Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psyche 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Meer rust in je leven én daarmee geld besparen; het kan volgens Renée Lamboo

BEDROCK’S Malu sprak kort geleden met expert Renée Lamboo over meer grip krijgen op je financiën. In een tijd waarin alles duurder lijkt te worden, kunnen we allemaal wel wat geld besparen.

Wist je dat je meer rust krijgt als je je financiën op orde hebt én minder koopt?

Overzicht creëert rust

Wanneer je geen inzicht hebt in je financiën, woekert er altijd een unheimisch gevoel onder de oppervlakte. Het is lastig om te ontspannen en er is constant een drukte in het hoofd waardoor je je zelfs lichamelijk gespannen voelt. Financiële stress maakt het dagelijks functioneren moeilijker omdat je altijd kampt met een onrustig gevoel. Lamboo weet hier alles van want ze had zelf een schuld van 40.000 euro. Inzicht krijgen in haar financiën en het op papier zetten van haar inkomsten en uitgaven maakte hét grote verschil.

Maak inzichtelijk wat er binnenkomt en waar het geld naartoe gaat

Een huishoudboekje lijkt een simpele, maar zeker niet minder effectieve oplossing om geldproblemen in kaart te brengen. Zonder een duidelijk overzicht is geld besparen namelijk onmogelijk. Wanneer je zwart op wit hebt, wat er aan geld binnenkomt en wat eruit gaan, creëert dit enorm veel rust in het hoofd. Soms zijn kleine aanpassingen in jouw dagelijkse financiële routine al voldoende om te besparen. Daarnaast kost het ‘kopen’ van spullen ook best wel veel energie. Consumenten zijn immers altijd op zoek naar het beste koopje, ook al heb je iets niet nodig. Door op de financiën te letten, doe je minder impulsaankopen en ben je ook minder op zoek naar spullen. Ha! Deze tijd kun je mooi gebruiken voor andere dingen.

Koop bewuster

Besparen betekent niet altijd dat je niks leuks meer kunt doen. Wanneer je goed op weg bent, levert sparen zelfs meer vrijheid en geld op om te doen wat je echt wil. Met geld dat je spaart, koop je dingen die je echt waardevol vindt. Soms duurt het even voordat je iets aanschaft, maar dan weet je wel zeker dat het geen onnodige aankoop is.

Stel je ziet een winterjas en je moet hiervoor sparen, dan geeft het nog meer voldoening als je hem na drie maanden pas aanschaft. Of misschien heb je de jas dan helemaal niet meer nodig. Zo is het ook met boodschappen. Maak een lijstje met de dingen die je nodig hebt en voorkom impulsaankopen. Het is zo verleidelijk om voor een pak melk de winkel in te lopen om vervolgens met een volle tas naar buiten te lopen.

Ga uitbuiting tegen: zo kies je wél voor eerlijke producten in de supermarkt

Geld besparen

Volgens Lamboo kan het budgetteren zelfs duizenden euro’s per jaar besparen. Alleen al aan onnodige abonnementen geven Nederlanders soms schrikbarend veel geld uit. Deze sluimeren door zonder dat je er echt iets mee doet. Stel je zelf altijd de vraag op het gebied van financiën: wat heb je nodig en wat wil je echt?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️