Josephine Kay
Josephine Kay Psyche 10 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Met deze tips ben je binnen no-time weer gemotiveerd (en haal je die deadline)

Iedereen heeft weleens last van uitstelgedrag. We schreven al eerder over het Akrasia-effect en bespraken waar de gewoonte om alles voor je uit te schuiven vandaan komt. Maar wat kun je eraan doen?

Schrijver Leo Babauta deelt handige tips die wellicht helpen om je te motiveren bepaalde dingen die je moet doen af te handelen. Probeer elk experiment voor een week en evalueer naderhand of het effect op je motivatie heeft gehad.

Serieuze gevolgen

Spreek met jezelf een deadline af en bedenk een ‘straf’ als je het niet doet. Het is goed om de deadline en straf met iemand te delen, zodat je echt niet meer kunt terugkrabbelen. Babauta geeft het volgende mooie voorbeeld: “Ik moet het eerste hoofdstuk van mijn nieuwe boek schrijven voor aanstaande zaterdag.

Als ik dat niet doe, moet ik €200 aan de campagne van Trump doneren én dit heugelijke feit mededelen op Facebook. Het idee is dat je iets gênants bedenkt, waarvan je echt niet wil dat iemand het weet.” Dan doe je het dus echt.

Afvinken

Veel mensen vinden het fijn om lijstjes af te werken. Dat kan voor allerlei onderdelen van je leven gelden. Bijvoorbeeld, je bent aan een nieuwe serie begonnen die uit 20 afleveringen bestaat. Deze wil je per se afkijken. Babauta noemt dit de ‘dwang om iets te voltooien’ en het is iets wat iedereen wel een keer meemaakt, vooral als de lijst afwerken ‘te doen’ is.

Daarom is het een goed idee om lijstjes te maken met bijvoorbeeld 10 to do’s die je elk binnen 10 minuten af kunt hebben. Zo kun je stapsgewijs je lijstje afvinken. Extra druk nodig? Misschien kun je deze tip combineren met tip één. Bijvoorbeeld, ‘als ik mijn lijst niet af maak, mag ik geen wijntje vanavond.’

Vraag je af waarom

Waarom wil je überhaupt iets doen (waar je motivatie voor nodig hebt)? Je bent bijvoorbeeld aan een nieuwe studie begonnen naast je baan en het kost je veel energie om je opdrachten op tijd in te leveren. Vraag je af waarom het goed is om wel je opdrachten in te leveren.

Je wilde toch deze studie doen om je te specialiseren in een bepaald onderwerp, zodat je je werk nóg beter kunt doen? Als je jezelf hier af en toe aan herinnert, vind je misschien weer de drive om iets te doen.

Hervind je enthousiasme

We kennen het allemaal. Je bedenkt dat je iets wil doen, ‘ik wil mijn eigen reisblog opzetten.’ Maar nadat je op vijf stukken hebt gezwoegd heb je geen zin meer. Probeer elke dag opnieuw die enthousiasme op te roepen. Stel jezelf een dagelijks doel en ga met energie te werk. Je eigen reisblog? Ga een rondje fietsen op zoek naar de mooiste parkjes, laat je inspireren, luister naar vrolijke muziek en hervind de positieve energie die je oorspronkelijk had.

Wees betrouwbaar

Vertrouwen is een van de belangrijkste dingen in het leven. Het is fijn als mensen je vertrouwen en weten dat je iets gaat doen, als je zegt dat je het gaat doen. Zo krijg je betekenisvolle relaties met mensen om je heen, vrienden, geliefden, familie, collega’s.

Daarom kan het werken als je tegen een vriend zegt dat je iets gaat doen dat maar 10 tot 30 minuten duurt. Nadat je dit gedeeld hebt, moet je het ook écht meteen doen. Zo bouw je vertrouwen op, vertrouwen van anderen, maar ook vertrouwen in jezelf.

Groepeer

Zoek een groep mensen waar je bepaalde doelen mee afspreekt. Zo ervaar je een vorm van sociale druk en word je een beetje in de gaten gehouden. Als je motivatie ver te zoeken is, kan iemand uit de groep je een boost geven, en jij kunt andersom hetzelfde doen. Als extraatje kun je elke week een ‘winnaar’ van de groep selecteren.

Zo werkt het ook in bedrijven die een ‘employee of the month’ award uitreiken of met bonussen werken. Het idee is om de werknemers gemotiveerd te houden, omdat ze iets kunnen winnen.

Meer over motivatie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️