Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Welzijn 14 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom het goed is als kinderen met hun handen eten

Kleine kinderen vinden het maar wat heerlijk om met hun handen te eten. Maar ouders (a.k.a. degenen die de kliederboel weer op mogen ruimen) zijn er vaak een stuk minder blij mee. Zonde, want uit onderzoek blijkt dat het goed is als kinderen met hun handen eten.

Volgens professor Amy Brown – hoogleraar aan de Swansea Universiteit en schrijver van het boek Why Starting Solids Matters – doe je er goed aan om je kinderen gewoon zelf te laten eten. Oók als ze nog niet in staat zijn om netjes met mes en vork te eten, en dus met hun handjes alles naar binnen proppen. De reden? Kinderen kunnen zo precies zoveel of weinig eten als ze zelf willen.

In 2013 werd Brown’s studie gepubliceerd in het Journal of Pediatric Obesity, waarin ze keek naar het eetgedrag van 300 kinderen en baby’s. Hieruit blijkt dat als kinderen zelf eten, de kans groter is dat ze op latere leeftijd meer lusten, gezonder eten én minder zwaar zijn. Veel voordelen dus.

Kinderen en handen eten

Brown deed het volgende: ze keek eerst hoe baby’s tussen de 6 en 12 maanden oud leerden eten. Werden ze (met een lepel) gevoerd door hun ouders, of waren ze vrij om zelf hun eten in hun mond te stoppen? Een tijdje later – toen ze tussen de anderhalf tot twee jaar oud waren – analyseerde ze het eetgedrag opnieuw, en vergeleek ze het gewicht van de kleintjes.

Must read: Beter omgaan met emoties? Behandel ze alsof het kinderen zijn

De resultaten laten een duidelijk verschil zien. Van de kinderen die door hun ouders gevoerd werden woog zo’n 20 procent te veel, terwijl dat bij kinderen die zelf aten maar 8 procent was. Nu denk je misschien ‘maar dat kan ook aan andere factoren liggen’, wat natuurlijk ook zo is, maar daar heeft de onderzoekster zoveel mogelijk rekening mee gehouden.

Ze controleerde verschillende variabelen zoals het gewicht bij de geboorte, de achtergrond van de moeder, en het wel of niet krijgen van borstvoeding.

Volgens Brown is het verschil dus daadwerkelijk toe te wijzen aan de manier waarop kinderen hun eten binnenkrijgen. “Als kinderen zelf mogen bepalen hoeveel ze eten, zijn ze beter in staat om te stoppen wanneer ze vol zitten,” zegt ze in haar boek. “Hierdoor eten ze niet meer dan ze nodig hebben.”

Meer over opvoeden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️