Lisanne de Vaan
Lisanne de Vaan Mind 25 mei 2017

Mannen met een baard: aantrekkelijk of niet? Hier is onderzoek naar gedaan…

Mannen met een baard zijn woest aantrekkelijk. Die indruk krijg ik tenminste als ik de reacties van vrouwen om mij heen weleens hoor. Maar waarom vinden we dat? En geven we dan de voorkeur aan een klein stoppelbaardje of een volle baard zoals de Vikingen die hadden? Australische onderzoekers komen met antwoorden.

Vorig jaar besloten wetenschappers van de Universiteit van Queensland om onderzoek te doen naar de seksuele aantrekkingskracht van baarden. Want dat ‘ie er is, dat is een feit. Maar of bebaarde mannen in alle situaties de voorkeur krijgen? Dat is nog maar de vraag.

Kiekjes kijken

Tijdens het onderzoek kregen 8520 vrouwen foto’s van mannen te zien. De door de wetenschappers gemanipuleerde afbeeldingen lieten dezelfde mannen zien, maar met verschillende mate van gezichtsbeharing: een gladgeschoren gezicht, lichte stoppels (een baardgroei van vijf dagen), zware stoppels (een baardgroei van tien dagen) of een volle baard. Aan de vrouwen de taak om vragen te beantwoorden over de seksuele aantrekkingskracht van de man. En dan hebben we het dus over het gezicht – het lichaam buiten beschouwing gelaten.

De vrouwen werden ingedeeld in drie groepen. De eerste groep vrouwen beoordeelde de mannen op algehele seksuele aantrekkelijkheid. Aan de tweede groep werd gevraagd welke mannen er het meest geschikt uitzagen voor een korte fling of one night stand, en de derde groep hield de lange termijn in het achterhoofd. Welke van de mannen is het meest geschikt voor een vaste relatie: die met een baard(je) of met een blotebillengezicht?

Baard of geen baard

De resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd in het Journal of Evolutionary Biology. And the winner is… *trommelgeroffel*: een gezicht met zware stoppels. Blijkbaar vinden vrouwen dat het meest sexy bij mannen. Op een tweede plek staan de lichte stoppels, gevolgd door de volle baard en een gladgeschoren gezicht. Maar deze volgorde is niet áltijd van toepassing. Of vrouwen de voorkeur geven aan een bebaarde man is namelijk afhankelijk van wat de vrouw in kwestie zoekt.

Is een vrouw op zoek naar een korte fling of one night stand? Dan gaat de voorkeur uit naar een man met een lichte stoppelbaard. Ook de mannen met zwaardere stoppels vallen in de smaak. Maar gaat het om het kiezen van een vaste partner (en misschien wel degene waarmee ze een gezin willen stichten) dan is gezichtsbeharing een pré. Hoe meer hoe beter zelfs.

Waar dat precies aan ligt? Het antwoord komt niet als een verrassing. Volgens Barnaby Dixson – een van de auteurs van de studie – worden mannen met baarden gezien als mannelijk. Ze ogen ouder en worden beschreven als genereus, oprecht, krachtig en zelfverzekerd. Perfect relatiemateriaal dus.

Meer lezen?

Als je haar maar goed zit! (hierom vinden we het zo belangrijk)

Niets meer missen van Bedrock?

Like hier onze Facebook-pagina en blijf up to date. Of schrijf je in voor de Bedrock-nieuwsbrief.

Fan van onze illustraties? Download onze wallpapers (voor laptop en mobiel!)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang ze gratis in je inbox 👇

Reageer op artikel:
Mannen met een baard: aantrekkelijk of niet? Hier is onderzoek naar gedaan…
Sluiten