Annemarie Hartsuiker
Annemarie Hartsuiker Psychologie 19 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat is een medium en wanneer kun je hier écht van op aan?

Niet iedereen heeft een helder beeld van wat een medium is. Een medium is iemand die in contact staat met de zielswereld. Dat betekent dat een medium levende zielen kan lezen, maar ook in contact kan komen met overleden mensen.

Een medium is dus niet alleen maar iemand die met overledenen kan communiceren, ze kunnen je ook meer zelfinzicht geven. Dit kan waardevol zijn als je op zoek bent naar een hoger doel in het leven, je zogenaamde zielsmissie.

Een reading bij een medium

Persoonlijke ontwikkeling is voor veel mensen belangrijk en daarin kunnen verschillende personen je begeleiden. Iedereen zoekt naar antwoorden, heeft bepaalde emoties of diep gewortelde verlangens en daarom zijn coaches, psychologen en dus ook mediums populair. Zeker in periodes waarin je een geliefde verliest, kan een medium de enige weg naar antwoorden zijn.

Tijdens een reading kan een medium jouw verleden, het heden en de toekomst inzichtelijk maken. De rake woorden tijdens zo’n sessie zijn soms zo op waarheid berust, dat het bijna ongelofelijk is. Hoe kan iemand zoveel van jou weten, terwijl je zo weinig zegt?

Waardevolle inzichten

Een medium beschikt over een sterk ontwikkeld zesde zintuig: intuïtie. Dit is een gave die je verder kunt ontwikkelen. Overleden dierbaren, gidsen, engelen en toekomstige kinderen staan tijdens een reading in contact met het medium. Maar ook belangrijke boodschappen die in jou zitten, kan een medium ontfutselen.

Een reading kan je helpen om grip te krijgen op belangrijke levensvragen en dit geeft inzichten waardoor je als persoon kunt groeien. Tijdens een reading kunnen er ook weggestopte emoties vrij komen.

De onethische kant van gedachten lezen

Het lijkt dus wel alsof een medium álles van jou kan weten, dat maakt een afspraak ook eng en spannend. Want wil je wel dat iemand al jouw gedachten kan lezen? En kan dat eigenlijk wel of zijn er grenzen? Want het concept van gedachten lezen roept bij ons verschillende ethische vragen op.

Veel mediums beweren dat ze persoonlijke grenzen respecteren en daardoor alleen toegang hebben tot de informatie die vrijwillig door de ander wordt gedeeld.

Wanneer is iemand écht een medium?

Om dit uit te leggen beginnen we met het verschil tussen paragnosten en mediums. Een paragnost heeft een sterk ontwikkeld zesde zintuig, is helderziend, voelt dingen aan, maar is géén medium.

Paragnosten kunnen visioenen of voorspellende dromen hebben, maar staan niet in contact met overledenen. Een medium kan wél een paragnost zijn, maar krijgt dus ook boodschappen door van gidsen. Een duidelijke en tegelijkertijd ongrijpbare uitleg.

Wetenschappelijke bewijzen ontbreken en volgens psychologen zullen mensen die hun leven op orde hebben minder snel aankloppen bij een waarzegger. Het zijn vaak personen die zoekende zijn die heil zoeken bij paragnosten of mediums. Ze zijn op zoek naar bevestiging of geruststelling.

Hoe weet je of iemand betrouwbaar is?

Of iemand een charlatan of betrouwbaar is, is bijna niet in te schatten. Iedereen kan zich een medium noemen en elke vorm van controle om ervoor te zorgen dat mensen op een ethische en veilige manier te werk gaan ontbreekt.

Toch kloppen steeds meer vrouwen met levensvragen aan bij een medium in plaats van bij een psycholoog. Vaak kiezen ze iemand uit op gevoel of op basis van ervaringen van een bekende. Dat is dan ook de enige manier om uit te vogelen of een medium jou iets te bieden heeft: je intuïtie. En laat dit nou net een van je belangrijkste graadmeters zijn.


Koop het boek Ben ik een medium? hier.

Yvet (38): ‘Mijn kind (6) is paranormaal begaafd’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️