Kim van der Blom
Kim van der Blom Psyche 20 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

6 stappen om niet meer in het verleden te leven, maar te focussen op de toekomst

Ken je dat gevoel? Je wilt verder gaan in je leven, maar blijft hangen in het verleden. Weerhoudt dit je van nieuwe kansen aannemen of nieuwe mensen leren kennen? Door middel van 6 stappen kan je het verleden achter je laten en focussen op het verleden.

Iedereen heeft wel mooie herinneringen uit het verleden, maar er is een verschil tussen herinneringen ophalen en zo erg aan een herinnering vasthouden dat je niet verder kunt. Dit kan een positieve of negatieve herinnering zijn. Om verder te kunnen gaan moet je begrijpen waarom dit zo is.

Waarom blijf ik in het verleden hangen?

Een van de redenen dat je in het verleden blijft hangen, kan te maken hebben met een traumatische ervaring. Hierdoor kan je bang zijn dat dit nog eens gaat gebeuren of je schaamt je juist voor wat er is gebeurd. Het is daarom belangrijk dat je begrijpt waarom je je zo voelt.

Wanneer je je zo voelt en in het verleden blijft hangen, heeft dit soms tijd nodig om te genezen, maar dit is zeker een obstakel die je kunt overwinnen. Begin met kijken naar de oorzaak van het probleem. Wat houdt je tegen om verder te gaan in het leven? Dit zijn 6 stappen om te stoppen met in het verleden te leven.

1. Neem verantwoordelijkheid en geef je zelf de ruimte om met emoties om te gaan

Het heeft tijd nodig om volledig te kunnen helen en er achter te komen wat de oorzaak is. Het is hiervoor nodig om jezelf open op te stellen en te praten over wat je voelt, maar ook vooral om die emoties te voelen.

Leer te accepteren wat er in het verleden is gebeurd. Wat er toen is gebeurd kan je niet meer veranderen, hoe graag je dat misschien ook wilt. Erken wat er is gebeurd. Heb jij iemand pijn gedaan of heeft iemand jou pijn gedaan? Hou in gedachten dat jij jouw eigen emoties beheerst.

Door verantwoordelijkheid te nemen en de emoties te verwerken, geef je jezelf de rust die je nodig hebt, maar het is ook goed voor de algehele gezondheid.

2. Begrijp de reden

Misschien heb je helemaal geen zin om achter de reden van je probleem te komen, maar dit is belangrijk zodat je ervan kunt leren en verder kunt groeien.

Het kan soms lastig zijn om zelf achter de reden te komen. Neem daarom de tijd om dit uit te zoeken. Voel je dat je jezelf tegenhoudt om hier achter te komen? Zoek naar de oorzaak door het beantwoorden van de volgende vragen:

  • Blijf ik in het verleden hangen door een traumatische ervaring?
  • Waren mijn emoties beschadigd?
  • Ben ik bang dat het weer gebeurt?
  • Wens ik om terug te gaan naar het verleden om de situatie te veranderen?
  • Heb ik verlatingsangst?

Reflecteer op jouw antwoorden en leer van ze. Dit is niks negatiefs, onthoud dat! Kijk juist naar de positieve dingen die je over jezelf leert.

3. Kijk naar wat je hebt geleerd van deze ervaring

Het is makkelijk om te zeggen dat je ervoor gaat zorgen dat niemand jou ooit nog pijn doet, maar in hoeverre is dit waar? Wat doe je om ervoor te zorgen dat het je niet weer overkomt. Reflecteer op jezelf en hou bij wat je allemaal hebt geleerd.

4. Je hoeft niet altijd je excuses aan te bieden

Je hoeft niet je excuses aan te bieden. Het is vooral van belang dat je iemand leert te vergeven. Dat je iemand vergeeft hoeft niet automatisch te betekenen dat je contact moet hebben met diegene of ze een tweede kans moet geven.

Vergeving heeft ook niks te maken met een persoon veranderen. Jij verandert juist jouw kijk op de situatie. Verwacht ook geen excuses van de ander. Vergeef ze en laat de situatie in het verleden.

5. Leer om in het heden te leven

Het verleden is in het verleden. Cliché, we weten het, maar het verleden is al geweest. Hoe graag je ook wilt, je kan niks meer aan het verleden veranderen. Focus daarom op het heden en alle mooie dingen die je nog gaat meemaken.

6. Omring jezelf met positieve mensen en maak nieuwe herinneringen

Als je jezelf al omringd hebt met een goede positieve vriendengroep, ga zo door! Maak mooie herinneringen samen.

Word je omringt door vrienden die eigenlijk niet zo goed voor je zijn? Dan is het waarschijnlijk beter om de negatieve sfeer te vervangen door positieve mensen. Omring jezelf door positieve mensen en maak nieuwe herinneringen.

Laat het verleden achter je en focus op een mooie toekomst.

De beste versie van jezelf worden? Deze 10 belangrijke vragen helpen daarbij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️