Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Psyche 6 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

3x onbewuste (positieve!) effecten van het najaar op je lichaam en geest

De zomer is langzaam veranderd in het najaar. De dagen zijn korter, kouder en natter. Als je wekker ‘s morgens gaat is het nog donker en de bladeren van de bomen kleuren van groen naar rood, oranje en geel.

De wisseling van de seizoenen is prachtig om te aanschouwen, maar wist je dat het ook onbewust veel doet voor je lichaam en geest? Zo zijn er een paar onbewuste effecten die je vast doen verrassen.

Natuurlijk gaan we de warmte van de zon missen en baal je als je door een hoosbui op de fiets naar kantoor moet. Toch heeft de herfst veel positieve kanten die een onbewust effect hebben op je lichaam en geest.

Misschien heb je een van deze effecten zelfs al opgemerkt, maar niet bedacht dat dit komt door de transitie van de seizoenen. We zetten die opvallende effecten voor je op een rij.

Onbewuste effecten van de herfst op lichaam en geest

Het kan zijn dat je niet heel blij wordt van het koudere weer en de donkere dagen. Onze tip? Ga juist dan naar buiten op een zonnige herfstdag en je zal merken dat het goed doet voor je lichaam en geest. Deze onbewuste effecten van de herfst kun je gaan merken:

Een hoger libido

We horen je denken: dat is toch juist in de zomer? Nou, uit onderzoek blijkt dat het testosterongehalte in je lichaam in de herfst hoger is dan in de rest van het jaar, zowel voor mannen als voor vrouwen. Een hoger libido is daar het gevolg van en we kunnen niet ontkennen dat samen onder een warme deken liggen op een herfstige ochtend daar niet aan bijdraagt. Dat is dus een van de onbewuste effecten van je herfst op je lichaam: een positief effect op je seksleven.

Meer gelukshormoon in je lichaam

Ga naar buiten, het (zon)licht in. Dan maakt je lichaam meer serotonine aan en dat is het gelukshormoon waar je blij van wordt. Bovendien zijn er in de herfst heel veel mooie dingen te zien waardoor je nog meer serotonine aanmaakt.

Denk aan al die prachtige herfstkleuren, het vinden van de mooiste paddenstoelen, de frisse herfstlucht in het bos. Nog iets wat je gelukshormoon verhoogt, is je verheugen op de feestdagen die eraan komen in december. Het is dan ook niet gek als je hart af en toe een sprongetje maakt in het najaar.

Langer en dieper slapen is een van de onbewuste effecten

Hoe fijn de zomer ook is: slapen is vaak geen pretje. Met hoge temperaturen slaap je onrustiger, vandaar dat het najaar het ideale seizoen is voor langer en dieper slapen. Ook voel je je eerder moe, omdat het buiten vroeger donker is.

In je lichaam wordt dan eerder het slaaphormoon melatonine aangemaakt waardoor je misschien wat eerder je bed in duikt én dieper slaapt. In de wintermaanden slapen we ook langer dan in de zomermaanden, blijkt uit onderzoek. We slapen langer (uit) en gaan eerder naar bed en dat zorgt voor een goede nachtrust.

Met deze 5 podcasts voor een positieve mindset kom je de herfst door

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️