Rosa Bertram
Rosa Bertram Welzijn 23 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Mucoide plaque: het plakkerige laagje in je darmen door bewerkt voedsel (z贸 ruim je het op)

Waar we vroeger, toen we nog leefden als jagers en verzamelaars, enkel puur en vers aten, is dat tegenwoordig wel even anders. De supermarkten liggen vol met bewerkte voeding en pakjes en zakjes boordevol met ingredi毛nten waarvan we niet precies weten wat erin zit. De bewerkte voeding die nu veel in ons dieet zit, zou een bepaald plakkerig laagje achter laten in onze darmen: mucoid plaque. Wat is het en waarom blijft het in onze darmen zitten?

Om eerlijk te zijn had ik nog nooit van mucoid plaque聽gehoord tot ik onlangs een 鈥榞ut detox鈥 deed en drie dagen lang geen vaste voeding at. Het idee van deze specifieke detox was de darmen laten ontgiften. We eten immers normaal gesproken de hele dag door: van 鈥榮 ochtends vroeg tot 鈥榮 avonds laat zijn we aan het snacken, ontbijten, lunchen en dineren.

Onze darmen krijgen maar weinig rust. Ook zou bewerkte voeding die 鈥 hoe gezond we ook proberen te eten 鈥 we in meerdere of mindere mate binnen krijgen, zorgen voor een plakkerig laagje dat achterblijft plakken aan je darmwand. Gatsie!

Wat is mucoide plaque?

Op Instagram zijn er video鈥檚 te zien van een jonge vrouw die een detox doet en haar mucoide plaque vervolgens hoogstpersoonlijk onderzoekt. Wat moet je je erbij voorstellen? Het is een soort slijmerige, rubberachtige substantie die je lichaam niet zou verwerken en daarom zou achterblijven in de dikke darm.

Mucoide plaque wordt dan ook omschreven als een taaie, harde plaque die ontstaat door de verzuring van bewerkte voeding. Het klampt zich vervolgens vast aan het darmepitheel. Die laag zou dus het gevolg zijn van onze moderne, ongezonde eetgewoonten.

Het gevaar van mucoide plaque

Het plakkerige laagje wat zich in je darmen kan bevinden, zou flinke negatieve gevolgen kunnen hebben, omdat het darmvriendelijke bacteri毛n (die ook zuurstof nodig hebben) zou afstoten.

In plaats daarvan verzamelen er zich steeds meer schimmels, schadelijke bacteri毛n en virussen. Er zitten wel miljoenen bacteri毛n in je darmen, goede 茅n slechte bacteri毛n en die houden elkaar perfect in balans.聽Wanneer er geen gezonde balans meer is, kan dat dus zorgen voor problemen.

Hoelang moet je wachten tussen maaltijden voor een optimale spijsvertering?

Mucoide plaque in je darmen zou er ook voor kunnen zorgen dat voedsel minder goed verteerd den en getransporteerd kan worden, schrijft Natuurdietisten.nl.

Voedingsstoffen als koolhydraten en eiwitten kunnen minder goed worden opgenomen en zo kunnen gaan rotten en gisten. Verslechterde ontlasting en ziektes kunnen volgen.

Darmen als het tweede brein

Juist een gezonde darmflora is ontzettend essentieel voor je algehele gezondheid. Er wordt steeds meer wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de impact van onze darmgezondheid op onze mentale gezondheid. Darmen worden ook wel gezien als ons tweede brein.

De gezondheid van ons darmstelsel be茂nvloedt onze gemoedstoestand. De darmen van iemand met een depressie zouden bepaalde bacteri毛n minder hebben, laat onderzoek zien. Een gezonde darmflora is dus cruciaal voor een gezond lijf 茅n een gezonde geest.

Darmen reinigen

Je darmen krijgen tegenwoordig dus heel wat te verduren. Hoe meer bewerkte voeding we eten, hoe lastiger het echter kan zijn voor je lichaam om alle voedingsstoffen te verteren en verwerken.

Dat is de reden dat het goed zou zijn om af en toe een heuse darmreiniging te doen. Een effectieve manier om je darmen schoon te spoelen is door te vasten: ofwel niet te eten, en enkel sapjes (zonder de vezels), thee of water te drinken. Je kunt dit 茅茅n of meer dagen doen.

Een sixpack trainen zonder een vinger te bewegen? Het k谩n

Ook kun je een darmspoeling doen waarbij je darmen worden schoongespoeld met water. Soms zijn er meerdere spoelingen nodig om alle restjes mucoide plaque weg te krijgen.

Alternatieve geneeswijze vs. reguliere geneeswijze

De term mucoide plaque wordt overigens vooral gebruikt in alternatieve geneeswijze omdat de reguliere, Westerse geneeswijze meent dat er geen bewijs is dat het mucoide plaque in de darmen ook echt bestaat.聽Er zijn namelijk ook bepaalde ziektes die ertoe kunnen leiden dat iemand dikker slijm in de dikke darm ontwikkelt.聽Wetenschappelijk onderzoek naar het bewijs van mucoide plaque blijft namelijk nog uit.

Of het waar is of niet, blijft dus gissen. Interessant is het in elk geval w茅l en des te meer motiveert het om gezond en bewust te eten.

Food for thought!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 馃

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt馃鈥嶁檧锔