Rosa Bertram
Rosa Bertram Nieuws 1 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Good News: 6 van de 8 leiders in Noord-Europa zijn nu vrouw

Goed nieuws horen we maar al te graag. In een wereld waarin we zwemmen in het plastic en bijna identiteitsloos zijn zonder social media, kunnen we een flinke dosis goede daden en nieuwtjes goed gebruiken. Er gaat namelijk ook een hele hoop góed. Daarom trappen we de week graag af met goed nieuws. Vandaag: sinds afgelopen week zijn 6 van de 8 Noord-Europese leiders nu vrouw.

In een wereld waarin seksisme nog aan de orde van de dag is, loonkloven tussen mannen en vrouwen nog steeds bestaan en er amper vrouwen aan de top zijn, is dit goed nieuws. Héél goed nieuws.

Noord-Europese vrouwelijke leiders

Afgelopen week werd Kaja Kallas tot premier van Estland benoemd. Daarmee hebben nu Estland, IJsland, Denemarken, Finland, Litouwen en Denemarken een vrouwelijke leider.

Dat betekent dat nu alleen Letland en Zweden nog mannelijke landen hebben van de Noord-Europese leiders.

Leren van de Noord-Europezen

Het is al een aantal jaar dat Noord-Europese landen voorop lopen als je kijkt naar gendergelijkheid (en tal van andere sociale en maatschappelijke kwesties overigens).

Zo maakte de Finse regering partnerverlof even lang als zwangerschapsverlof, was de eerste vrouwelijke premier ooit er ook de jongste ooit en loopt Zweden vooruit als het bijvoorbeeld gaat om het klimaatbeleid.

Sinds 2019 heeft Denemarken een vrouwelijke leider, Mette Frederiksen en afgelopen oktober werd Ingrida Simonyte premier in Litouwen en nu was het de beurt aan Estland.

Ook lezen: Dit kunnen we leren van IJsland (het land met al 9 jaar de meeste gendergelijkheid)

Toch is het vrouwelijk leiderschap in Noord-Europa niets nieuws. In 1926 had Finland z’n eerste vrouwelijke minister, IJsland had z’n eerste vrouwelijke minister in 1980 en in Litouwen gebeurde dat in 1990.

Hoe meer er vrouwen in de politiek werken, hoe groter de kans is dat ze in de top komen, schrijft De Volkskrant. Zo worden deze vrouwen sneller rolmodellen voor andere vrouwen en beginnen zij de politiek ook als carrière-optie te zien. En zo gaat het balletje steeds meer rollen.

Geen toeval

Dat gendergelijkheid hoog in het vaandel staat bij deze Noord-Europese landen, is overigens geen toeval, schreven de landen in een brief aan CNN. Al jarenlang zijn de Scandinavische landen bezig met gendergelijkheid.

Onder andere dus door een gelijk ouderschapsverlof en de kinderopvang goedkoper te maken.

Nou Nederland, wanneer volgen wij?

Meer over gelijkheid:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️