Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Welzijn 12 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Dit moet je weten over je menstruatiecyclus (want daar weten we nog veel te weinig van)

Ongesteld zijn is voor veel vrouwen een heel normaal fenomeen. De meeste vrouwen weten ook in grote lijnen hoe hun menstruatiecyclus eruit ziet. Om de 3 weken ben je één week ongesteld, vaak voel je je dan een beetje crappy. Soms slik je de pil door en heb je nergens last van, of je hebt een andere vorm van anticonceptie en wordt helemaal niet meer ongesteld.

Lekker makkelijk, vinden we dat. Niet meer ongesteld worden is fijn, want menstrueren is natuurlijk super irritant. Maar door alle mogelijkheden om onze menstruatie te onderdrukken, is ook onze kennis van de menstruatiecyclus minimaal.

De menstruatiecyclus uitgelegd

Een ontwikkeling die niet helemaal de juiste is, denken wij. Want juist je menstruatie is iets wat je als vrouw echt vrouw maakt. Waarom is dit voor veel van ons dan zo’n mysterieus begrip?

Want goed weten hoe je cyclus verloopt, is niet alleen handig als je zwanger wilt worden. Ook om je lichaam en je functioneren beter te begrijpen, is het fijn om je menstruatie te kennen én te tracken.

Daarom leggen we je uit hoe de menstruatiecyclus in elkaar steekt. Dit is wat je moeten weten.

Hoe lang duurt je cyclus?

Hoe lang een menstruatiecyclus duurt, is verschillend. Bij de ene vrouw duurt deze 21 dagen, maar de andere vrouw heeft een cyclus van 32 dagen. Gemiddeld is dit tussen de 23 en 35 dagen, vertelt Clearblue ons.

Fases van de cyclus

De menstruatiecyclus is opgedeeld in 4 stadia: de menstruatie, de voorbereiding op de ovulatie (rijping van eicel), de ovulatie (eisprong), na de ovulatie (uitrijping).

Fase 1: Menstruatie
Als er geen bevruchting plaatsvindt in het lichaam, zakt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de baarmoederwand afbreekt en afstoot en begint je menstruatie. En we weten allemaal hoe dat eraan toegaat.

Lees ook: Last van hoofdpijn of migraine tijdens je menstruatie? Dit doe je eraan

Fase 2: Pre-ovulatie
Vervolgens wordt het belangrijkste hormoon voor het ontwikkelen van eicellen (genaamd follikelstimulerend hormoon, oftewel FSH) geproduceerd. Een follikel is een holte in je baarmoeder met een onontwikkelde eicel.

Op de eerste dag van je cyclus is het oestrogeenniveau op z’n laagst, maar dat wordt vanaf nu steeds hoger naarmate de follikels groeien door de aanmaak van FSH.

Fase 3: De ovulatie
In de derde fase stijgt het oestrogeenpeil. Dat zorgt ook voor een toename van het luteïniserend hormoon. Door deze stijging laat de eicel los van de eierstok en komt terecht in de eileider. Gemiddeld ovuleer je op de 14e dag van je cyclus, maar dit verschilt per cyclus en per vrouw.

Fase 4: Post-ovulatie
In deze fase gaat het eitje naar de baarmoeder waar het tot een dag lang kan overleven. Sperma blijft zo’n 3 tot 5 dagen actief. Wil je zwanger worden? Dan zijn de dagen voorafgaand aan de ovulatie en de dag zelf de dagen waarop je het meest vruchtbaar bent.

In deze fase produceert de follikel meer van het hormoon progesteron (dit is om de baarmoederwant voor te bereiden op een bevruchting), maar blijft ook oestrogeen produceren. In deze fase kan je last krijgen van irritaties, gevoelige borsten, opgeblazen gevoel, etc. En daarna begint het riedeltje weer van voor af aan.

Ook interessant: Leven naar je menstruatiecyclus, waarom dat als vrouw zo belangrijk is

Hormonen en je menstruatiecyclus

Je merkt het vast en zeker: de ene week sta je in je kracht, voel je je lekker en gaat alles voor de wind. De andere week voel je je vermoeid, ben je geïrriteerd en gaat alles mis. Grote kans dat dit een gevolg is van jouw menstruatiecyclus.

Gedurende je cyclus ga je door verschillende fases heen waarin jij je anders kunt voelen. Dit komt door hormoonschommelingen tussen de hormonen die jouw cyclus reguleren.

Voel je goed tijdens je menstruatiecyclus

Een goede hormoonbalans is van belang om ervoor te zorgen dat je je goed voelt en energie hebt. Hoe je je hormonen in balans krijgt? Goede voeding kan hier bij helpen. Zo hebben deze etenswaren invloed op een goede hormoonbalans, maar spelen ook stress, een goede nachtrust en beweging een rol.

Ook interessant: Zo houd je gezond leven écht langer vol

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️