Leonie Collombon
Leonie Collombon Betere wereld 23 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn per niveau de mooiste plekken ter wereld om te surfen

Of je nou net begonnen bent of al jaren golven pakt: surfen kan op elk niveau. Hoewel de Portugese recordgolven van Nazaré voor velen (letterlijk) te hoog gegrepen zijn, zijn er ook genoeg plekken (ver weg en dichtbij) waar surfen haalbaarder is.

In de surfwereld wordt er over het algemeen onderscheid gemaakt tussen vier verschillende niveaus, waarbij vooral de eerste drie veel voorkomen: beginner, intermediate, advanced en competition. Voor elk van die niveaus bestaan er prachtige surfspots, zowel in Europa als verder weg.

Surfen op verschillende niveaus

Beginner: als je net in de surfwereld komt kijken, word je gezien als beginner. Een beginner surft lage golven dichtbij de kust en ontwikkelt zijn of haar pop up nadat de golf gebroken is.

Intermediate: surf je al even, dan leer je om de golven te pakken voordat ze breken en ben je bezig met het maken van bochten, snelheid en je peddeltechniek. Afhankelijk van je ervaring, surf je golven recht naar het strand toe of down the line.

Advancedwie een ervaren surfer is, weet negen van de tien keer de golven goed te lezen en heeft geen moeite met uitpeddelen. Je weet wat je doet en bent altijd op zoek naar manieren om je techniek nóg beter te maken.

De mooiste plekken om te surfen voor beginners

Heb je nog nooit op een surfboard gestaan, dan is het verstandig om eerst een lokaal lesje te nemen. Pak de trein naar Scheveningen of Domburg, boek een les en ontdek of de sport iets voor jou is. Fan?

Dan zijn plekken als Canggu in Bali, Peniche in Portugal en Biarritz in Frankrijk ideaal. Vooral in de lokale zomermaanden zijn deze bestemmingen top, want dan zijn de golven relatief klein. Hierdoor kun je goed oefenen en hoef je geen golven boven jouw niveau te trotseren.

Surfplekken voor intermediate surfers

Heb je al wat meer ervaring, dan zijn de beginner hotspots waarschijnlijk niet jouw plek in de zomer. Bezoek je de oceaan op deze plekken echter in de herfstmaanden, dan zijn de golven zowel hoger als rustiger qua aantal surfers. En dat is wel zo fijn als je oefent met het maken van bochten en snelheid!

Ook Taghazout in Marokko, Jeffrey’s Bay in Zuid-Afrika en Ericeira in Portugal staan bekend als geliefde plekken voor intermediate surfers. Bezoek je deze bestemmingen in de herfst of winter, dan krijg je (bijna!) gegarandeerd geweldige golven voor je kiezen.

De mooiste surfplekken voor advanced surfers

Als je op Google zoekt op de mooiste plekken om te surfen, dan bestaan veel lijstjes vooral uit plekken die geschikt zijn voor ervaren surfers. Nazaré in Portugal, Oahu in Hawaii, Huntington Beach in de Verenigde Staten… Als je honderd procent controle over je board hebt en hoge golven je niet afschrikken, kun je op bijna alle surfspots het water in -al laten zelfs de meest ervaren surfers de tientallen meters hoge golven liever over aan de professionals.

Waarom surfen (met vrouwen) empowering werkt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️