Leonie Collombon
Leonie Collombon Liefde & Seks 13 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Waarom je tegen jezelf zou moeten praten zoals je tegen een vriend(in) praat

Zou je ooit tegen een vriendin zeggen ‘Je bent een paar kilo aangekomen, dus nu ben je minder mooi’? Of ‘Je hebt last van puistjes, nu vind ik je geen leuk mens meer’? Nee? Waarom is het dan wel zo makkelijk om dit soort opmerkingen tegen jezelf in de spiegel te maken? BEDROCK’s Leonie pleit ervoor iets liever tegen jezelf te praten.

We zijn als mens vaak onze eigen grootste critici. Over onhandige opmerkingen tijdens een feestje denken we nog wekenlang na, terwijl de rest van het gezelschap het al lang weer vergeten is. En hebben we een bad hair day? Dan kan dat reden zijn om de rest van de dag niet goed in je vel te zitten, terwijl het een ander waarschijnlijk niet eens opvalt. Een beetje meer zelfliefde is hard nodig, als je het mij vraagt.

Liever tegen jezelf praten

Hoe je dat doet? ‘Praat tegen jezelf alsof je tegen iemand van wie je houdt praat’, opperde de Amerikaanse hoogleraar Brené Brown al eens. Een simpel citaat dat precies de kern raakt. We zijn voor onszelf namelijk een stuk strenger dan voor vriendinnen, zussen of andere geliefden. Die innerlijke stem, die vertelt dat je niet goed genoeg bent, niet mooi genoeg bent of niet sociaal genoeg bent, verdwijnt als sneeuw voor de zon wanneer je jezelf als een vriendin gaat zien.

Die filosofie kan op elk aspect van je leven worden toegepast. Ben je een keer niet tevreden met je uiterlijk wanneer je ‘s ochtends in de spiegel kijkt, dan betekent het niet dat je als mens minder waard bent. Wanneer een geliefde een puistje heeft of schommelt in gewicht, doet dat ook niks af aan jouw liefde voor hem/haar. En heeft een vriend of vriendin zich laten gaan met een dagje fast food en ongezond eten? Dan zou je die persoon nooit straffen door de dag erna op water te leven. Waarom zou je jezelf dat dan wel aan doen?

Zelfvergeving

Dat heeft allemaal te maken met zelfvergeving. Psychologen en therapeuten weten namelijk al lang dat jezelf vergeven een stuk ingewikkelder is dan een ander vergeven. Dat kan komen door verschillende oorzaken, zoals de waarde die je hecht aan andermans meningen, een negatief zelfbeeld of te streng zijn voor jezelf. Maar wat de reden ook is: jezelf minder snel vergeven dan anderen kan negatieve effecten op je mentale gestel hebben.

En dat geldt ook voor gemeen tegen jezelf praten. De volgende keer dat je jezelf betrapt op die negatieve innerlijke stem, is het dus goed om jezelf af te vragen: ‘Zou ik ook zo kritisch zijn op mijn beste vriend(in)?’ Is het antwoord nee, dan weet je dat je wat meer zelfliefde kunt gebruiken.

8 x effectieve manieren om self-care te beoefenen (aldus de wetenschap!)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️