Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 7 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Steffy Roos du Maine over de impact van spiritualiteit op zakelijke groei en succes

Steffy Roos du Maine is al jarenlang succesvol ondernemer, maar stevende ook bijna op een burn-out af. Dit gebeurde nét niet omdat ze toevallig met spiritualiteit in aanraking kwam op Burning Man, een festival in Amerika. In eerste instantie ging Steffy vooral mee voor een vriendin, maar de spirituele activiteiten en mensen op het festival opende haar ogen en zorgen uiteindelijk voor forse groei op zakelijk gebied met minder werkuren.

“Ik kwam terug op de werkvloer en was veranderd. Mijn werknemers dachten oh nee, hoe kan ze nu een bedrijf leiden op deze zweverige manier? Ze dachten dat ik gek geworden was, ‘spiri wiri‘. Dat begreep ik ergens wel, toch zette ik door.” deelt Steffy over haar ommekeer.

“De eerste jaren van mijn carrière heb ik enorm hard gewerkt, werk en succes hadden mijn focus, de rest stond op een laag pitje. Daardoor was ik altijd druk, druk, druk. Eerst heb je dat zelf niet echt door, achteraf gezien was ik snel geïrriteerd, vaak moe en had een kort lontje. Jawel. Ik kon echt wel een bitch zijn naar anderen.”

De impact van spiritualiteit

“Mijn reset op Burning Man (het bekende festival in de Black Rock Desert van Nevada) kwam dan ook als geroepen. Als ik daar niet was geweest, had ik waarschijnlijk nog steeds niks met spiritualiteit gehad.

Ik ben van nature een nuchter persoon en vond yoga, meditaties en cacaoceremonies zweverig en voor hippies. Tot ik het zelf (omdat ik werd meegesleept) mocht ervaren. Toen dacht ik: spiritualiteit is niet zweverig, integendeel, het brengt je dichter bij je kern en het zet je met beide voeten op de grond.”

Minder werken, meer verdienen

“Toen ik weer terug was in Nederland, ben ik me nog meer gaan verdiepen in spiritualiteit. Het werd een routine met yoga, meditatie en kaarten trekken. Dit zorgde ervoor dat ik veel helderder nadacht en daardoor beter wist hoe ik in het leven wilde staan.

Waar ik eerst op alles ‘ja’ zei, leerde ik om vaker ‘nee’ te zeggen. Ook besloot ik om een dagelijkse routine voor mezelf te creëren. Daarbij plan ik mijn agenda vrij tot een uur of tien zodat ik rustig op kan starten en eventueel een work-out kan doen.

Door te luisteren naar mijn intuïtie, ben ik eigenlijk alleen maar gegroeid. Persoonlijk ervaar ik minder stress en deze energie krijgen de werknemers ook weer mee.”

Concrete tools voor spiritualiteit op de werkvloer

“Wat ik ervaar, wil ik ook delen met mijn werknemers. Tijdens de pandemie heb ik dagelijks een online meditatie begeleid voor wie mee wilde doen. Nog steeds is er ruimte voor meditatie omdat ik er heilig van overtuigd ben dat het zorgt voor rust, focus en efficiënt werken.

Ook heb ik een cacao-ceremonie op de werkvloer georganiseerd. Pure cacao is een hartopener en zorgt voor verbinding. Dat creëert diepere gesprekken met collega’s en het stimuleert creativiteit.

Een andere tool die onze intuïtie stimuleert is het trekken van kaarten. Het is een kort lijntje naar je onderbewustzijn en het haalt dingen naar boven die je eigenlijk diep van binnen al wist. Daarom heb ik zelf ook een kaartendeck met 44 inspirerende kaarten ontwikkeld. Het is de snelste manier om een mindful moment in jouw dag te plannen en dat is ook spiritualiteit.

Onze intuïtie is alles! Als je luistert naar jezelf, naar je onderbuikgevoel en naar je verlangens, dan heb je je purpose gevonden. Dát is de reden waarom je iedere dag weer opstaat, wat je echt wil in dit leven. Sta daarom stil bij de intenties die je hebt en zie spiritualiteit als manier om te groeien in plaats van iets zweverigs.”

Ongezien mediteren op je werk? Zo doe je dat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️