Maartje Vis
Maartje Vis Psyche 7 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Mindfulness kan je helpen om trouw te blijven aan je partner: dit is hoe het werkt

Sommige partners hebben meer moeite om zichzelf te beheersen om trouw te blijven dan anderen. Voor deze mensen kan mindfulness een uitkomst zijn en zelfs vreemdgaan voorkomen.

Mindfulness staat bekend om het leven in het nu en om geen oordeel te hebben over wat je voelt en denkt. Het geeft je rust én zelfs op liefdesgebied als je de beoefening ervan op de juiste manier inzet.

Hoe de inzet van mindfulness ervoor zorgt dat je trouw blijft

Wat een rol speelt bij vreemdgaan, zijn impulsen. Deze impulsen hoor je onder controle te houden om trouw te blijven aan je partner. Als je weet dat je hier heel gevoelig voor bent, kan je bijvoorbeeld deze verleidingen uit de weg gaan.

Volgens Tila Pronk, sociaal psycholoog aan de Universiteit in Tilburg, kan je zo je impulscontroles verbeteren, maar er is ook nog een andere manier volgens haar: mindfulness. Daardoor kan je gewoon naar dat ene feest gaan of naar die borrel met die knappe collega, zonder de mist in te gaan.

Verleidingen uit de weg gaan? Mindfulness leert je verlangens juist te omarmen

“Wat heel erg helpt om met verleiding om te gaan, is mindfulness“, zegt Tila tijdens haar deelname aan de serie ‘Moderne Liefde‘ van de Universiteit van Utrecht.

“Als je heel erg in het moment leeft en erkent wat je voelt, is dat een slimme afleidingsmaneuvre om vervolgens ook minder je gedrag te laten sturen door die impulsen’, vertelt ze verder.

“Eén van de basisaannames van mindfulness, is dat je accepteert ‘ik voel dit nu heel sterk. Ik voel echt die verleiding en ik voel mij heel erg aangetrokken tot iemand. Dat mag je zien en erkennen en vervolgens moet je ook erkennen dat dat gevoel wel weer weg zal gaan, want zo werkt het met emoties en gevoelens, die zakken daarna ook weer weg.”

Bij mindfulness ben je je dus volledig bewust van de huidige ervaring en gevoelens van verlangens mogen er ook zijn. Terwijl je zou verwachten dat je deze emoties misschien beter weg zou moeten drukken, kan het je dus ook helpen om deze verlangens juist te omarmen. Op die manier helpt mindfulness je om trouw te zijn.

Om erachter te komen of je mindfull attention kan gebruiken om verleidingen te verminderen, heeft ze naar een onderzoek gekeken en daaruit bleek dat dat kon.

Mindfulness werkt vooral bij deze vorm van ontrouw

Linda Duits, Sociaal wetenschapper aan de Universiteit Utrecht, die ook deelnam aan het gesprek in de serie haakt daar op in. Ze geeft aan dat veel gevallen van vreemdgaan juist ook doordacht kunnen zijn en niet per sé door een impulsieve actie hoeven te komen. “In hoeverre is het een impuls en maak je daar in je onderzoek onderscheid in?”, vraagt Linda.

Volgens Tila spelen impulscontroles een rol, maar zijn er ook nog andere factoren die meespelen bij ontrouw.

“Voor minder impulsieve keuzes om bijvoorbeeld inderdaad een affaire te beginnen of om vreemd te gaan, speelt die impulscontrole misschien een minder grote rol. Al is het vaak toch ook zo dat daar een moment bij is dat je toegeeft aan iets wat je misschien beter eigenlijk niet had kunnen doen”, licht Tila toe. Denk bijvoorbeeld aan het sturen van een appje naar iemand om een afspraak te maken, terwijl je weet dat je dat niet moet doen.

Door dus stil te staan bij je gevoelens, te erkennen dat je deze verlangens hebt en te beseffen dat dit ook weer overgaat, kun je beter omgaan met de verleidingen. Op die manier kan mindfulness je helpen om trouw te blijven.

Zie je je geliefde als je beste vriend? Dit betekent dat voor je relatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️