Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Welzijn 22 okt 2023
Leestijd: 4 minuten

Meridianen zijn verantwoordelijk voor jouw energie en dat zit zo

De afgelopen maanden ben ik met Suzanne Wentink dieper in het energiesysteem van de mens gedoken en daarbij kwam naar voren hoe belangrijk onze meridianen zijn. Meridianen zijn de energiebanen die door het lichaam lopen en die zorgen voor levensenergie, Qi.

Qi is eeuwenoud en wordt binnen de Chinese gezondheidsleer gezien als de onmisbare levensenergie die door het lichaam stroomt om zo de verschillende organen energie te geven. Daarbij zijn er twaalf hoofdmeridianen, samen ook wel Jing Mai genaamd.

De twaalf hoofdmeridianen

De twaalf hoofdmeridianen zijn:

  • Longen;
  • pericard (hartzakje);
  • hart;
  • milt;
  • lever;
  • nieren
  • dunne darmen;
  • driewarmer;
  • dikke darmen;
  • blaas;
  • galblaas;
  • maag.

Deze lopen verdeeld over het lichaam en kunnen op verschillende manieren beïnvloed worden, waardoor de levensenergie weer vrij kan stromen.

Lichamelijke en emotionele impact

Als we kijken naar de meridianen, hebben deze zowel op lichamelijk als op emotioneel gebied impact. We leggen het even uit aan de hand van de twaalf belangrijkste meridianen.

Longen

Het longmeridiaan gaat over ademhaling, maar ook over verdriet.

Pericard

De pericard is verantwoordelijk voor de bloedsomloop, maar heeft ook impact op spanningen die je voelt. Rusteloosheid en angstgevoelens kunnen zich letterlijk uiten in hartkloppingen of een benauwd gevoel.

Hart

Het hart zorgt voor leven, pompt het bloed rond en is een belangrijk meridiaan. Als het hartmeridiaan uit balans is merk je dit aan vermoeidheid en innerlijke onrust. Emotioneel gezien kan een disbalans zich uiten in het moeilijk stellen van eigen grenzen, niet uit je woorden komen en besluiteloosheid.

Milt 

Wanneer de miltmeridiaan uit balans is, merk je dit aan een spijsverteringsklachten, maar ook aan overmatig piekeren.

Lever 

Een niet vrije doorstroming van Qi in de lever merk je aan leverproblemen, spijsverteringsproblemen en extreme vermoeidheid maar ook aan onmacht en gevoelens van woede.

Nieren

De nieren zijn verbonden met het skelet en lichamelijk kan een disbalans zorgen voor breekbare botten, vermoeidheid, stijfheid en vaak plassen. Emotioneel kan je angstig worden en ongeduldiger. Daarbij zie je eerder beren op de weg om doelen te bereiken.

Dunne darmen

Wanneer de dunne darm meridiaan uit balans is, zijn buikpijn, diarree, constipatie of winderigheid het gevolg. Emotioneel gezien zorgt het ervoor dat je onderscheidingsvermogen hebt en evenwichtig kunt reageren.  

Driewarmer

De driewarmer is geen orgaan maar een energetisch systeem dat functioneert als de thermostaat van het lichaam. Lichamelijk zorgt dit voor een goede weerstand en de afvoer van afvalstoffen. Op emotioneel vlak kan een disbalans je extreem onzeker maken.

Dikke darmen

Het dikke darm meridiaan speelt een onmisbare rol in het afscheiden en uitscheiden van afvalstoffen uit het lichaam. Ook voert het overtollig vocht af. Emotioneel gezien kan een disbalans zorgen voor een gesloten houding en pessimistische kijk op het leven.

Blaas

De blaas staat in verbinding met, het autonome zenuwstelsel en de hypofyse. Als de blaas uit balans is, uit zich dit in rugklachten, kramp en blaasontstekingen. Op mentaal vlak kan een disbalans angst, onrust en achterdocht veroorzaken.

Galblaas 

De galblaas maakt energie uit voedingsstoffen bruikbaar voor het hele lichaam. Bij een verstoring van de energie, merk je dit aan misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn. Emotioneel kun je prikkelbaarder en geïrriteerder zijn, verlegen en gefrustreerd.

Maag

Wanneer de energie in de maag niet goed stroomt, merk je dit aan misselijkheid, maagklachten en een slechte eetlust. Op mentaal vlak kun je je slecht concentreren en overmatig piekeren.

Meridianen en de Chinese orgaanklok

Levensenergie, ofwel Qi, stroomt volgens een vaste volgorde langs de twaalf hoofdmeridianen. Een volledige ronde duurt 24 uur. Volgens de Chinese orgaanklok is elke twee uur een ander meridiaan het meest actief. Wanneer je je energiesysteem een boost wil geven, is het handig om hier rekening mee te houden.

De meridianen behandelen en energie laten stromen

Wanneer de Qi in het lichaam stagneert, zijn er verschillende Oosterse methoden om de blokkades op te heffen en om de energie weer te laten stromen.

Of het nu gaat om teveel energie, te weinig energie of een stagnatie van energie, met deze methodes creëer je meer balans in het energiesysteem.

Acupunctuur

Misschien wel een van de meest bekende methodes om de meridianen te behandeling, is acupunctuur. Met miniscule naaldjes worden blokkades losgemaakt waardoor de energie weer kan stromen.

Voetreflexologie

Bang voor naalden? Dan is voetreflexologie een alternatief. Door drukpunten onder de voeten te masseren, die in contact staan met de organen, gaat de Qi ook weer stromen.

 

Zen shiatsu

Voor BEDROCK namen we een serie video’s op met Suzanne, waarbij we een aantal zen shiatsu oefeningen laten zien met meridiaanstrekkingen.

Dit noemen ze ook wel meridiaan yoga waarbij je de twaalf hoofdmeridianen rekt en strekt.

Water element: leef je vanuit vertrouwen of heeft angst de overhand?

Er zijn natuurlijk nog andere methoden om de Qi weer te laten stromen. Wij zijn benieuwd of jij al wist dat je zelf invloed hebt op de meridianen en eventuele blokkades!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️