Redactie
Redactie Welzijn 13 aug 2019
Leestijd: 3 minuten

Word jij altijd geprikt door muggen? Dit is waarom (en hoe je jezelf beschermt zonder chemicaliën)

Ondanks het feit dat je een citronellakaars op je nachtkastje hebt staan, word je toch iedere nacht weer wakker gehouden door het vervelende gezoem van muggen. Jouw partner naast je? Die heeft nergens last van. Hoogtijd voor wat uitleg én tips om muggen op een natuurlijke manier op afstand te houden.

Muggen houden van geur

Hoewel men er vaak vanuit gaat dat muggen fan zijn van licht, is niets minder waar. Muggen slapen overdag en gaan pas in de avond opzoek naar eten (lees: jouw bloed) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Dit is toevallig hét moment waarop je alle lampen aanzet. Maar of je huis nu wel of niet verlicht is, muggen weten je toch wel te vinden. Deze insecten komen namelijk af op jouw lichaamsgeur- en warmte en koolstofdioxide.

Muggen hebben een hele sterke reuk en kunnen je al vanaf 70 meter opsporen. Hoe komt het dan dat jouw partner nooit De Sjaak is? Het grootste gedeelte je lichaamsgeur is genetisch bepaald. Daarnaast zijn muggen dol op zweet en alcohol. Sport je veel, zweet je overmatig of drink je graag een wijntje. Dan is de kans groot dat je vaker wordt gestoken dan bijvoorbeeld je lover. Zwangere vrouwen produceren meer geur, warmte en koolstofdioxide, dus zijn in principe prooi nummer één.

Zo ga je muggen te lijf

Als je denkt dat een overdosis parfum, citronella, wierook of andere geurtjes muggen op afstand houden heb je het mis. Je lichaamsgeur zit diep in de poriën van je huid genesteld. Je lichaamsgeur is helaas niet te verbloemen voor muggen. Tenminste… Uit onderzoek blijkt dat er twee middeltjes zijn die muggen écht ver van je vandaan houden. Namelijk eucalyptusolie en DEET. De studie wijst uit dat deze wonderproducten muggen maar liefst 6 uur afstoten.

Lees ook: Wapen je tegen een wespenplaag met deze natuurlijke middeltjes

Er is een kleine kanttekening. DEET is een giftig middel en je huid neemt maar liefst 20 procent van de ingrediënten op. Er komt dus een hoop troep in je bloedbanen terecht.  Gebruik dit middel dus enkel tijdens verre reizen, waar malaria veel voorkomt.

De natuurlijke oplossing

We raden je aan om thuis zoveel mogelijk aan de haal te gaan met eucalyptusolie. Dit is natuurlijk en heeft geen nare gevolgen voor je gezondheid. Tip: je kunt dit spul het beste op je voeten en enkels smeren, muggen worden het meest aangetrokken door de geur van je voeten.

Andere trucjes

Om zowel te genieten van de frisse buitenlucht als een mug-vrije woning kun je horren voor iedere deur en de ramen plaatsen. Het kost misschien wat tijd, geld en moeite, maar het scheelt je een hoop muggenbulten. Een goedkopere oplossing is uiteraard een klamboe die je beschermt tegen de insecten.

Ook een muggenlamp zou de oplossing kunnen bieden. Hoewel muggen niet vatbaar zijn voor ‘normaal licht’ heeft UV-licht wel effect op deze insecten. Een muggenlamp verspreidt een blauw UV-licht waar muggen op afkomen. De lamp is echter voorzien van een ingebouwd elektrisch hoogspanningsroostertje (RIP mug). Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op muggenjacht met de vliegenmepper of stofzuiger.

Wij gaan liefste voor de klamboe en eucalyptusolie!

Dit artikel verscheen eerder op Famme.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️