Fleur Broeders
Fleur Broeders Welzijn 5 jun 2022
Leestijd: 3 minuten

Minderen met alcohol? Zo maak je het jezelf een stuk makkelijker

Een lekker wijntje lijkt een verdiende traktatie na die lange dag. Even uitpuffen en loslaten van de stress. Maar meestal volgt er na één glas, nog een glas, en nog één en zit je de volgende ochtend met die bekende (mentale) kater. ‘Nooit meer drinken!’, vertel je jezelf weer. Minderen met alcohol klinkt als een goed idee, maar dit volhouden is soms verre van makkelijk. Met deze tips heb je een streepje voor.

Het hoeft geen Dry January te zijn om te minderen met alcohol. Helemaal stoppen hoeft natuurlijk ook niet. Punt is: het is altijd handig om te kunnen stoppen en je bewust te zijn van je drinkgedrag. BEDROCK geeft je een paar tips om deze skill te verbeteren.

Minderen met alcohol

We delen 6 verschillende tips om jouw alcoholgebruik te kunnen verminderen.

  1. Alcoholvrij is goed alternatief

Er zijn tegenwoordig talloze opties voor non-alcoholistische drankjes. Denk bijvoorbeeld aan al die mocktails op de menukaarten. Lekker in het restaurant, maar je kan ze ook thuis maken. Er zit natuurlijk geen alcohol in, maar een alcoholvrije gin smaakt bijna precies hetzelfde als de gin mét de alcohol. Is een mocktail en smaakt naar een cocktail. Niemand die het merkt. Dat scheelt weer vragen met mensen om je heen.

Denk je dat je van alcohol beter kunt slapen? Dit onderzoek geeft antwoord

  1. Tellen, tellen, tellen

Deze is voor de mensen die nog wel alcohol willen drinken: hou bij aan hoeveel drankjes je zit. Jij bent de enige die je eigen grenzen kent, dus gebruik dit. Niet zo goed in onthouden? Schrijf het op in je notities. Wees bewust over de hoeveelheid die je drinkt. Oh ja, en no cheating!

  1. Afwisselen is een optie

Niet continu alcohol drinken, dat is wat je wil doen. Zo voorkom je die vreselijke kater in de ochtend. Wissel dus je bier, wijn en cocktails af met een glas water of limonade. Lekker en je raakt niet uitgedroogd.

https://www.bedrock.nl/alcoholvrije-cocktails/

  1. Maak je grenzen van tevoren duidelijk

En dan ga je met je vriendinnen weer een drankje doen in de avond. Dat kan gewoon natuurlijk, maar het is wel verstandig om een ultimatum te stellen van het aantal drankjes dat je mag drinken. Dit maakt het jou weer makkelijker om echt te minderen met alcohol. 3 wijn of 6 bier en that’s it. Zo zal je je grenzen minder snel overgaan.

Dit is hét perfecte (en gezonde!) kater eten, aldus de wetenschap

  1. Informeer je vrienden

Jij weet van je doelen, maar je vrienden natuurlijk niet. Stel ze op de hoogte! Op die manier ben jij niet de enige die op je drankgebruik hoeft te letten. Je vrienden kunnen je misschien helpen om minder snel in de verleiding te komen.

  1. Plannen is key

En dan onze laatste tip om te minderen met alcohol: dit kan je gewoon doen op vaste momenten. Je kent Dry January natuurlijk al en dit concept werkt erg goed voor veel mensen. Kijk in je agenda. Geen feestjes gepland? Maak daar gebruik van en plan een alcoholvrije week in (of weken). Plannen is key en kan jou helpen met jouw uitdaging.

You got this!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️