek blijkt nu dat jouw lover de ideale sportpartner is. Het onderzoek wijst namelijk uit dat sporten met jouw geliefde ervoor zorgt dat je je gelukkiger voelt, en dat het een positief effect heeft op jullie relatie.

In het onderzoek werd een steekproef afgenomen bij 95 studenten met een vaste relatie, die op regelmatige basis (twee tot drie keer per week) een sport beoefenden. Er werd onder andere gekeken naar emoties tijdens de inspanning, hun dagelijkse stemmingen en naar hoe tevreden ze die dag met hun relatie waren.

De resultaten toonden aan dat de deelnemers die met een romantische partner sportte, daarna over het algemeen een positievere dag hadden dan de deelnemers die sportte met vrienden, vreemden of alleen.

Samen sporten werd in het onderzoek dan ook vaak geassocieerd met een fijner gevoel na de training, afgezien van die geluksboost die trainen zelf al met zich meebrengt. Dit vertaalde zich in een positieve stemming gedurende de hele dag.

Spierpijn na het sporten: is dat nou goed of juist niet?

Waarom deze uitkomst uit het onderzoek kwam, blijft nog onzeker. Wellicht heeft het er mee te maken dat samen sporten een gezellige activiteit is, die zowel leuk als waardevol kan zijn. Het handhaven van een actieve levensstijl is een goede manier om voor ons lichaam te zorgen.

Hallo motivatie!

Ondanks dat we weten hoe gezond sporten voor ons is, wil de motivatie om daadwerkelijk te gaan nog wel eens weg zijn. We kennen het allemaal: je begint vol goede moed met een nieuwe sport of met een nieuw doel, maar na een paar weken is die motivatie weg. Daarom ga je minder vaak sporten, ook al heeft dat sporten nog zo veel voordelen.

Als jij gevoelig bent voor die pieken en dalen in jouw motivatie, dan is het zeker goed om samen met je lover te gaan sporten. Uit hetzelfde onderzoek blijkt namelijk ook dat koppels die samen sporten meer gemotiveerd zijn om daadwerkelijk te blijven sporten.

Naast dat sporten met je lover zorgt voor meer geluk op relatiegebied, is het dus ook nog eens een handige stok om achter de deur te hebben op de dagen dat je niet gemotiveerd bent.

Geen motivatie om te sporten? Volgens nieuw onderzoek kan dit de reden zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️