Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Betere wereld 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Zo krijg je de minimale ‘natuurdosis’ binnen voor je gezondheid en mentale welzijn

Tijd in de natuur doorbrengen is helend. Een wandeling van een half uurtje kan al een fijne opfrisser zijn, maar eigenlijk wil je je drie dagen volledig onderdompelen in de natuur. Dan raak je gefocust op je omgeving en maak je je hoofd leeg van ingesleten denkpatronen. Om dit te bereiken en simpelweg te zijn waar je bent, heb je drie dagen nodig. Dan pas krijg je de natuurdosis die nodig is binnen. Alsof je de wereld weer voor het eerst ziet.

Jezelf voor een langere periode omringen door natuur is geen overbodige luxe. Al is tijd schaars en een van de redenen waarom veel mensen te weinig buiten zijn.

De 20–5–3-regel en het driedaagse effect

Door weinig tijd in de natuur door te brengen, voel je je mentaal minder goed. Probeer je eens voor de geest te halen wanneer je voor het laatst écht ontspannen was. Dagen waarop je uitgeslapen wakker werd en vol inspiratie en levendigheid aan de dag begon. Dit is precies de hersentoestand waarin de natuur ons kan brengen.

Uit diverse recente onderzoeken blijkt dat tijd in de natuur essentieel is voor de gezondheid van mensen en dat het aanzienlijke voordelen heeft voor de stemming en het mentale welzijn. De meeste mensen zijn zich hiervan bewust, maar krijgen toch niet de minimale ‘natuurdosis’ binnen. De natuurpiramide geeft houvast om voldoende tijd in de natuur door te brengen.

De 20-5-3-regel is daar een uitkomst van. In feite wil je 20 minuten per dag buiten doorbrengen, 5 uur per maand in een natuurlijk landschap en 3 dagen in het jaar in de echte wildernis. Een ommetje rond het kantoor is goed, maar een wandeling in het bos nóg beter en wildkamperen werkt pas echt helend.

De natuurpiramide

De natuurpiramide bestaat uit vier lagen, van korte dagelijkse groene momentjes tot een echte escape. Je dagelijkse moment in de natuur is makkelijk vol te houden, maar drie dagen helemaal weg, dat is lastiger. Onderaan de piramide beginnen doe je bijvoorbeeld door:

 • Een groene route naar je werk te kiezen (wandelend of fietsend)
 • Meer planten in huis of op kantoor te plaatsen
 • Regelmatig in de tuin te werken (als je die hebt)
 • Natuurgeluiden tot je te nemen
 • Te sporten in de natuur

Dit is relatief simpel, maar het tweede niveau wordt lastiger. Daarvoor wil je minimaal vijf uur per maand echt in een groene omgeving zijn. Om dit te bereiken kun je:

 • Wekelijks voor een aantal uur naar het bos gaan
 • Lange strandwandelingen maken
 • Picknicken op de hei
 • Varen op een meer

De top van de piramide is smal, maar geeft verdieping en is erg belangrijk. Jaarlijks is een driedaagse reset voor lichaam en geest nodig om aan de benodigde natuurdosis te komen. Een zeilvakantie op het water, een pelgrimstocht naar Santiago, een hike door de bergen… het zijn allemaal manieren om je even helemaal onder te dompelen in het groen.

Probeer tijdens iedere vakantie minimaal een paar dagen in de natuur door te brengen.

Wanneer je je houdt aan de natuurpiramide, krijg je volgens onderzoeken de juiste natuurdosis binnen waardoor stress vermindert, de bloeddruk verlaagt en de algehele gezondheid verbetert. Het versterkt creativiteit, gevoelens van verbondenheid en authenticiteit.

Hack om het effect te vergroten

Niet genoeg tijd en toch hetzelfde resultaat bereiken? Dan zijn er enkele tips waardoor je de natuur optimaal tot je neemt.

 • Haal diep en bewust adem.
 • Vermijd afleiding en prikkels: laat je telefoon thuis.
 • Trek comfortabele kleding aan waardoor je letterlijk lekkerder in je vel zit.
 • Schrijf of praat over je ervaringen in de natuur.
 • Ga vaak! Wanneer het kan…
 • Creëer aandacht voor natuurlijke hoogtepunten zoals de volle maan, nieuwe maan, eb en vloed.
 • Sta stil bij de seizoenen en haal ze in huis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️