Tessa Ham
Tessa Ham Psyche 1 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Elke dag mediteren? Jazeker! Maar niet overal

Mediteren heeft tal van voordelen, van minder stress tot meer kunnen leven in het hier en nu. Er is dus geen twijfel over mogelijk dat het goed is om elke dag te mediteren, zeker als jij daardoor lekkerder in je vel zit. Toch is er één plek (en één moment) die je beter kunt vermijden tijdens je meditatie.

Want hoewel mediteren voor het slapen gaan, bij sommige mensen juist heel goed helpt om in slaap te komen, is dat niet bij iedereen het geval.

Mentaal te stimulerend

Dat waarschuwt psycholoog en gedragsspecialist in slaapgeneeskunde, Shelby Harris, op health platform mindbodygreen. Voor sommige mensen is mediteren voor het slapen gaan dé oplossing om het piekeren tegen te gaan. Maar maak je geen zorgen als het bij jou maar niet lijkt te werken.

Dan zorgt het mediteren er namelijk juist voor dat je brein gestimuleerd wordt, waardoor je als het ware de stortvloed aan gedachten de kans geeft om nog meer om zich heen te grijpen.

Mediteren: dit zijn de voordelen (en belangrijke beginnertips)

Dat betekent overigens niet dat meditatie je helemaal niet kan helpen. Het is bewezen dat mediteren zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Maar hoe moet je het dan aanpakken? Daar heeft de auteur van The Women’s Guide to Overcoming Insomnia gelukkig ook antwoord op.

De reden waarom zo’n geleide slaapmeditatie niet voor je werkt, ligt waarschijnlijk aan het feit dat je ‘m op je smartphone beluisterd. Elke slaapspecialist zal je natuurlijk vertellen dat alle stimulerende notificaties en het blauwe licht van je scherm, je nachtrust niet zullen verbeteren.

Waarom mediteren voor het slapen gaan niet altijd werkt

Daarom raadt Harris aan om overdag of eerder op de avond te mediteren, niet vlak voordat je naar bed gaat. Ook dan zal het je helpen om sneller in slaap te komen. Dat zit zo: we hebben het gedurende de dag zo druk, dat we onszelf niet de tijd gunnen om na te denken over bepaalde zaken. Daarom komen alle gedachten in bed, als we eindelijk rust pakken.

Door jezelf al eerder op de dag een moment te gunnen om je gedachten een plekje te geven, zal dit het piekeren voorkomen. En mocht je toch gaan piekeren? Ook dan kan meditatie helpen. Zie meditatie als een spier, zegt Harris, die sterker wordt als je ‘m traint.

101 gedachten in je hoofd tijdens het mediteren? Dat is juist goed!

Als je elke dag oefent met je gedachten laten gaan en focussen op het hier en nu, zal dat ook makkelijker worden als er ‘s nachts gedachten je hoofd binnensluipen. “Door het mediteren gedurende de dag, zal je beter worden in zeggen: ik laat het gaan”, legt Harris uit. Je doet het zware werk eigenlijk overdag, niet als je jouw welverdiende nachtrust wil pakken.

Heb je zo’n drukke dag dat je geen idee hebt hoe je daar een meditatie tussen gaat proppen? Begin dan simpelweg met 1 minuut per dag. “Zoek iets om je aandacht op te richten en observeer gewoon”, zegt ze. “Elke keer dat je geest je begint af te leiden – want dat is onvermijdelijk – richt je je weer op het object.”

Mediteren voor beginners: de BEDROCK meditatiegids

Kortom: is mediteren mentaal te stimulerend als je naar bed gaat? Probeer het dan eens eerder op de dag, al is het maar een minuutje. Je zal zien dat je daar ook ‘s avonds in bed profijt van hebt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️