Leonie Collombon
Leonie Collombon Reizen 29 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Deze zomer de bergen in? Zo ga je om met hoogteziekte

Hoog in de bergen ervaren veel mensen het ultieme gevoel van vrijheid. Na een flinke hike word je beloond met weidse uitzichten en met een beetje geluk, stromende beekjes met kristalhelder water of een gletsjer die bestaat uit spierwitte sneeuw. Niets kan dat geluksgevoel nog verpesten, toch? Totdat je last krijgt van hoogteziekte.

Hoogteziekte ontstaat over het algemeen wanneer je (te snel) op te grote hoogte terecht komt, bijvoorbeeld door een skilift naar boven te nemen. Maar ook wanneer je zelf de berg op langzaam tempo beklimt en de grens van 2500 meter bereikt, is de kans groot dat je er last van hebt. Gelukkig is er iets tegen te doen.

De symptomen van hoogteziekte

Kun je net genieten van het uitzicht na een vermoeiende klim naar boven, word je opeens misselijk of duizelig. Komt er ook nog een slaperig gevoel en het gevoel te moeten overgeven bij kijken? Dan is de kans groot dat je hoogteziekte hebt opgelopen. Over het algemeen treden deze symptomen niet op direct nadat je de top bereikt, maar zo’n acht uur later, misschien wel op het moment dat jij net uit je tentje kruipt of weer aan de afdaling wilt beginnen.

Hoogteziekte ontstaat doordat er hoog in de bergen minder zuurstof is dan beneden. Hierdoor ga je zwaarder ademen en maakt je lichaam meer rode bloedcellen aan. Het gevolg? Dat misselijke en duizelige gevoel en het idee dat je niet meer op je benen kunt staan.

Omgaan met hoogteziekte

Ervaar je deze symptomen, dan is het slim om à la minute te stoppen met klimmen. Blijf je op dezelfde hoogte, dan is het simpelweg uitzitten en verdwijnen de klachten vanzelf. Ga je, ondanks het zieke gevoel, verder naar boven, dan kunnen de klachten verergeren.

Niet meer kunnen lopen of bewusteloos raken zijn dan uiteindelijk het gevolg. Zeker wanneer je de klachten negeert, kan hoogteziekte erg gevaarlijk zijn. Stop dus op tijd met klimmen en daal af om een dokter te bezoeken wanneer het echt nodig is.

Voorkomen

De cliché-uitspraak ‘voorkomen is beter dan genezen’ geldt ook in het geval van hoogteziekte. Hoe je dat doet? Zorg ervoor dat je de klim naar boven langzaam opbouwt, bijvoorbeeld door meerdere overnachtingen in te plannen en elke dag maar een paar honderd meter in hoogte te stijgen.

Vooral wanneer je hoger dan 3000 meter gaat, is het slim om je lichaam te laten wennen. Slaap eerst een nachtje op 1500 of 2000 meter en klim daarna pas verder. De 3000 meter bereikt? Vanaf dat moment wil je per dag niet meer dan 500 meter klimmen, volgens experts.

Ook het inbouwen van rustdagen (minstens om de 3 of 4 dagen, maar het liefst vaker) is essentieel om te wennen aan de kleinere hoeveelheid zuurstof in de lucht. Weet je van jezelf dat je gevoelig bent voor hoogteziekte? Dan is er op recept van de dokter een medicijn tegen te krijgen, maar echt graag deelt de huisarts deze pillen niet uit.

Geleidelijk aan naar boven klimmen is namelijk het beste recept tegen hoogteziekte.

7 manieren om de natuur in je dagelijks leven te integreren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️