Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Uncategorized 14 mei 2024
Leestijd: 2 minuten

Misselijk door foliumzuur: hoe kan dat?

Foliumzuur, ook bekend als vitamine B11, is een voedingsstof die belangrijk is voor verschillende lichaamsfuncties. Hoewel foliumzuur hartstikke veilig is, krijgen sommige mensen wel last van bijwerkingen, zoals misselijkheid. Hoe kan dat? 

Foliumzuur zorgt onder andere voor de productie van rode bloedcellen en wordt ingezet bij een zwangerschap. 

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur is een in water oplosbare vitamine die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, peulvruchten, citrusvruchten en volkorenproducten. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij celgroei, weefselvorming en het functioneren van het zenuwstelsel.

Wanneer moet je foliumzuur gebruiken?

Supplementen worden vaak aangeraden voor vrouwen die zwanger zijn of zwanger willen worden. Wanneer je genoeg foliumzuur inneemt, dan kun je neurale buisdefecten, wat uiteindelijk de hersenen en het ruggenmerg vormt, bij een baby voorkomen. Ook wordt foliumzuur voorgeschreven aan mensen die medische aandoeningen hebben die de opname van foliumzuur belemmeren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld darmaandoeningen of coeliakie. 

Wat zijn de bijwerkingen van foliumzuur?

Over het algemeen komen er bij foliumzuur geen bijwerkingen voor wanneer je een normale dosering inneemt, maar toch ervaren sommige mensen wél last van bijwerkingen. Dit zijn dan vooral bijwerkingen die zich in de buik afspelen, namelijk:

Misselijkheid

Dit is de meest voorkomende bijwerking van foliumzuur, vooral bij een hogere dosering. Vrouwen die bijvoorbeeld zwanger willen worden of net zwanger zijn, nemen een wat hogere dosis dan normaal. Zij kunnen dan erg misselijk worden van foliumzuur. 

Maagklachten

Naast misselijkheid kunnen sommige mensen ook last krijgen van maagpijn, buikkrampen of diarree bij het innemen van foliumzuur.

Hoe kan je misselijk worden door foliumzuur?

Misselijkheid als gevolg van foliumzuur komt geregeld voor. Dit heeft vooral te maken met de volgende dingen.

  1. Maagirritatie
    Foliumzuur kan een irriterend effect hebben op de maagwand, vooral als het op een lege maag wordt ingenomen. Mocht je misselijk worden van foliumzuur, dan kan je het beste innemen terwijl je wat eet. 
  2. Maag leegt zich langzamer
    Sommige mensen ervaren dat hun maag zich langzamer leegt wanneer zij foliumzuur innemen. Dit kan zorgen voor een gevoel van volheid en misselijkheid.
  3. Gevoeligheid voor supplementen
    Sommige mensen zijn gevoeliger voor de ingrediënten in foliumzuursupplementen, zoals vulstoffen of bindmiddelen, die kunnen misselijkheid veroorzaken.

Waar komt het door dat je misselijk wordt?

Het verschilt per persoon waarom foliumzuur misselijkheid kan veroorzaken. Het kan te maken hebben met de gezondheid van de persoon zelf, de dosis, de supplementen zelf en hoe het wordt ingenomen.

Sommige mensen kunnen de misselijkheid verminderen door het supplement bij de maaltijd in te nemen of door over te stappen op een ander merk. Heb je last van ernstige of aanhoudende misselijkheid bij het innemen van foliumzuur? Dan is het aan te raden om contact op te nemen met je (huis)arts.

De signalen van je lichaam dat je een foliumzuur (vitamine B11) tekort hebt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️