Redactie
Redactie Liefde & Seks 2 apr 2020
Leestijd: 4 minuten

Hoe repareer je een gebroken hart?

Je kijkt na een benauwde werkdag samen met je vriend of vriendin naar de ondergaande zon. Alleen de fles wijn lijkt op dit moment tussen jullie in te staan. Totdat de ander de aangename stilte verbreekt en zegt: ‘We moeten praten.’ Je hartslag dreunt door tot in je slapen en je realiseert: dit wat wij hebben is voorbij. Hoe deal je met je liefdesverdriet?

Voordat je leest hoe je jezelf uit de put trekt is het handig om te weten wat er precies gebeurt met je lijf als je liefdesverdriet hebt. Antropoloog Helen Fisher – die de hersenen van gedumpte mensen onderzocht in een MRI-scanner – zegt in haar TED-talk dat bepaalde breinregio’s op dat moment actief worden.

Liefdesverdriet en hersenen

De ellende speelt zich volgens Fisher deels af in de hersenen. ‘We vonden activiteit in exact dezelfde breinregio die wordt geassocieerd met intense romantische liefde. Het enige wat je wilt doen als je gedumpt bent is die persoon in kwestie vergeten, maar nee, je houdt gewoon nog meer van diegene.’

Fisher zegt dat die breinregio, die volgens haar het beloningssysteem van de wil, motivatie, begeerte en focus omvat, meer actief wordt wanneer je niet krijgt wat je wilt. Of, zoals Fisher het stelt, ‘de grootste prijs van het leven, een geschikte partner om je mee voort te planten.’

Lees ook: Hoe is het om een open liefdesrelatie te hebben? We spraken 3 ervaringsdeskundigen

Pas gedumpte deelnemers zouden ook andere hersenbeweging tonen in de Nucleus Accumbens, een gebied dat volgens Fisher wordt geactiveerd als je je winsten en verliezen berekent. Wanneer je wordt gedumpt zou deze regio ‘bewegen’ door de vraag: waardoor kon mijn relatie mislopen?

Als laatste vond de antropologe activiteit in het gebied waar we volgens haar onze hechte verbondenheid met een ander individu ‘opslaan’. ‘Geen wonder dat mensen over de hele wereld lijden aan liefdesverdriet en we zoveel gepassioneerde misdaden kennen,’ aldus Fisher.

Kan je liefdesverdriet wel scannen?

Je wilt je ex nog meer dan voorheen, vraagt je af waar het is misgegaan en voelt je immer verbonden met iemand die niet meer samen met je wil zijn, wil Fisher dus eigenlijk zeggen. Maar niet alle wetenschappers zitten met deze antropologe op één lijn.

Must read: Closure: waarom je die zoekt én hoe je ‘m vindt als je relatie voorbij is

Een grote groep onderzoekers is namelijk niet gecharmeerd van haar FMRI- methode: hoe denkt zij te weten waar romantische liefde in de hersenen wordt ‘opgeslagen’? Zulke verstrekkende conclusies trekken over verhoogde activiteit in breinregio’s is voor velen een brug te ver.

Liefdesverdriet als fysieke pijn

Wat volgens sommigen van hun collega’s wél klopt, is het liefdesverdriet te behandelen als fysieke pijn omdat je die – hoe de hersenprocessen daar ook aan bijdragen – daadwerkelijk ervaart. Vanuit die gedachte geven zij de volgende adviezen:

1. Neem paracetamol

Twee paracetamolletjes verzachten de lichamelijke pijn die mensen met liefdesverdriet ervaren, stelt de Amerikaanse psycholoog Walter Mischel. ‘Het gebroken hart en de emotionele pijn doen echt zeer,’ vertelt hij in de Engelse krant The Guardian.

‘Neem twee aspirines en bel me terug in de ochtend lijkt misschien een kil antwoord op een laat telefoonverslag van een vers gebroken hart, maar heeft een solide basis in de wetenschap.’

2. Praat niet teveel

Diezelfde Walter Mischel bestrijdt het beeld dat praten de oplossing is voor elk (liefdes)trauma. ‘Slachtoffers’ zouden op deze manier onmogelijk afstand kunnen nemen van de situatie, wat de psycholoog juist aanraadt. Als je jezelf distantieert van de gebeurtenis, dan zou je bewuster kunnen nadenken over de oorzaak zonder zo zelfdestructief te zijn, is zijn gedachte.

Lees ook: Time to let go: wanneer het loslaten van iemand een goed idee is

‘Nieuw onderzoek laat zien dat mensen zich alleen maar slechter gaan voelen wanneer ze doorgaan met tobben en herkauwen,’ vervolgt Mischel. ‘Zelf afstand nemen geeft hen daarentegen de mogelijkheid om een meer objectieve blik te ontwikkelen en helpt hen over de gebeurtenis heen te komen.’

3. Tijd heelt alle wonden

Ach, daar is ‘ie weer. Het cliché. Dat niet voor niets zo wordt genoemd. Neem de tijd om je verlies te verwerken, maar bedenk ook: over drie maanden is alles anders. Met een beetje geluk zelfs beter. The Journal of Positive Psychology publiceerde eerder een artikel over dit onderwerp.

Onderzoekers vroegen 155 jonge deelnemers die in de 6 maanden voor de enquête waren gedumpt naar hun gemoedstoestand. Meer dan 70 procent van de deelnemers verklaarde zich na drie maanden beter te voelen en voelde zich gegroeid als persoon. Voor wat het waard is.

Anders zijn daar altijd nog andere onbevestigde clichés als bergen chocola of een nachtje doorhalen met vrienden in de kroeg.

Meer lezen over liefde?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Rock jouw inbox! 🤍

Elke zondagochtend met liefde gemaakt zodat jij heerlijk wakker wordt🧘‍♀️