Malu Kirschbaum
Malu Kirschbaum Welzijn 7 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Je mond is de spiegel van je gezondheid (en zo moet je hem verzorgen)

Je hebt het waarschijnlijk wel eens gehoord: een glimlach is de beste manier om indruk te maken, maar wist je dat die glimlach niet alleen een visitekaartje is, maar dat je mond ook de spiegel is van je algehele gezondheid?

Door je dagelijkse mondgezondheid te verbeteren, kun je je staat van welzijn verhogen. Hoe? Dat leggen we hieronder stapsgewijs uit.

Mond als spiegel van je gezondheid

De mond is veel meer dan alleen een ingang voor voedsel en lucht. Het is ook de plek waar deze twee super essentiële processen – namelijk de spijsvertering en de ademhaling – samenkomen.

De spijsvertering begint al in de mond, met het kauwen en mengen van voedsel met speeksel. Dit proces maakt voedsel geschikt voor verdere vertering in de maag en darmen.

Tegelijkertijd is de mond een soort poort voor lucht om in onze longen te komen. Ademhaling is één van de meest fundamentele processen in ons lichaam, waarbij zuurstof wordt opgenomen en koolstofdioxide wordt uitgestoten.

Proeven en voedsel identificeren

Daarnaast regelt het zenuwstelsel de spieren in de mond, zorgt het voor dat de juiste hoeveelheid speekselproductie en coördineert het de sluiting van de luchtpijp tijdens het slikken (om te voorkomen dat voedsel in de luchtpijp komt).

Ook zorgt het zenuwstelsel er voor dat we kunnen proeven en voedsel kunnen identificeren. Ook érg belangrijk dus, voor iedereen die van lekker eten en drinken houdt.

Hoe moet je je mond verzorgen?

In de mond komen dus onze spijsvertering, ademhaling en het zenuwstelsel samen. Laten we eens kijken hoe je die op zijn best kunt laten stralen. Want dat je mond de spiegel is van je gezondheid is wel duidelijk.

Alvast een kleine spoiler alert: je moet véél meer doen dan je (waarschijnlijk) denkt!

1. Poets minimaal 3 minuten

We beginnen bij het belangrijkste: tandenpoetsen. Je hebt minimaal drie (!) minuten nodig om je tanden echt schoon te poetsen. Korter dan drie minuten is optisch schoon, maar geeft bacteriën alsnog de kans om tandplak te maken.

Kies voor een zachte borstel en een tandpasta met fluoride om je tanden te beschermen tegen gaatjes.

2. Flossen, ragen of stoken

Met alleen poetsen reinig je maximaal zestig procent van je gebit. Veertig procent bereik je niet, want het meeste vuil gaat tussen je tanden en kiezen zitten. Hier kom je met je tandenborstel niet of nauwelijks bij.

Dus het reinigen van je gebied met flosdraad, ragers of stokers is cruciaal als je je tanden wilt behouden.

3. Kantel je borstel 45 graden

Tachtig procent van de mondproblemen ontstaat op twintig procent van je mondoppervlak, en dat is onder je tandvlees. Het kantelen van je tandenborstel in een hoek van 45 graden zorgt voor maximale verwijdering van bacteriën onder je tandvlees.

4. Maximaal 4 drinks en bites

Eke keer als je eet of drinkt, krijgen je tanden een zuuraanval. Door het aantal zuuraanvallen te verminderen, kan je mondflora zich beter herstellen. Zo verlaag je de kans op schade aan je glazuur.

Probeer daarom het aantal zuuraanvallen per dag tot maximaal vier te beperken.

5. Maak je tong schoon

Je tong is het walhalla voor bacteriën. Op je tong kan men wel tweeduizend ziektebeelden herkennen. Je tong vertelt je dus hoe gezond je bent.

Schraap je elke ochtend je tong schoon, dan verwijder je 50 procent van de schadelijke bacteriën in je mond. Wel zo fijn als je weet dat je mond de spiegel is van je gezondheid.

6. Reinig drie keer per dag

Oke. Je hebt waarschijnlijk geleerd om je tanden twee keer per dag te poetsen, maar als je écht wilt uitblinken in mondgezondheid, is dat niet genoeg. Nee, we gaan voor de gouden drievoudige aanpak.

Om bacteriën geen kans te geven om eerst tandplak en daarna tandsteen te vormen moet je drie keer per dag reinigen: ’s morgens, ’s middags en ’s avonds. Na de lunch kun je het beste spoelen of stoken.

7. Kijk in de spiegel

Het poetsen van je tanden zonder spiegel is als het schoonmaken in het donker. Reinig daarom je gebit voor de spiegel en kijk goed naar wat je doet. Zo maak je beter schoon en til je je mondgezondheid echt naar the next level.

Je mond is dus de spiegel voor je gezondheid. Succes met dit Dental Wellness-plan en laten we hopen dat het bijdraagt aan jouw algehele staat van zijn.

Hoe goed is het nu écht om je tanden met houtskool te poetsen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️