Eva Spigt
Eva Spigt Betere wereld 5 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je OCD? Dit zijn de signalen

Mag je pas de deur uit als je het abc opgezegd hebt? Of ben jij obsessief aan het schoonmaken? Als je bepaalde acties moet uitvoeren van jezelf, zelfs als ze zinloos zijn, dan is er een kans dat je OCD hebt. In Nederland hebben meer dan 200.000 mensen last van deze dwangstoornis.

Dit zijn de signalen dat je OCD hebt.

Wat is OCD?

Wanneer je terugkerende dwanggedachten en/of dwanghandelingen hebt, dan heb je mogelijk een dwangstoornis, ook wel obsessieve compulsieve stoornis (OCD) genoemd. Je denkt bijvoorbeeld continue dat je besmet raakt door vuil. Deze dwanggedachte zorgt voor onrust en angst.

Een dwanghandeling, zoals jezelf voortdurend wassen, geeft even verlichting. De angst komt echter weer boven en jij grijpt terug op je dwanghandeling.

Mijn ervaringen met OCD

Wat zijn de signalen van OCD?

OCD is een psychiatrische stoornis die zich uit in dwanggedachten en dwanghandelingen. De signalen zijn als volgt:

Dwanggedachten

Heb je last van denkbeelden of gedachten die telkens (ongewenst) terug komen? Dan heb je kans dat je OCD hebt. Je denkt bijvoorbeeld dat je de hele tijd grote fouten maakt met desastreuze gevolgen, je wilt iemand iets aandoen of moet altijd alles volgens een bepaald stramien doen.

Je wilt deze gedachten helemaal niet hebben maar ze zijn er toch. Ze kunnen je angstig en onrustig maken. Je kunt ze onderdrukken door het uitvoeren van dwanghandelingen.

Dwanghandelingen

Als je last hebt van dwanghandelingen, dan herhaal je vaak bepaalde activiteiten. Bijvoorbeeld het opvouwen van je kleren, een paar keer de deurklink schoonmaken voordat je mag weggaan of tot 10 tellen voordat je naar werk mag. Dit is veelal een reactie op de dwanggedachte die je hebt. Je legt jezelf bepaalde regels op, anders gaat het fout.

De 5 verschillende soorten hersentypes (welke ben jij?)

Door het doen van deze handelingen, wil je van het onrustige gevoel of angst af komen. Of je denkt door het uitvoeren van deze handelingen, bepaalde situaties kunt voorkomen. Deze handelingen hoeven niet altijd overeen te komen met je dwanggedachten. Als je bang bent om vies te worden, kan je ook het abc opzeggen om dit te voorkomen (in plaats van je handen te wassen).

Is OCD ernstig?

Dat hangt ervan af in welke mate het je leven gaat beheersen. Je dwanggedachten en handelingen kunnen soms voor lastige situaties in je omgeving zorgen. Zoek dus hulp als deze obsessieve trekjes te heftig worden en je leven gaat beheersen. Schaam je niet en neem contact op met een psycholoog. OCD is namelijk wel degelijk te behandelen waardoor je leven een stuk aangenamer wordt.

Benieuwd of jij OCD hebt? Doe de zelftest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️