Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Betere wereld 16 mrt 2018
Leestijd: 2 minuten

Europese festivals pleiten voor gendergelijkheid

Als je naar een festival gaat, is de kans groot dat het merendeel van de artiesten man is. Logisch, zul je misschien denken, mannen hebben nu eenmaal een fijnere stem om naar te luisteren, mannen maken muziek voor een groter publiek, et cetera. Maar in feite is deze verdeling gewoon één van de vele voorbeelden van genderongelijkheid, zelfs als het onbewust is.
Het is zelfs zo dat 80% van de artiesten op grote festivals in het Verenigd Koninkrijk man is, volgens de BBC. En wij zijn niet de enigen die daar klaar mee zijn. Maar liefst 45 muziekfestivals door heel Europa hebben zich ten doel gesteld om een 50/50-verdeling van artiesten te hebben in 2022.

Keychange

Het initiatief komt van de Britse PRS Foundation, een goed doel dat nieuwe muziek en talentontwikkeling sponsort, samen met een paar Europese festivals. Het doel van Keychange, zoals het project is gedoopt, is om een inclusievere muziekindustrie te creëren voor nu én volgende generaties. Dat doen ze onder andere door samenwerkingen aan te gaan met grote namen in de muziekindustrie, waaronder BBC Music Introducing, dat nieuw talent-podia organiseert op grote festivals. Ook het Creative Europa-programma van de Europese Unie is van de partij.

Keychange roept dus niet alleen festivals op om mee te werken aan hun ambitieuze plan, maar helpt ook actief mee aan innovaties door geld beschikbaar te stellen voor nieuwe projecten en creatieve laboratoria. Er zijn ook panels samengesteld om te praten over hoe mannen en vrouwen samen kunnen werken om dit doel te bereiken. Daarin zitten niet alleen artiesten, maar ook festivaldirecteuren en zelfs de president van IJsland.

Dit vind je vast ook interessant: Zo voed je je zoon feministisch op (ja, dat is nodig).

Noorderslag

Opvallend genoeg is Noorderslag in Groningen het enige Nederlandse festivals dat meedoet. En dat terwijl de muziekindustrie hier nog lang niet geëmancipeerd genoeg is: op de radio gaat het bijvoorbeeld al behoorlijk mis, schreef De Correspondent al eerder. Sky Radio loopt aan kop met het aantal nummers dat door vrouwen is gezongen, en zelfs dat is maar dertig procent van het totaal. Op veel zenders is het slechts een vijfde, ongeveer vergelijkbaar met de festivals dus.

Later dit jaar zal Keychange ook een manifest aanbieden aan het Europees Parlement in Brussel. Laten we samen de muziekindustrie verbeteren – het begin is er.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Vegan kookinspiratie nodig?

Schrijf je in voor de mailing en ontvang BEDROCK's Grote Vegan Kookboek plús elk weekend de best gelezen artikelen 🌿

Reageer op artikel:
Europese festivals pleiten voor gendergelijkheid
Sluiten