Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 20 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze 9 dingen verklappen je nagels over je gezondheid

Aan je nagels je gezondheid aflezen? Dat klinkt niet bepaald als de meest logische plek om je gezondheid mee te onderzoeken. Tóch blijken je nagels heel wat tekenen te kunnen geven als het gaat om je gezondheid. Of beter gezegd: om probleem daarmee. Deze 9 dingen verklappen je nagels over je gezondheid.

Verrassend genoeg kunnen je nagels dus wel degelijk wat verklappen over je gezondheid. Hoe doe je dat? Om daarachter te komen is het eerst belangrijk om te weten hoe een gezonde nagel er eigenlijk uitziet.

Je nagels en je gezondheid

Dana Sterm is assistent klinisch professor dermatologie en vertelt: “gezonde vingernagels kan je herkennen aan de witte uiteinden en hebben een gladde afwerking en een subtiele glans.” Daarnaast zouden je nagelbedden vleeskleurig moeten zijn, de nagelriemen in tact en goed gehydrateerd.

Ziet jouw nagelkleur-, -vorm of -structuur er anders uit, dan kan het zijn dat je de status van je vingernagel een indicatie kan geven van een dieper probleem van je algehele gezondheid, zegt Stern. Tenzij je het hele weekend het huis flink hebt lopen boenen of veel met je handen werkt natuurlijk, dan kunnen je nagels er wat gehavender uitzien dan normaal.

Deze nagelproblemen zeggen iets over je gezondheid

Let dus goed op de gezondheid van je nagels, want de onderstaande nagelproblemen kunnen óók iets zeggen over jouw algehele gezondheid:

1. Deukjes in je nagel

Heeft het oppervlak van jouw nagels kleine deukjes? Dat worden putjes genoemd. Verschijnen deze zonder duidelijke reden, dan zou dat kunnen wijzen op een auto-immuunziekte of aandoening waarbij je lichaam per ongeluk de gezonde cellen aanvalt, wat weer leidt tot ontstekingen.

2. Een holle nagel

Heb je een holle nagel, een beetje zoals een lepel, dan heet dat ‘koilonychia’. Het kan een normale (leeftijdsgebonden) verandering van je nagels zijn, maar het kan ook wijzen op bloedarmoede door een ijzertekort of een andere aandoening waarbij er niet voldoende ijzer in je lichaam aanwezig is.

3. Witte nagels

Is het onderstede deel van je nagel (dichtbij de nagelriem) wit, en het deel wat nog aan het nagelbed vastzit roze, dan wordt dat ‘half-en-half-nagels’ ofwel ‘Lindsay nagels’ genoemd. De oorzaak hiervan is vaak nog onduidelijk, meent Stern. Het kan genetisch zijn, maar ook een symptoom van een ernstiger probleem, zoals een chronische nierziekte.

4. Bruine en zwarte strepen

Een donkerbruine of zwarte streep of pigmentvlekjes rond je nagel, duiden vaak op goedaardige moedervlekken of pigmentvlekken.

5. Gele nagels

Gele nagels krijg je meestal van (veel) roken en door het veel gebruiken van nagellak. Geen stress dus! Echter bestaat er ook zoiets als het ‘gele nagelsyndroom’, een zeldzame aandoening. Je nagels zijn dan dik en hebben een gele tot groene tint.

6. Je nagels worden blauw

Blauwe nagels kunnen betekenen dat er niet genoeg zuurstof in de bloedbaan is. Dat kan gebeuren bij allerlei medische aandoeningen zoals bij een longontsteking, maar ook bij een vergiftiging.

7. Nagels worden groen

Worden je nagels groen, dan kan het zijn dat je een bacteriële infectie hebt onder je nagel.

8. Nagels komen los van het nagelbed

Komen je nagels los van het nagelbed, dan wijst dat waarschijnlijk op de aandoening ‘onycholyse’. In principe doet dit geen pijn en komt het vaker voor als je lange nagels hebt. Het wordt gezien als een trauma aan de nagel, bijvoorbeeld wanneer je te veel je nagels hebt gevijld of je nagels veel hebt blootgesteld aan chemicaliën tijdens een manicure.

9. Richeltjes in het midden van je nagel

Krijg je richeltjes in het midden van je nagel krijgt, dan kan dat ook wijzen op een ‘nageltrauma’. Bijvoorbeeld doordat je aan je nagelriemen peutert. Daarmee traumatiseer je namelijk per ongeluk de cellen in de nagelriem, waardoor de nagel er minder soepeltjes uitgroeit.

Zien je nagels er anders uit dan een normale nagels? Dan kan je er dus goed aan doen om die tekenen niet te negeren, maar naar de dokter te gaan om te onderzoeken of er andere, onderliggende problemen zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️