Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 22 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

De 6 dingen die je niét wilt eten voordat je naar bed gaat

We houden allemaal van een goede nachtrust, maar ook van die stiekeme late night snack. Slapen op een lege maag is natuurlijk niet fijn, maar met een onrustige en nog volle maag wil je ook niet op bed willen liggen. Er zijn een aantal snacks die je in elk geval liever wilt vermijden voordat je naar dromenland gaat.

Een lege maag kan het stofje cortisol activeren, dat is een stresshormoon. Je wilt dus niet té hongerig naar bed gaan, maar aan de andere kant kan het eten van bepaald voedsel ook je slaap verstoren. Dat wil je óók weer niet.

Eten dat je wilt vermijden voor je bedtijd

Daarom een lijsttje met 6 dingen die je niet wilt eten voordat je naar bed gaat.

1. Pittig eten

Fan van pittig eten? Bewaar dit dan liever voor je lunch of een vroeg diner. Het kan namelijk met je spijsvertering knoeien (ook middenin je nachtrust). Gekruid eten heeft ook hoge niveaus van capsaïcine, een stofje die je calorieverbranding voor warmte kan verhogen.

Met deze kleuren in de slaapkamer zou je beter slapen (volgens onderzoek)

Ook dit kan je slaap verstoren. Iets wat je wil ontlopen dus, in ieder geval in de late uurtjes.

2. Alcohol

Je gaat liggen en je hoofd begint te draaien. We weten allemaal natuurlijk wel dat je van alcohol niet je beste nachtrust krijgt. Het verstoort niet alleen je slaap, maar het wakker worden de volgende dag wordt ook een stuk lastiger. Goed om in gedachte te houden!

3. Gefrituurd en vet eten

Die frietjes en ander vet voedsel kunnen ook je spijsvertering ’s nachts verstoren. Gezonde vetten van bijvoorbeeld noten en zaden of avocado zijn wel helemaal prima om laat mee te snacken. Vermijd vooral de verzadigde vetten en de hapjes uit de frituur.

4.Zuur eten

Hoe slaap je nu echt beter? Meestal helpt het om je maagzuurproductie te verminderen. Door zure voedingsmiddelen in de avond te ontwijken, moet dat wel goed komen. We hebben het dan over suiker, granen, bepaalde vlees- en zuivelproducten en gebakken goederen.

Wat is slaaphygiëne (en waarom is het belangrijk)?

5. Dranken met koolzuur of cafeïne

We hebben het dus niet alleen over dat bakje koffie. Frisdrank en cafeïnehoudende thee kunnen je ’s nachts ook wakker houden en moet je voor je slapengaan dus vermijden. Cafeïne houdt je nog een tijdje wakker en de koolzuurdranken verstoren je spijsvertering. Denk dus goed na over wanneer je deze in een glas doet.

Interview met een slaapexpert: zo verzorg je je slaaphygiëne tijdens de donkere wintermaanden

6. Grote maaltijden

Als laatste zijn daar de grote maaltijden. Vermijd die grote hoeveelheden in de avond. Een volle buik helpt niet bepaald mee met het proberen om in slaap te vallen. Het is niet comfortabel en het kost je ook nog eens veel energie. Een grotere lunch en een lichter diner heeft de voorkeur.

Wat je wél kan eten in de avond

We horen je al denken ‘kunnen we dan helemaal niks meer eten voor bedtijd?’. Gelukkig zijn er snacks waar we wel op de late avond van kunnen genieten. Deze zijn ook nog eens slaap ondersteunend.

Denk aan bananen, kikkererwten, noten en zaden en pure chocolade. Ze stillen je nachtelijke honger en je bent een gelukkige slaper. Genoeg om van te kunnen genieten!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️