Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 28 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Multi-generatie vriendschappen sluiten blijkt erg waardevol

Een oudere of juist jongere soulmate gek? Welnee. Het maken van nieuwe vrienden wordt volop gestimuleerd, maar over multi-generatie vriendschappen horen we niet zoveel. Dat terwijl er van álle leeftijden lieve, leuke en interessante mensen rondlopen. Net als in een relatie, is het maatschappelijk gewenst om op zoek te gaan naar leeftijdsgenoten. Alleen dan mis je een hoop!

Dit is waarom multi-generatie vriendschappen waardevol blijken te zijn

1. Ze geven je een nieuw perspectief

Als iemand jouw ideeën tegenspreekt wordt je gedwongen om te reflecteren op deze ideeën. Waarom vind jij dit de waarheid? En waarom is dit misschien niet de enige manier om naar dingen te kijken? Als er een flink leeftijdsverschil is, hebben jullie een verschillende blik op dingen. Dit zorgt voor discussie maar ook voor verheldering.  Je leert van elkaar. Verschillende meningen hoeven niet meteen tot een conflict te leiden en als je in leeftijd scheelt is dit makkelijker te vermijden. Je kunt het altijd ergens mee oneens zijn, maar niet met de mening of het verhaal van een ander. Dit verhaal telt namelijk net zo hard als dat van jou.

2. Wijsheid komt met de jaren

Als je iemand in je leven hebt die ouder is, heeft hij of zij veel meegemaakt. Liefde. Verlies. Pijn. Falen. Allemaal dingen die je levenswijs maken, veel meer dan een studie ooit kan doen. Deze wijsheden komen soms goed van pas. Iemand die je aanmoedigt en je kan vertellen dat alles heus wel goed komt. Een persoon die dromen stimuleert en als geen ander weet dat je deze zelf waar moet maken.

3. Weg uit je veilige vriendenbubbel

Als een ding zeker is in het leven, dan is het verandering. We zijn geneigd om vast te houden aan oude vriendschappen, terwijl die soms niet meer bij je passen. Iedereen groeit en krijgt andere verantwoordelijkheden in het leven. Soms passen daar anderen gelijkgestemden bij.  Dit maakt het leven ingewikkelder, hierdoor heb je zin om jezelf terug te trekken. Je bent niet meer die energieke jongvolwassene die staat te springen om iedere avond in de kroeg tot het gaatje te gaan. Eigenlijk verlang je naar een goed gesprek en sta je argwanend in de kroeg te loeren naar jonge mensen waardoor je zelf stukken ouder lijkt. Je hebt het gehad en daardoor ook het idee dat je niet meer zo goed matcht met de rest. Dat overkomt de beste en het is eng om het oude achter je te laten, maar het nieuwe brengt je ook veel.

4. Multi-generatie vriendschappen geven je identiteit

Als je jarenlang je leven op dezelfde manier leidt, kan het zijn dat je niet meer precies weet waar je nu heel erg blij van wordt. Zeker als je met pensioen gaat voel je je opeens nutteloos. Jarenlang heb je op de automatische piloot geleefd en hierdoor is je identiteit stukje bij beetje afgebrokkeld. Als je jong bent, zit je nog vol dromen over de toekomst. Deze dromen kun je delen met iemand die deze tijd allang voorbij is maar zo wel herinnerd wordt aan zijn of haar jeugdige dromen. Luister naar elkaars verhalen en geef elkaar een stem, een identiteit.

5. Inzicht in de toekomst

Als je heel jong bent gaat de tijd tergend langzaam voorbij. Je kunt niet wachten op je eerste salaris en wilt alle volwassen verantwoordelijkheden zo snel mogelijk beheersen. Op het moment dat je volwassen bent vliegt de tijd opeens voorbij en zou je willen dat je ‘m soms stil kon zetten. Ouder worden is een natuurlijk proces en mensen die dit doormaken weten precies wat jonge mensen te wachten staat. Dit kan een reminder zijn om met de dag te leven. Denk niet te veel na over later want je leeft NU!

Meer diepgang in je vriendschap? Op deze manier zorg je voor meer verbinding

Kies vriendschappen niet per se op basis van leeftijd, maar kies iemand omdat jullie dezelfde interesses hebben, omdat je elkaar respecteert, omdat je je goed voelt bij de ander. Maak tijd om elkaar regelmatig te zien en deel verhalen. Heb jij vrienden met een aanzienlijk leeftijdsverschil? Hoe heb je ze ontmoet? En wat heb je van hen geleerd?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️