Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 2 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Janna (29): ‘Mijn collega’s hebben me weggepest’ 

Janna had het erg naar haar zin op haar werk, tot er een andere manager kwam. Vanaf dat moment veranderde alles. “Hij zette iedereen tegen mij op. Dag in dag uit werd ik gepest, tot ik niet meer kon. Ik wilde weg en snel ook.”

Na mijn afstuderen wilde ik niet reizen, nee, ik wilde direct carrière maken. Ik wilde werken, sparen en een appartement kopen. Ik had het al helemaal uitgestippeld.

Wist ik veel dat het zo moeilijk was om een baan te vinden in mijn vakgebied. Ik solliciteerde mij een ongeluk, maar kreeg steevast te horen dat ik te weinig ervaring had.

Eindelijk een kans

Na lange tijd werd ik eindelijk voor een sollicitatiegesprek uitgenodigd. Het klikte tijdens het gesprek. Erg werd zelfs gelachen. Een dag later kreeg ik te horen dat ik een kans kreeg. Wat was ik blij.

Nog geen week later stapte ik het kantoor binnen en startte ik met mijn eerste echte baan. Met mijn manager klikte het direct. Ze was erg aardig en als er iets was dan kon ik direct naar haar toe. Ook met mijn andere collega’s was ik blij.

Reorganisatie

Twee jaar lang ging ik met veel plezier naar mijn werk. Tot de grote baas de hele afdeling bij elkaar riep. Er zou een reorganisatie komen en er zouden mensen uitvliegen. Al snel werd duidelijk dat mijn manager en zes collega’s waar ik nauw mee samenwerkte het bedrijf moesten verlaten.

Ik bleef samen met nog twee collega’s uit mijn team over. Ik was in shock. Natuurlijk was ik blij dat ik mijn baan nog had, maar zeven van mijn fijne collega’s stonden van de ene op andere dag buiten.

Nieuwe manager

Twee dagen later, na het weekend, werd de nieuwe manager geïntroduceerd. Hij was hard en koud, dat merkte ik direct. Hij vertelde dat er meer winst gemaakt moest worden en we harder moesten werken.

Ook vertelde hij dat er een aantal nieuwe mensen aangenomen zouden worden die, volgens hem, alles konden wat onze oude collega’s niet konden.

Het werd erger en erger

Na een maand hadden we een heel team. In de eerste weken probeerde ik mezelf nog voor te houden dat het wel goed zou komen, maar dat gebeurde niet. Het werd erger en erger. De manager wilde een gesprek met alle teamleden, dus ook met mij. Daarin vroeg hij hoe ik het vond. Ik zei eerlijk dat ik het wel wennen vond, maar dat ik nog wel gemotiveerd was. Ik weet niet wat het was, maar vanaf dat moment had hij de pik op mij.

Nare opmerkingen

Hij begon steeds vaker nare opmerkingen naar mij te maken. Mijn werk deugde niet, terwijl ik er eerder altijd complimenten over kreeg. Ook was ik niet collegiaal. Elke dag kreeg ik weer nieuwe dingen naar mijn hoofd geslingerd.

Het maakte mij ontzettend onzeker. Hij niet alleen, maar ook mijn nieuwe collega’s begonnen nare opmerkingen te maken. Waar ik ooit zo gelukkig was, werd ik nu steeds ongelukkiger.

Manager zette iedereen tegen mij op

Het werd steeds erger. Op een gegeven moment ging het niet eens meer over mijn werk, maar werd ook mijn uiterlijk erbij gehaald. Hij zette iedereen tegen mij op. Dag in dag uit werd ik gepest, tot ik niet meer kon. Ik wilde weg en snel ook.

Ik had geen andere baan ook al solliciteerde ik al een tijdje bij andere bedrijven. Even dacht ik dat ik ontslag moest nemen. Ik wilde er gewoon vanaf zijn. Tot een vriend zei dat ik dan nergens recht op had. Ik besloot me daarom ziek te melden.

Ziek thuis

Ik was ook echt ziek geworden van al dat gepest. Ik kon niet meer. Drie maanden lang heb ik op de bank gezeten en in bed gelegen. Ik vroeg me af waar het nou allemaal was mis gegaan.

Toen ik van een ander teamlid hoorde dat een andere collega van het oude team nu gepest werd, wist ik dat het niet aan mij lag. Die manager had gewoon iemand nodig om zijn frustraties op te uiten.

Nieuwe baan

Na die drie maanden thuis besloot ik weer rustig aan te solliciteren. Ik had meerdere gesprekken gehad met de arbo-arts en hij vond het ook geen goed idee dat ik weer op mijn werk terug zou keren. Na vier maanden solliciteren heb ik een nieuwe baan gevonden.

Ik ben daar twee maanden geleden begonnen en heb het erg naar mijn zin. Het belangrijkste is, dat de sfeer onderling fijn is. Ik hoop hier nog heel wat fijne jaren te werken.”

Lieke (32): ‘Ik maakte het ‘uit’ met mijn beste vriendin’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️