Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Spiritualiteit 21 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Water element: leef je vanuit vertrouwen of heeft angst de overhand?

Het lichaam heeft twaalf hoofdmeridianen, ook wel energiebanen genoemd. Hier doorheen stroomt de Qi, jouw levensenergie. Je kunt best een tijdje zonder eten, een paar dagen zonder drinken of een paar minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi. Vandaag gaan we in op het water element.

Met Suzanne Wentink, energetisch coach & Zen Shiatsu therapeut, nemen we je stap voor stap mee om blokkades op te lossen en om jouw levensenergie weer te laten stromen. Vandaag gaan Suzanne en ik in gesprek over het water element.

Oude Taoïstische meesters geloofden dat Qi de drijvende kracht is van het universum, van jouw leven. Vanuit de traditionele Chinese geneeskunde gelooft men dat deze energie kan blokkeren, maar het mooie is: je kunt het ook weer laten stromen.

Is er geen Qi? Dan is er geen leven

Dit geeft weer hoe belangrijk het is om deze stroom van energie in beweging te houden. Een blokkade in een van de meridianen zorgt op deze manier voor een blokkade in je leven. Je merkt dit niet alleen in je fysieke lichaam (door pijn of ongemak), maar ook in mentale processen, doordat je bijvoorbeeld moeilijk keuzes kunt maken.

Jouw energiesysteem heeft zo de kracht om het leven moeiteloos te laten stromen of het te vertragen en stagneren. Om beter te begrijpen hoe je het kunt inzetten zodat het vóór je werkt, beginnen we bij het begin.

Laat je energie én leven weer moeiteloos stromen door Zen Shiatsu & meridiaanstrekkingen

Je lichaam heeft twaalf meridianen die allemaal gekoppeld zijn aan een bepaald element. In de basis liggen vijf elementen: Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water, met elk specifieke kenmerken en thema’s die een uitwerking hebben op jouw fysieke en mentale welzijn. Iedereen draagt alle elementen in zich en vandaag gaan we in op het water element, hét element dat jou kan bekrachtigen in het moeiteloos maken van keuzes.

Water element

Het water element is gekoppeld aan de winter. Dit is het moment van stilte, naar binnen keren, herijken en ontspannen. Het is het terugkomen naar vertrouwen en de angst loslaten.

En dat is ook de balans waar het over gaat: leef je vanuit vertrouwen of heeft angst de overhand?

Ook ligt jouw bestemming in het water element opgeslagen. Het doel van je bestaan hier op aarde. Ben je in staat om deze te volgen of word je te veel overspoeld door belemmeringen?

Het water element staat niet voor niks onder andere in relatie met de nieren en dit vormt een mooie link naar je hart: “In hart en nieren” betekent dus niet alleen met volle overtuiging ergens voor gaan, maar ook dat je het pad van jouw unieke bestemming bewandelt. Doe je dit niet? Dan raak je uitgeput en kom je in overlevingsstand.

Angsten hebben we allemaal. De vraag is: laat jij je angsten bepalen wat je wel (en vooral ook niet) doet? Net als een kabbelend stroompje dat rustig vooruit beweegt, kun jij je door de meest spannende situaties heen bewegen zonder te stagneren. Leer hoe je terug komt naar deze onderstroom van vertrouwen die in ieder van ons huist, door deze oefening.

Suzanne Wentink is Energetisch coach & Zen Shiatsu therapeut Ze helpt vrouwen en ondernemers om energieblokkades op te heffen zodat ze kunnen ervaren hoe moeiteloos het leven en business kunnen stromen en ze échte Vrijheid, Vreugde en Voldoening gaan belichamen in elke dag.

Gebruik de vijf elementen van de natuur voor meer Selfcare

Instagram: @suzanne.wentink

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️